maritbet girişmaritbet
İnşaat sektörü güven endeksi Temmuz'da azaldı!

İnşaat sektörü güven endeksi Temmuz'da azaldı!

Sektörel güven, hizmetler ve perakende ticarette yükselirken, yaz mevsiminin ortasına gelinmesine karşılık inşaat sektöründe düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Sektörel Güven Endeksleri Temmuz verilerine göre, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1.4 ve perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0.7 arttı. Buna karşılık, Geçen yılın aynı döneminde yükselen inşaat sektörü güven endeksi, bu yıl Temmuz ayında yüzde 2.8 azaldı.

Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabiliyor; endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.

Hizmet sektörü yeniden "iyimser" sınırın üzerinde

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Haziran ayında 99.34 düzeyindeyken, Temmuz ayında 100.69 değerine yükseldi.

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Son üç aylık dönemde “iş durumunun” kötüleştiğini ve son üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” azaldığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 4.9 artarken, iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri sırasıyla yüzde 1.1 ve yüzde 0.3 azaldı.

Perakende satışlarda iş hacmi ve satışlarda artış beklentisi

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Temmuz ayında 104.45 değerine yükseldi.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu artış, “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların" azaldığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise arttı. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla yüzde 1.7 ve yüzde 5.1 artarken, iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 5.1 azaldı.

İnşaat sektöründe kayıtlı siparişler "mevsim normalleri"nin altında

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 84.71 düzeyindeyken, Temmuz ayında 82.33 değerine düştü.

İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” azalış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 4.4 ve toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi yüzde 1.7 azaldı.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!
  • 27.02.2023 10:17

İnşaatta güven endeksi şubat ayında yüzde 3,6 düştü!

Ekonomik güven endeksi, şubatta aylık bazda yüzde 0,3 azalarak 99,1 değerini ald ...

İnşaat sektörü güven endeksi kasımda yüzde 1,2 arttı
  • 29.11.2022 11:39

İnşaat sektörü güven endeksi kasımda yüzde 1,2 arttı

Ekonomik güven endeksi, kasımda aylık bazda yüzde 0,2 gerileyerek 96,9 değerini ...

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...