maritbet girişmaritbet
İnşaat Mühendisliği Odası 'İnsan yetiştirilmesine önem verilmeli'

İnşaat Mühendisliği Odası 'İnsan yetiştirilmesine önem verilmeli'

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ‘İnşaat Fakülteleri Bölüm Başkanları’ toplantısı, Serik ilçesine bağlı Belek beldesindeki bir otelde yapıldı

İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç, eğitim fakültelerinden dönüştürülen mühendislik fakültelerinin irdelenmesi gerektiğini belirterek, "Mevcut bölümler iyileştirilmeden, farklı kanallardan mühendis unvanıyla topluma, piyasaya mezun verilmesi, insan yetiştirilmesi son derece sakıncalı" dedi. İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yüzgeç, yaptığı açıklamada, bu yıl ikincisi düzenlenen toplantıda mühendislerin eğitim alanındaki sorunları ve çözüm yollarını tartışacaklarını söyledi. Mühendisliğin ve toplumun geleceği açısından bu tür toplantıları önemsediklerini vurgulayan Yüzgeç, toplantıdan çıkacak sonuçları kamuoyuyla, meslektaşlarıyla ve ilgili bakanlıkla paylaşacaklarını bildirdi. Yüzgeç, mühendisliğin bir formasyon eğitimi olduğunu, bu eğitimin de sadece bir hocanın ders vermesi, ilgili kişilerin sınavlardan geçerek mezun olmaları ya da diploma almalarıyla sınırlı olmadığını kaydetti. Formasyonu sağlayacak eğitim kurumlarının, müesseselerin oluşturulması gerektiğine işaret eden Yüzgeç, şunları söyledi: "Teknoloji fakülteleri adı altında eğitim fakültelerinden dönüştürülen mühendislik fakültelerinin durumunu değerlendirmek gerekir. Çeşitli ek dersler ile teknik eğitim fakültelerinden mezun olanlara mühendislik unvanı kazanmaları imkanı verilmesi meselesinin değerlendirilmesi gerekir. Mevcut altyapı güçlendirilmeden farklı kanallardan mühendis unvanıyla topluma, piyasaya mezun verilmesi son derece sakıncalı."

Yüzgeç "Niteliksiz mühendisler, topluma ağır bedel ödetir"
Mühendislik mesleğinin doğrudan toplumu, insan hayatını, ülke kaynaklarını etkilediğine dikkati çeken Taner Yüzgeç, mühendisin attığı imzanın, projelerinin, hesaplamalarının doğrudan insan hayatını etkilediğini ifade etti. Bu açıdan iyi mühendis yetiştirmenin son derece önemli olduğunun altını çizen Yüzgeç, mühendisliğin tıp doktoru gibi ömür boyu eğitim gerektirdiğini belirtti.

Mühendislik eğitiminin temelinin sağlam olması gerektiğini anlatan Yüzgeç, şöyle konuştu: "Mühendislik eğitimi, 4-5 yıllık dönemde mühendislik kültürünün, felsefesinin, problemlere yaklaşımının ve çözüm yöntemlerinin öğretildiği temel eğitimdir. Ek derslerle, ilave sınavlarla verilebilecek bir unvan değildir. Bu işe hevesli, kendisini yetiştirmiş, temel eğitimi almış kişilerce yapılmalı. Niteliksiz eğitim almış kişiler tarafından yapılan üretimin, denetimin, her türlü mühendislik faaliyetinin nitelikleri sorgulanır. Sonuçları ne yazık ki ister doğal olaylar sonucunda olsun, ister heba edilen kaynaklar açısından olsun topluma ağır bedeller ödettirebilecek hususlara sahiptir."

İnşaat fakültelerinden 53'ü bölüm başkanı, 60'tan fazla akademisyenin katıldığı ve 2 gün sürecek toplantıda,inşaat mühendislerinin eğitim alanındaki sorunları ve çözüm önerileri tartışılacak.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek
  • 01.02.2024 13:17

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...