maritbet girişmaritbet
İnşaat malzemesindeki KDV indirimi fiyatlara yansır mı?

İnşaat malzemesindeki KDV indirimi fiyatlara yansır mı?

İnşaat sektörünün temsilcileri malzemelerde uygulanacak KDV indiriminin vatandaşa hemen yansımayacağını belirtti.

İnşaat malzemelerinde uygulanan yüzde 18 KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesi kararı, konut fiyatlarında indirim olacağı beklentisi oluşturdu. Yeni yapılacak evlerde kombi, radyatör, küvet gibi ürünlerde yüzde 18 olan KDV'nin yüzde 1'e indirilmesiyle yeni ev fiyatlarının düşeceği konuşulurken, inşaat şirketleri konut fiyatlarında hemen bir indirim olamayacağını ifade ediyor. 

AA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, KDV iadesinin birkaç ay içerisinde vatandaşa getirisi olmadığını belirterek, "Müşteri kapıdan içeri girdiği zaman aldığı ürünün KDV'sinden faydalanmak ister. Bu yeni başlayan projelerin bitiminden sonra, 20-25-30 ay KDV iadesi alma talebinde iadeleri alınacak oranlar. Bu ileriye dönük projelerde tabii ki müteahhitlere bir getiri sağlayacaktır. Vatandaşa da bir şekilde yansıması olacaktır ama bugün olmayacak." dedi.

Ticari alanlarda yüzde 18, 150 metrekarenin altındaki konutlarda yüzde 1 ve 150 metrekarenin üzerindeki konutlarda ise yüzde 8 KDV ödendiğini anımsatan Demir, şunları kaydetti:

1 milyon liralık ticari alan aldığınızda 180 bin lira KDV ödeniyor. Vatandaş bu KDV'yi ödememek için ticari alan almıyor. Bu yüzden satışlarımız duruyor. Damga vergileri, bazı harçlar, bu tür KDV iadelerindeki kısıntıların kaldırılması bizim için çok iyi. Maliye Bakanlığının son tebliği ise müşteriye yansıtılacak, müşteriyi heyecanlandıracak, müşteriyi kapıya getirecek bir uygulama değil. Bu yanlış anlaşıldı. Bugün 300 bin liralık daire aldığınızda 4 bin 500 liralık bir indirim yok. Müteahhitler kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı gibi ürünlerde KDV indirimi talebinde bulundukları zaman vergi daireleri bunlara lüks tüketim diye KDV iadesi vermiyordu, şimdi bunlara KDV iadesi verilecek. Onun için bugün vatandaşın işine yaramıyor. Bugünkü durgunluğu aşacak bir uygulama değil."

Demir, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

"KDV iadesi, 1-2 sene sonra bitecek binalarda yansıtılacaktır ama o gün de zamlar geleceği için konut alıcısı bundan çok faydalanamayacak. Bugün başlanılan bir inşaatı 2 senede bitireceksiniz, 2 sene sonra KDV iade talebinde bulunacaksınız o zaman bunları alacaksınız. İlk satışta vatandaşa fayda sağlayacak bir olay değil. Nisan, mayısa kadar bir durağanlık var diyoruz. Allah nasip ederse referandumun olumlu sonucuyla beraber nisandan sonra her şeyin daha pozitif yöne döneceğini öngörüyoruz. Bizim amacımız nisan ayının sonuna kadar durağanlığı biraz hareketlendirmek ise bugün kapıdan içeri giren vatandaş KDV'den faydalanmalı. Ne olur? 2-3 ay KDV oranları ticari alanlarda yüzde 3-5'lere düşürülüp, konutta da sıfırlanırsa inanın satışı patlatır, millet kuyruğa girer."

Yabancıya yapılan KDV muafiyetinin çok doğru bir hareket olduğuna dikkati çeken Demir, "Çünkü ihracat yapan insanlar KDV'siz ihraç ediyor, yabancı konut aldığında döviz getiriyor, ihraç eden de döviz getiriyor. Yabancıya verilen KDV muafiyeti 2-3 aylığına tüm vatandaşlara ticari alanlar ve gayrimenkullerde getirilsin müthiş iş yaparız. KDV geliri, vergi geliri devletlerin kalkınmasına sebeptir ama kısa süreli kaldırılırsa piyasa hareket kazanır, ihtiyaç sahipleri alımlarını hızlandırır." diye konuştu.

Demir, 10-20 bin lira için daire almayan kişilerin olduğunu vurgulayarak, "Vatandaş, konut almaya gittiği zaman 300 bin liralık gayrimenkulde 4 bin 500 lira indirim oluyormuş diyecek. Oysa ki bu şu anda vatandaşı ilgilendirmiyor, vatandaş faydalanamıyor bundan. Bununla ilgili doğru bilgilendirme yapılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Yüzde 5 ila 10 arasında fiyat iyileştirmesine gidilecektir"

Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt da son tebliğin yeni konutların maliyet artışını durduracağını belirterek, "Tüm indirimler fiyatlara yansıyacaktır. Maketten satışa çıkacak olan konutlarda bir maliyet çalışması, sonrasında da fiyat çalışması oluşuyor. Maliyetteki total indirim yüzde 5 civarında olacak. İndirim, bitmiş daireler için geçerli olmayacak." dedi.

Ayrıca, maliyetlerdeki artışın da süspanse edileceğini, en azından fiyatların artmayacağını aktaran Özyurt, "Demir ve betonda maliyetler hızla arttı. Damga vergisinin kalkması, KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesi ve son olarak inşaat malzemelerindeki KDV indirimi toplamında yeni satılacak konutlarda yüzde 5 ila 10 arasında fiyat iyileştirmesine gidilecektir. Bu indirimlerden dolayı, bundan sonraki projelerde, yaptığımız hesaplardan daha iyi fiyata çıkacağız. Piyasaya tam anlamıyla yansıması ise 6 ayı bulur. Çünkü devam eden projelerde bir indirime gitmek söz konusu değil ama 3-5 ay içinde başlanacak projelerde bu indirimler yansıyacaktır." diye konuştu.

Özyurt, Türkiye'den 1 milyon dolarlık ev alana başka bir şart aranmaksızın vatandaşlık verildiğini anımsatarak, "Bu rakam çok yüksek. Bu 1 milyon TL olursa çok daha fazla başarılı olacak. Şu anda en önemli beklentimiz bu. Dünya ülkeleriyle kıyaslandığında yüksek bir rakam. 1 milyon TL olursa konut satışlarını hareketlendirmek için yapılan çalışmalar kadar faydalı olacaktır." çağrısında bulundu. 

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise hükümetin önemli bir iyileştirme alanında aksiyon alarak, yeni konutlarda mutfak dolabı, duş teknesi, radyatör gibi birçok üründe yüzde 18 KDV oranını yüzde 1'e düşürdüğünü belirterek, "Birçok sektör için direkt ve hızlı fayda sağlayacak bu karar, yeni konut alıcılarına da fiyat avantajı sağlayacaktır. Yapılan düzenlemeler sayesinde konut sahibi olmak isteyenlere büyük kolaylıklar sağlanıyor. Yeni geliştirilecek olan projelerde fiyatlandırma çalışmalarına ortalama yüzde 1,5 yansıyacaktır." dedi.

"KDV Genel Uygulama Tebli·ği·nde Deği·şi·kli·k Yapılmasına Dai·r Tebli·ğ" 

Maliye Bakanlığının "KDV Genel Uygulama Tebli·ği·nde Deği·şi·kli·k Yapılmasına Dai·r Tebli·ğ"i 15 Şubat'ta Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Konut tesliminden önce fatura düzenlenmesi halinde, faturada gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında vergiyi doğuran olay meydana geleceğinden bu faturada gösterilen KDV'nin beyan edilip ödenmesi gerekecek. 

Konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınacak. 150 metrekarenin altındaki konutun inşasında kullanılan kombi, cam balkon, duş teknesi, duşakabin, küvet, mutfak dolabı, eviye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebilecek. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

"KDV indirimi yeni projelerin geliştirilmesinde ve satışında destek olacak"
  • 29.03.2022 16:07

"KDV indirimi yeni projelerin geliştirilmesinde ve satışında destek olacak"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, gayrimenkul sektörü ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...