maritbet girişmaritbet
İnşaat kazaları için ‘uluslararası’ önlem!

İnşaat kazaları için ‘uluslararası’ önlem!

Dün mecliste, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 167 numaralı “İnşaatlarda Güvenlik ve Sağlık” sözleşmesi kabul edildi

İnşaat sektöründe çalışan işçilere, uluslararası ölçütlerde yeni güvenceler kazandırmak için Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 44 maddeden oluşan 167 numaralı “İnşaatlarda Güvenlik ve Sağlık” sözleşmesi, dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. 

Mecliste, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO)  167 numaralı “İnşaatlarda Güvenlik ve Sağlık” sözleşmesi kabul edildi. Sözleşmede, işçi ve işverenlerin uygulaması gereken yükümlülüklerin yanı sıra, hükümetin alması gereken önlemler de bulunuyor. 

Kabul edilen sözleşmenin Türkiye'deki inşaat sektörü açısından ne anlama geldiğini yorumlayan Güvenbir OSGB(Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak “TBMM'de kabul edilen sözleşmenin uluslararası niteliği bulunduğu için halihazırdaki kanunlardan daha büyük yaptırımları bulunuyor. Mahkemeler, inşaatlarda oluşabilecek kazalarda artık bu sözleşmenin hükümlerini uygulayacaklar.” dedi.

Dr. Ali Çolak, mevcut iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında, kabul edilen sözleşmeden daha fazla detay olduğunu belirtirken, önemli olanın uygulama aşaması olduğunu belirtti. Çolak'a göre mecliste kabul edilen sözleşme, iş sağlığı ve güvenliği kanununun uluslararası boyutta destekleyicisi olacak.

Yeni Sözleşme Neler Getiriyor?

Sözleşmeye göre bir işçi, iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden ciddi bir durumun olduğunu düşünmesi halinde bu durumu direkt olarak amirine bildirmekle yükümlü olacak.

Yüksekte kurulmuş inşaat çalışma alanlarında güvenli erişim araçlarının bulunmadığı durumlarda uygun ve kaliteli merdivenler temin edilecek. Merdivenler, yanlışlıkla oluşabilecek tüm kazaları atlatabilecek şekilde güvenli olacak. İskele ve merdivenler, ulusal mevzuata uygun olarak inşa edilecek ve kullanılacak. Yetkili kişilerce denetlenecek.

Olumsuz koşullarda çalışma durumunda kalan, kaza riskine veya sağlığa zarar verecek risklere karşı yeterli korumanın başka yollarla sağlanamadığı durumlarda işçilere ulusal mevzuatta öngörülen şekliyle koruyucu donanım ve koruyucu kıyafetler ücretsiz şekilde işverenler tarafından temin edilecek. 

İşçiler, işyerlerinde maruz kalabilme ihtimalleri olan olası kazalara ve hastalıklara karşı bilgilendirilecek.

Her inşaat alanında veya çevresinde işçilerin sayısına ve işin süresine bağlı olarak, işçiler için tuvalet ve yıkanma tesisleri, işçilerin kıyafetlerini değiştirmek, kurutmak ve dolaba yerleştirmek için tesisler, olumsuz hava koşullarından dolayı iş kesintiye uğradığı sürelerde yemek ve barınmak için yerler sağlanacak. Her inşaat alanında veya çevresinde yeteri miktarda içme suyu bulundurulacak.

Sözleşmeyi imzalayan her üye, sözleşme hükümlerinin fiilen uygulanmasını sağlamak için özellikle caydırıcı ceza ve önlemler dâhil, gerekli bütün önlemleri alacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaatlarda iş güvenliği nasıl olmalı?
  • 29.04.2017 13:10

İnşaatlarda iş güvenliği nasıl olmalı?

28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü'nde açıklanan rapora göre 4 ayda 123 ...

İnşaatlardaki güvenlik fileleri hayat kurtarıyor
  • 05.10.2016 17:00

İnşaatlardaki güvenlik fileleri hayat kurtarıyor

Hayati tehlikesi en yüksek sektörlerden olan inşaat sektöründe alınacak küçük te ...

Ölümüne inşaat!
  • 10.03.2015 16:45

Ölümüne inşaat!

Kayseri’de bir inşaat firması yetkilisinin paylaştığı fotoğraf, sosyal medyayı a ...

İnşaat kazalarının önüne geçiliyor!
  • 13.02.2015 14:34

İnşaat kazalarının önüne geçiliyor!

Ankara’da yapılan Dış Cephe İş İskeleleri Değerlendirme Toplantısı ile TSE belge ...

ILO'nun inşaatlarda güvenlik ve sağlık sözleşmesi onaylandı
  • 07.02.2015 10:04

ILO'nun inşaatlarda güvenlik ve sağlık sözleşmesi onaylandı

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün inşaat işlerinde güvenlik ve sağlık sözleşmesi s ...

Böyle iş güvenliği görülmedi!
  • 19.01.2015 10:32

Böyle iş güvenliği görülmedi!

Çin'de yıkım firmaları sırf dinamit biraz pahalıya mal olduğu için işçilerin can ...