maritbet girişmaritbet
İnşaat asansörleri ne kadar güvenli?

İnşaat asansörleri ne kadar güvenli?

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz iş güvenliği uzmanları, inşaatlardaki asansörlerin sıklıkla kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

Bahçeşehir'deki Fi Side projesinde meydana gelen asansör kazasında 3 işçi hayatını kaybedince gündem yine iş güvenliği oldu. Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz iş güvenliği uzmanları, şantiyelerde kullanılan asansörlerin kısa aralıklarla kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

İşte uzmanların görüşleri...

Serkan Esen

İş Güvenliği Uzmanı

"Vefat eden çalışanların sigortaları var mı yokmu bilmek lazım. Eğer sigortaları yoksa ödenecek tazminat 3 katına kadar çıkıyor. Asansör kullanma talimatnamesi gerekli. Sigortasız işçi sahaya alınmamalı. İkincisi bu çalışanların mesleki eğitim belgeleri olması gerekiyor. 16 saatlik temel iş sağlığı eğitimleri mutlaka yapılmalı. Sahaya çıkan çalışanların, sahayla alakalı oryantasyon eğitimleri verilmiş olması gerekiyor. Saha içindeki tüm boşlukların korkuluklarla kapalı olması gerekiyor. Asansörlerin bakımı yapılması gerekiyor. Makine Mühendisleri Odası tarafından asansörün bakımı yapılması lazım. 6 ay veya yılda bir ise bakımların 3 aya indirilmesi gerekiyor. Çünkü bu asansörler inşaatlarda en az 16 saat, 24 saat kullanıyorlar. Asansörlerde, Makine Mühendisleri Odası'nın belgesi olması lazım. Bakımlar yapılmazsa şantiyelerde daha çok kaza yaşanır"

Latif İşcen

A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

"Asansörler ciddi emniyet sistemi olan ekipmanlardır. Bir asansör düşüyor ise bu emniyet ekipmanlarından bir kaçı birden devreden çıkmıştır. Her asansörde ağırlık kontrol sistemi sınır değer üzerindeki yüklemelerde devreye girer ve kilitler, aşırı yüklemede asansör fren yapar. Asansör halatı koptuğunda paraşüt denilen emniyet sistemi devreye girerek asansörü fren yaparak durdurur.  Fren tutmazsa paraşüt sistemi asansörde iptal edilmiştir. En az üç emniyet sistemi bir asansörde olmak zorundadır. Üç emniyet sisteminden birisi devreden çıkarsa ancak böyle bir kaza yaşanabilir. Asansördeki emniyet sistemleri kimler tarafından devre dışı bırakıldığı yada arızalı ise kimin arızalı olduğu halde çalıştırdığını sorgulamak gerekir.

Şantiyelerde asansörler çok önemli bir unsurdur.  İş Ekipmanları Yönetmeliğinde Asansör Bakımlarının Makine Mühendisi ve Makine Teknikeri tarafından periyodik bakım ve kontrollerinin gerçekleştirilmesi gerekliliği var. Bu asansörün bakımlarını kimin yapabileceği açıktır ve hiçbir kişinin takdiri söz konusu olamaz. Bu yönetmeliğe göre bakımların kimler tarafından yapıldığı, arıza kayıtları, testleri incelenmeli ve eksiklikler tespit edilmelidir. Asansör arızasında yetki makine mühendisi yada teknikerindedir. Arıza durumunda kimin nasıl müdahele ettiği mutlaka sorgulanmalı. Şantiye defterine kayıtlar işlendi mi bakılmalı .Asansör kazasının sebebi dilerim rasgele bakımı yaptırılan, kişisel kararlara bağlı , kontrolsüz yada sistemsiz bir yönetim zaafiyeti olarak karşımıza çıkmaz"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat asansörleri ne kadar güvenli?
  • 01.02.2016 17:01

İnşaat asansörleri ne kadar güvenli?

Emlaktasondakika.com olarak görüştüğümüz iş güvenliği uzmanları, inşaatlardaki a ...