maritbet girişmaritbet
İNDER: Kentsel dönüşüm ile mortgage yasası sinerji oluşturursa sektörün büyüklüğü 100 milyar lirayı bulur!

İNDER: Kentsel dönüşüm ile mortgage yasası sinerji oluşturursa sektörün büyüklüğü 100 milyar lirayı bulur!

İstanbul İnşaatçılar Derneği’nin (İNDER) Türk Ekonomi Bankası’nın (TEB) desteğiyle düzenlediği “Kentsel Dönüşüm Çözümleri” toplantısına, konunun muhataplarından çözüm önerileri geldi

İNDER: Kentsel dönüşüm ile birlikte mortgage yasası sinerji yaratırsa, konut kredi faiz oranları yüzde 0.20 seviyelerine geriler, sektörün büyüklüğü 100 milyar lirayı bulur.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI: Afet Yasası'yla birlikte dönüşüm yapılacak projelere vergi, harç vs gibi muafiyet kapsamında 52,1 milyon lira destek verdik.

TEB: Riskli yapılarını yıktırarak yeniden yaptırmak isteyen kat maliklerine, 120 ay vadeye kadar %0,38 faiz oranı ve dosya masrafsız Kentsel Dönüşüm Kredisi imkanı sunuyor

‘'6306 sayılı afet alanlarının dönüştürülmesi yasası ile kentsel dönüşüm yasasının pratiği ve finansman çözümleri'' başlığı altında gerçekleşen seminerin açılış konuşmasını yapan İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, sürdürülebilir kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı. Kentsel dönüşüm projelerinin kendi kendini finanse ettiğine dikkat çeken Durbakayım, bu kapsamda 2007 yılında yürürlüğe giren ve pratiğe geçirilmeyen mortgage yasasına dikkat çekti. 

Mortgage yasanını işlerlik kazanmasıyla birlikte konut kredilerinin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 0.20 seviyelerine inebileceğini ifade eden İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım “Her yıl ortalama 450 bin konut ihtiyacının olduğu ülkemizde, maalesef bu rakamın ancak yüzde 20'si karşılanabiliyor. Talep tarafının bu kadar yüksek olduğu bir ülkede, sınırlı sayıda konut üretilebilmesinin tek nedeni konut fiyatlarının erişilebilir seviye olmamasıdır.  Bilindiği gibi her geçen gün artan konut talebine paralel olarak konut arzı geliştirilmezse, konut fiyatları şişer, orta gelirlinin erişimi azalır ve gayrimenkul balonları oluşur. Bu nedenle Mortgage Yasası'nın işlerlik kazanması ile erişilebilir konut fiyatları oluşturulabilir” açıklamasını yaptı.

Devletten 52,1 milyon liralık katkı

İnşaatçılar, hukukçular ve mimarların bir araya gelerek oluşturduğu çözüm ortaklığına destek veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan BAYRAKTAR, açılış konuşmasına “6306 sayılı Afet Yasası'nın kentsel dönüşüm için bir milat olduğunu söyledi. Afet Yasası'yla birlikte dönüşüm yapılacak her projeye vergi, harç vs gibi muafiyetler sağlandığına vurgu yapan Bakan Bayraktar, bugüne kadar sağlanan destek tutarının 52 milyon 198 bin lira olduğunu açıkladı. Bakan Erdoğan Bayraktar bu süre zarfında 19 ilde 4.008 hektar alanın riskli alan olarak belirlendiğini, bu alanlarda ise 101.221 bina olduğunu belirtti. “28 ilde 1.666 hektarlık alan ise riskli alan olarak incelememiz altında” diyen Bakan Bayraktar, riskli alanların süratle tespit edilmesi için 443 kurum ve kuruluşa lisans verildiğini kaydetti.


‘Sektörün büyüklüğü 100 milyar lira olur'

Kanun'un içeriğini ve yasal çerçevesini anlatan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, bugüne kadar yaşanan süreci özetledi. Konuşmacılardan İNDER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel kentsel dönüşümün inşaat, gayrimenkul sektörü üzerindeki potansiyeline değinirken, İNDER Barış Onay ise Kanun'un inşaat malzemeleri sektörleri için getireceği iş potansiyelini ortaya koydu. 

Kentsel dönüşüm sürecinin hem inşaat sektörünü hem de ülkemizin genel ekonomik ve sosyal yapısını önemli ölçüde etkileyeceğini ifade eden Emre Çamlıbel, “Yıllık 50 milyar dolar olduğu hesaplanan Türkiye Gayrimenkul Pazarı büyüklüğü, evvela mütekabiliyetin olumlu etkisiyle 60 milyar dolara çıkacak, ardından afet/dönüşüm projelerinin de katkısıyla 5 sene içerisinde yaklaşık 100 milyar doları bulacaktır. Bu da sektörün % 100 büyümesi, Türkiye GSMH'sına 50 milyar dolar katkı yapması ve istihdamda da yaklaşık 1.500.000 kişilik artış sağlaması demektir” açıklamasında bulundu. Yapı müteahhitliği sektörünün sürdürülebilir kaliteli yaşama katkı sağlamayı amaçladığını belirten Emre Çamlıbel, “gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak biz yapı müteahhitlerin en önemli önceliğidir” dedi.

Türkiye inşaat malzemeleri sektörünün, inşaat sektöründen ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Dr. Barış Onay, kentsel dönüşüm vasıtasıyla yaratılacak inşaat ve dolayısıyla inşaat malzemeleri sektörleri için güçlü bir iç talep doğacağını, sektörlerin rahat nefes alacağını belirtti. Potansiyel inşaat talebini karşılamak için, inşaat malzemeleri sektöründeki yatırımların artması gerektiğini ifade eden Barış Onay “Ülke genelinde % 75 civarında seyreden sanayi kapasite kullanım oranı, ısınmış kapasiteye yakın olup ve bu sebeple kentsel dönüşüm hamlesi ile ortaya çıkacak oranda bir talep patlamasını bir anda karşılama potansiyelini barındırmıyor olabilir. İnşaat malzemesi sektöründe yüksek talebi karşılamak için standart dışı malzemelerin ortaya çıkışının önüne geçilmelidir. Kaldı ki bu tür bir hata, tüm sürecin ana amacı olan sağlıklı konutların yaratılması hedefine daha en baştan ulaşmamızı imkânsız kılacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Yüzde 0,38 faiz oranı ile kredi desteği 
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel Bankacılık Satış Direktörü Tuğbay Kumoğlu ise “Kentsel Dönüşüm Çözümleri” toplantısıyla ortaya konan çözüm alternatiflerinin sürece büyük katkı yapacağına inandıklarını belirtti. Kumoğlu, TEB olarak, deprem açısında riskli alanda yer alan veya ‘riskli yapı' olduğu teknik raporlarla tespit edilmiş olan yapıların yeniden inşası veya güçlendirilmesi amacıyla hak sahiplerine uygun şartlarda finansal destek sağladıklarını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kentsel Dönüşüm Kredisi protokolü imzaladıklarını hatırlatan Kumoğlu, bu konuda bilgi ve danışmanlık almak isteyen kişilerin TEB şubelerine başvurabileceğini belirterek şunları söyledi: “TEB olarak riskli yapılarını yıkıp yeniden yaptırmak isteyen kat maliklerinin yüklenici müteahhitlere yapmaları gereken ödemelerin finanse edilmesinden, yeni evlerine taşınmalarına kadar her aşamada yanlarında yer alıyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca Riskli Yapı Tespiti Lisans Belgesi verilmiş kurumlar tarafından depreme dayanıksız raporu bulunan yapılarda ikamet eden kat sahipleri, bankamıza başvurarak Kentsel Dönüşüm Kredisi fırsatından ve 120 aya vadeye kadar %0,38 faiz oranı ve dosya masrafsız kredi kullanım imkanından faydalanabiliyor.” 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...