maritbet girişmaritbet
İnanç Kabadayı emlaktasondakika.com'a konuştu!

İnanç Kabadayı emlaktasondakika.com'a konuştu!

EgeYapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, emlaktasondakika.com'un sorularını yanıtladı.

Gayrimenkul sektörünün lokomotif firmalarından EgeYapı, Batışehir'de sona geldikten sonra yeni projelerin startını verdi. Bugüne kadar İstanbul'un her iki yakasında da önemli projeler üreten firma yoluna tam gaz devam ediyor. 

İNDER'in yönetim kurulunda yer alan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, emlaktasondakika.com'un sorularını yanıtladı. Konut kredisi faizlerinin gerilemesiyle birlikte satışların artacağını söyleyen Kabadayı, İstanbul'da konut fiyatlarının yükselmeye devam edeceğini açıkçadı.

İşte İnanç Kabadayı'nın emlaktasondakika.com'a yaptığı özel açıklamalar...

Konut kredisi faizleri düşer mi? Şu anki seviyeyi nasıl görüyorsunuz? Yüksek faiz oranlarına karşı firma olarak nasıl önlemler alıyorsunuz?

"TÜİK verilerine göre konut kredisi oranlarındaki artışların ipotekli satışları nasıl olumsuz etkilediğini görebiliyoruz. 2015 yılı içerisinde gerçekleşen 1.289.320 konut satışının yaklaşık %33,6' sı ipotekli satış olarak açıklanmıştır. Konut satışlarındaki başarının 2016 yılında devam etmesi için faiz oranları her zaman olduğu gibi yine en önemli konulardan biri olacak. Kredi oranlarının düşmesi, satın alma gücü açısından erişilebilir olması sebebiyle, konut satışlarının olumlu seyri için kritik bir konu.  Konut kredisi faizlerinde mevcut seviyeler konut satışları için oldukça yüksek seviyelerde. Yeni Merkez Bankası Başkanı liderliğinde, 20 Nisan'da gerçekleştirilecek olan Para Politikası Kurulu toplantısında faizlerde mutlaka bir indirim olacağını tahmin ediyoruz. Bu kararın genel piyasalara ve gayrimenkul sektörüne olumlu yansımasını hep birlikte göreceğiz. Yüksek faiz oranlarına karşı kendi finansman modellerimizi de müşterilerimize sunuyoruz. Örneğin hemen teslim projelerimizde peşinatı 3 taksit olarak alarak, kalan bakiyeyi 60 ay %0 faiz şeklinde vade farksız taksitlendirebiliyoruz. Banka kredili satışlarda ise banka maliyetlerini sübvanse edebiliyoruz. Bu tip ödeme planlarında ise 120 ay için %0,89 gibi oranlardan anlaşmalı bankalardan kredi kullandırabiliyoruz"

Son dönemde projelerde açık mutfak kullanımı arttı. Bunun nedenleri nedir? Konut alıcısı üzerindeki etkisi veya projeye bir avantajı var mıdır?

"Son yıllarda mutfakta dekorasyon değişikliğine gitmek isteyenlerin ve çalışanların çokça tercih ettiği bir model. Açık mutfak modeli, özellikle eski dairelere göre daha küçük alanlarda yerden tasarruf etmek ve daha geniş kullanım alanına sahip olmak için kullanılıyor. Salon ve mutfağı bir arada kullanmak isteyenler için de ideal olduğundan tercih ediliyor. Zamanın büyük önem arz ettiği çağımızda açık mutfakların sağladığı en büyük faydalardan biri de sosyalleşme. Bir yandan yemekler hazırlanırken bir yandan da aile ile veya konuklar ile sohbet edilmesi anlamında tercih sebebi oluyor"

"Sadece açık mutfaklı daire talep eden oldukça fazla sayıda müşterimiz var. Bu bir yaşam tarzı. Bu yüzden mutlaka etkisi ve projeye kattığı bir değer var. Bu tip beklentileri de karşılamamız gerekir. Bu sebepten eskiye göre açık mutfaklı daire sayısını artık yeni projelerimizde bir miktar daha arttırmış bulunuyoruz"

Konut fiyatlarındaki artış eğilimi devam eder mi? 

"Özellikle İstanbul konut piyasası için artış eğiliminin devam etmemesi için hiçbir sebep yok. Yeni finansman modelleri, kentsel dönüşüm yasasındaki yeni düzenlemeler ve mega projeler de bu artışı destekler nitelikte olacaktır.  Arsa sahiplerinin beklentisi her bakımdan oldukça yüksek. Gerçekçi olmayan paylaşım beklentileri ve arazi satış fiyatları var. Bu da geliştiricilerin maliyetlerini oldukça olumsuz etkiliyor. 
Konut kredisi faiz oranlarının orta vadede tüketici tarafında psikolojik sınır olan yüzde 1'ler seviyesine inmesi ve kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması ile gayrimenkul sektörünün önümüzdeki dönemde de yatırımcıların gözdesi olmayı sürdüreceği görüşündeyiz. Tüm bunlara ek olarak gayrimenkul sektöründe son yıllarda artan yabancı yatırımcıların talebi de sektörün büyümesinde ve satış fiyatlarında pozitif etki oluşturuyor. Sadece her yıl evlenen yaklaşık 600 bin insan ve nüfus artışı düşünüldüğünde bile talebin ve arzın minimum hangi seviyelerde olacağı öngörülebilir"

Geçmiş yıllara göre tüketici alışkanlıkları değişti mi? Konut alıcıları nelere dikkat ediyor?

"Talepteki trendlerde büyük çaplı bir değişim olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle merkezi lokasyonlarda stüdyo ve 1+1 dairelerin yatırımcılar tarafından tercih edildiği ve edileceği açıktır. Gayrimenkul alıcıları doğru projeden alım yapıldığında, bu daire tiplerinde yatırımın geri dönme süresinde avantaj sağlanabiliyor"

"Lokasyona göre de talep değişiklik gösteriyor. Örneğin şehir merkezlerinde daha küçük daire tipleri tercih edilirken, merkeze nispeten uzak lokasyonlarda daha büyük daire tipleri tercih edilebiliyor. Daire seçimleri ev sahiplerinin ihtiyaçları doğrultusunda da değişkenlik gösteriyor. Doğru lokasyonda doğru ürün karması ile geliştirilen tüm projeler yatırımcılar ve oturumcular tarafından ilgi görüyor"

Doğru proje sizce nedir? Ev alacaklara ne gibi önerilerde bulunursunuz?

"Merkezi lokasyonlara, bu alanlara yakın bölgelere ve doğru alanda doğru ürünler sunan projelere olan talep her zaman devam edecektir. Günümüzün en önemli konuları enerji, çevre ve sürdürülebilirlik. Bugün itibarıyla projeniz çevreye duyarlıysa, enerjiden tasarruf ettiriyorsa ve sürdürülebilir bir projeyse bir adım öne geçiyorsunuz demektir. Ege Yapı olarak biz de bu konulara azami önem veriyor, hayata geçirdiğimiz ve planladığımız bütün konut ve ofis projelerimizi bu prensipler doğrultusunda tasarlıyoruz"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ege Yapı, İstanbul'daki Cer Loft’un 2. etabını satışa sundu
  • 22.03.2023 16:02

Ege Yapı, İstanbul'daki Cer Loft’un 2. etabını satışa sundu

Cer Loft’un 2. etabında 27 özel loft daire bulunuyor ...

Ege Yapı, iki yılda 7 yeni projeye imza atacak!
  • 25.01.2023 14:29

Ege Yapı, iki yılda 7 yeni projeye imza atacak!

Gayrimenkul sektörünün öncü firmalarından Ege Yapı, hayata geçirdiği inşaat proj ...

“Yeni Konut Finansman Modeli inşaat sektörü için can suyu olacak”
  • 06.01.2023 11:24

“Yeni Konut Finansman Modeli inşaat sektörü için can suyu olacak”

Merakla beklenen yeni konut finansman modeli hakkında ayrıntılar açıklandı. Ege ...

Ege Yapı, Mamut Art Project'in ana sponsoru oldu!
  • 27.10.2022 17:23

Ege Yapı, Mamut Art Project'in ana sponsoru oldu!

Sanatı ve sanatçıları destekleyecek çalışmaların içerisinde yer almaya devam ede ...

Ege Yapı Modernyaka’da Herkese Göre Bir Avantaj Var!
  • 23.06.2022 14:49

Ege Yapı Modernyaka’da Herkese Göre Bir Avantaj Var!

Avcılar Ispartakule lokasyonunda Ege Yapı tarafından inşa edilen ModernYaka proj ...

"Konut finansman paketleri tüketiciler açısından fırsatlar doğuracak"
  • 17.05.2022 11:40

"Konut finansman paketleri tüketiciler açısından fırsatlar doğuracak"

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı, Nisan 2022 konut satış istati ...