maritbet girişmaritbet
İMSAD raporuna göre gerileme sürüyor

İMSAD raporuna göre gerileme sürüyor

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Ekim ayında da mevcut inşaat işleri geriledi, yeni alınan inşaat işlerinin de düştüğünü belirtti.

“Türkiye İMSAD Eylül Ayı Sektör Raporu”na göre, mevcut inşaat işlerindeki gerilemenin önümüzdeki aylarda mevsimsellikle birlikte sürmesi bekleniyor. Mevsimsellik etkisi ile ikinci çeyrekte artış yaşanan mevcut inşaat işleri seviyesi, üçüncü çeyrekteki 8.3 puan gerilemenin ardından Ekim ayında 3.7 puan daha geriledi.

Bu gerileme ile birlikte, mevcut inşaat işlerinin seviyesi 91.6 puana inerek, geçen yılın aynı ayına göre 2.7 puan geriye düştüğü belirtilen raporda, “Mevcut inşaat işlerinde gerilemenin mevsimsellik ile birlikte sürmesi beklenmektedir” denildi. Diğer yandan, yılın ilk yarısında toparlanan “yeni alınan inşaat işlerinin” de, yılın ikinci yarısında gerileme eğiliminde olduğu belirtildi. Rapora göre, yeni alınan inşaat işleri Ekim ayında 2.8 puan gerileyerek 61.1 puan olurken; geçen yılın aynı ayına göre 2.5 puan daha düşük gerçekleşti.

Maliyet artışı fiyatlara yansımıyor

Rapora göre, konut inşaat maliyetleri yılın ilk dokuz ayında yüzde 5.9 oldu; ancak 2014 yılındaki yıllık yüzde 9.5 artışa göre yavaşlama kaydetti. 

Raporda, “İlk dokuz ayda yıllık işçilik maliyet artışı yüzde 8.2 olmuştur. Buna karşın malzeme maliyetleri artışı daha sınırlı kalmaya devam etmektedir. 2015 ilk dokuz ayda yıllık inşaat malzemesi maliyetleri artışı yüzde 5.2 olmuş ve yıllık enflasyonun altında kalmıştır. Yıllık konut inşaat maliyetlerindeki artış yeni yıllık konut inşaat maliyetlerindeki artış yeni konut yıllık fiyat artışının altındadır ve şimdilik ilave bir fiyat artışı baskısı yaratmamaktadır” denildi.

Faiz oranlarındaki kademeli artış sürecek

Rapora göre, Ekim ayında konut kredilerinde yaşanan hızlı artışla birlikte ortalama faiz oranı yüzde 1.18′e yükselirken; faizlerdeki kademeli artışın devam etmesi bekleniyor.

Genel seçime giderken artan küresel mali belirsizliklerin de etkisi ile Ekim'de tüm piyasa faizlerinde hızlı bir artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, “Buna bağlı olarak konut kredisi faiz oranları da hızlanarak yükselmektedir. Ekim ayında ortalama faiz oranı yüzde 1.18 seviyesine yükselmiştir. Faiz oranlarında kademeli artış sürecektir” denildi.

TÜİK verilerine göre, konut satışları Eylül ayında faizlerdeki yüksek seyrin de etkisiyle yüzde 20.1 düşüşle Temmuz 2014′ten beri en sert gerilemeyi kaydetmişti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!
  • 08.04.2022 11:49

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...