maritbet girişmaritbet
İkinci konut alımında hangi bölgelere yatırım yapılıyor?

İkinci konut alımında hangi bölgelere yatırım yapılıyor?

Kişilerin ikinci konut tercihlerine ilişkin araştırma ile ilginç sonuçlar çıktı

Araştırmada ikinci konut talebini sağlayan en büyük etkenlerden birinin yazlık ev edinme isteği olduğuna dikkat çekti. Özellikle hızlı şehirleşme, büyük şehirlerdeki nüfusun artması, haftalık çalışma sürelerinin uzamasının tatili önemli bir ihtiyaç haline getirmesi gibi etkenler, son dönemde ikinci konut alımını şekillendiriyor. 

İkinci konut talebini oluşturan en büyük etkenlerden birinin, kişilerin tatillerini geçirmek amacıyla yazlık edinme isteği olduğuna dikkat çekti. Özellikle orta yaş ve üstü kesimin talep ettiği yazlık evlerin daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinden satın alındığı ortaya çıktı. Gözde tatil beldesi Bodrum, yazlık almak isteyenlerin en çok alım yaptığı yerlerin başında geliyor. Yazlık talebinin oldukça yoğun olduğu Bodrum'da ortalama büyüklükteki yazlık ev fiyatları 200 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor. Güneyde Antalya'dan başlayarak, Ege'ye doğru çıkan sahil çizgisinde Muğla, Aydın ve İzmir, daha da yukarılarda ise Balıkesir, yazlık almak isteyenler tarafından rağbet gören iller arasında yer alıyor.

Ege ve Akdeniz'de ilk tercih yazlık

Ege ve Akdeniz bölgesindeki illerde ikinci konut edinme eğilimi taşıyanların profillerinin birbirine oldukça benzediğini kaydedildi. Bu bölgelerdeki ikinci konut alımları, büyük oranda yazlık sahibi olmak isteyen ve emekli olanların dönemsel veya sürekli ikamet etme isteği dolayısıyla gerçekleşiyor. Yatırım amaçlı alımların ise düşük oranda olduğu görülüyor. Bu bölgelerde emlak arayışı olan kişilerin esas kriterlerini öncelikli olarak manzara ve denize yakınlık olmak üzere; market, hastane, ulaşım gibi sosyal olanaklara yakınlık oluşturuyor. Fiyatlar ise 100 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor. Muğla'da daha çok Marmaris ve Fethiye bölgeleri tercih edilirken, İzmir'de Çeşme ve Urla; Aydın'da Kuşadası ve Didim, Balıkesir'de ise Altınoluk, Edremit ve Akçay bölgeleri daha çok rağbet görüyor.

İstanbul'a ilgi artıyor

İkinci konut edinme konusunda, Bodrum, Antalya, Balıkesir'e uzun yıllardır oluşan rağbet ile son dönemde İstanbul'a yakın bölgelere de ilgi hızla artıyor. İstanbul'a yakınlığının yanı sıra, yapılan yeni projeler nedeniyle de değerlenen bu bölgelerdeki konutlar, kârlı birer yatırım aracı haline geldi. Bu nedenle bu bölgelerdeki ikinci konut alımının yatırım yönünde de şekillendiğini görüyoruz. İstanbul ve çevresinde yazlık ev satın almak için tercih edilen bölgeler ise, başta Silivri ve Kumburgaz, ardından Güzelce, Şile, Ağva, Sapanca ve Adalar olarak sıralanıyor.

Asma Köprü Projesi Yalova'ya ilgiyi artırdı

Yalova'nın yılın her mevsiminde gidilebilen, yazlık olarak da kullanılan ikinci konutlar için çok popüler olarak yer alıyor. Asma Köprü Projesi ile de değerlenen konutlara yatırım amaçlı ilgi çok artmış görünüyor. Özellikle Yalova Çınarcık bölgesi çok ilgi görüyor. Bununla beraber, temiz havası, zengin mahsulleri ve su kaynaklarıyla daha çok emekli kesimin tercih ettiği Balıkesir çevresindeki yazlık bölgeler, Asma Köprü Projesi'nin etkisiyle İstanbul'a daha da yakınlaştığı için, her yaş grubundan daha fazla insanı cezbetmeye başladı. Bu bölgelerdeki emlak taleplerinin geçen yıla kıyasla yüzde 80 arttığı görülüyor. 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

RE/MAX’tan yazlık ev alacaklara altın öneriler
  • 26.06.2015 14:35

RE/MAX’tan yazlık ev alacaklara altın öneriler

Yazlık ev alımını “15 gün kalınacak ev” anlayışından çıkarmak isteyen RE/MAX, ya ...

RE/MAX Türkiye yazlık bölgeleri değerlendiriyor
  • 23.05.2014 14:43

RE/MAX Türkiye yazlık bölgeleri değerlendiriyor

Havaların ısınmasıyla birlikte tatil programları yapılırken yazlık ev sahibi olm ...

Ailenizle ev konforunda bir tatil geçirmek ister misiniz?
  • 08.04.2014 08:46

Ailenizle ev konforunda bir tatil geçirmek ister misiniz?

Günlük ya da haftalık kiralanabilen evler sayesinde bebekli aileler hem rahat he ...

İkinci konut alımında hangi bölgelere yatırım yapılıyor?
  • 03.04.2014 14:56

İkinci konut alımında hangi bölgelere yatırım yapılıyor?

Kişilerin ikinci konut tercihlerine ilişkin araştırma ile ilginç sonuçlar çıktı ...

Kirası 3 bin lirayı aşmayan yazlık eve vergi ödenmez!
  • 01.07.2012 16:47

Kirası 3 bin lirayı aşmayan yazlık eve vergi ödenmez!

Çoğu yazlık sahibi, yazlık evine yılda bir ay, hatta 20 gün gidip, sonra kapı ve ...