maritbet girişmaritbet
İdeal konut nasıl olmalı?

İdeal konut nasıl olmalı?

Konut alırken hala eski geleneklerimizi sürdürüyoruz ama ideal bir konutun ne olduğunu biliyor muyuz?

Adana Ticaret Odası İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Halil Avcı, özellikle Anadolu'da yaygın bir gelenek olan "büyük konut", "birkaç balkon" ve "misafir odası" geleneğinin, günümüzün çekirdek aile koşullarında lüks olduğunu belirterek, "İdeal bir konutun 70-100 metrekareyi geçmemesi gerektiğini" söyledi.

Avcı, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yeni projelerin başladığını, satışların düşük fiyatlara rağmen durağan seyretmesine karşın, sektördeki hareketliliğin önümüzdeki dönemler için umut verici olduğunu bildirdi.
Konut almak isteyenlere önerilerde de bulunan Avcı, müteahhitler olarak her gelir kesimine uygun konutlar ürettiklerini, konforun artık sonsuz olduğunu ancak, konut alırken bütçenin ve aile büyüklüğünün dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

70-100 metrekare ideal

Bazı gelişmiş ülkelerde devlet başkanlarının bile 60 metrekarelik konutları tercih ettiklerinin gazetelerde haber konusu olduğunu anımsatan Avcı, "Oysa bizim toplumumuz küçük konuta alışamadı. Büyük kentlerde ekonomik sıkıntıların getirdiği etkiyle bu biraz kırılsa da Anadolu'da halen yaygın" dedi.

Avcı, özellikle Anadolu'da yaygın olan "büyük konut", "birkaç balkon" ve "misafir odası" geleneğinin evde çok kullanılmayan, atıl bölümler oluşturduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bunlar günümüzün çekirdek ailesi için lüks. Normal bir gelir düzeyine sahip çekirdek bir aile için ideal ev 70-100 metrekaredir, bundan fazlası ayrıca yük getirir.

Misafirperverlik bizim kültürümüzde var, elbette bu güzel bir meziyet ancak, bu alanları günlük yaşam içinde değerlendirmeliyiz. Bir de balkon alışkanlığı atıl yerleri büyütüyor. Sıcak kentlerde güney cephelere bakan balkonlar esintisi nedeniyle tercih edilir, bir de çamaşır balkonu olabilir. Ancak, bazı konutlarda 3-4 hatta 5 balkon görebiliyoruz. Bazı apartmanlarda bu atıl bölümden rahatsız olanlar bu balkonları odalara dahil ediyor ancak, bu kez dışardan çirkin bir görüntü oluyor. Bu yüzden bu gelenekten vazgeçmek lazım."

Milyarlarca dolar boşa gidiyor

Avcı, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde, artık binalarda kimlik kartı zorunluluğu getirildiğini, iklimlendirmenin bir adım daha önce çıktığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu konuda önemli yasal düzenlemeler yapılıyor. Çünkü izolasyona önem verilmemesi nedeniyle Türkiye'nin yılda yaşadığı enerji kaybı milyar liraları buluyor. Bu yüzden, keselerini ve sağlıklarını düşünenler için izolasyon ve merkezi ısıtma, artık olmazsa olmaz koşul olarak aranmalı. Bilinçli vatandaşlarımız bunu artık sorguluyor. Ancak, bazı vatandaşlarımız da evin fiyatıyla ilgili yorum yaparken izolasyonu hiç dikkate almıyor."

Avcı, izolasyon sisteminin yanı sıra merkezi ısıtma sisteminin de konutun enerji giderlerini yüzde 30'u aşan oranlarda aşağıya çektiğinin unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut alımında banka kredisi ve senet ile ödemeler arttı
  • 17.05.2022 11:07

Konut alımında banka kredisi ve senet ile ödemeler arttı

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Nisan 2022 sonuçları açıklandı. Endekse ...

'İnşaatlarda beton kalitesine çok önem gösterilmeli'
  • 13.03.2018 15:22

'İnşaatlarda beton kalitesine çok önem gösterilmeli'

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemi ...

Suudiler konut alımında İstanbul’u tercih ediyor
  • 10.07.2017 10:32

Suudiler konut alımında İstanbul’u tercih ediyor

Suudi Arabistan vatandaşları, mayıs ayında Türkiye’den 285 konut satın alarak ya ...

Ramazan’da ‘Birevim’ ile faizsiz ev sahibi olma fırsatı
  • 08.06.2017 14:07

Ramazan’da ‘Birevim’ ile faizsiz ev sahibi olma fırsatı

Ramazanın bereketini kampanyasına yansıtan Birevim, çalışma bedelinde net yüzde ...

'Konut satışlarında yukarı seyreden bir ivme var'
  • 25.04.2017 10:25

'Konut satışlarında yukarı seyreden bir ivme var'

BESA Grup Yönetim Kurulu Üyesi Efe Bezci, TÜİK verilerini değerlendirerek "Ocak ...

Konut alımında inovatif yöntem!
  • 21.03.2017 09:31

Konut alımında inovatif yöntem!

Bugünlerde Türkiye’de gayrimenkul sektörünün geleceğini tasarlamak için birbirin ...