maritbet girişmaritbet
İcralık gayrimenkullere daha önce icralık olanlar ilgi gösteriyor!

İcralık gayrimenkullere daha önce icralık olanlar ilgi gösteriyor!

İcra ihalelerinden mal almış olanların yüzde 45'inin önceden icra davası açılmış kişiler olduğu ortaya çıktı

İcralık.com'un halkın icraya bakış açısını değerlendirmek için, 13 bin 620 kişi üzerinden yaptığı ankete göre; icra ihalelerinden mal alan kişilerin yüzde 45'inin daha önce icradan malını kaybettiği belirlendi. Sonucu değerlendiren İcralık.com Genel Müdürü Can Emrah Özoral, icra ihalelerine gerçekleşen yüksek katılımın, katılımcının yanı sıra borçluya da kâr sağladığını hatırlatarak, “İcra deyince akıllara sadece malını kaybeden insanlar geliyor ancak işin aslı bu değil. Aslında alacağını tahsil edemediği için sıkıntı çeken batan ve icralik olan binlerce vatandaşımız var… İcralık olan müflis kişinin kurtulmasının tek bir yolu var, mallarının icra yolu ile satılıp borcunun ödenmesi. Vatandaş olarak bizim görevimiz ise bu mala ihtiyecımız varsa ihaleye girip fiyatını yükselterek o malı almak.” dedi.

İCRALIK KONUTLARIN ÇOĞU BÜYÜKÇEKMECE'DE

Düzenlenen ankette İstanbul'da ihaleye çıkan konutların, Türkiye genelinde icradan satışa çıkan konutların yüzde 30'unu oluşturduğu görüldü. Ayda ortalama 1.700 konut icradan satışa çıkıyor ve piyasa değerinin yüzde 35-40 altına satılıyor. En çok ihaleye çıkan konutların gelişmekte olan semtler arasında olduğunu ortaya koyan ankette Büyükçekmece, Ümraniye, boğaz hattı ve eyüp önde gidiyor. En çok rağbet gören bölgeler ise boğaz hattı ve merkezi lokasyonlar olarak görünüyor.

YÜZDE 90'I TİCARİ AMAÇLI ALIM YAPIYOR

İhalelere giren kişilerin yüzde 90'ının ticari amaçlı alım yaptığını ortaya çıkaran ankete göre katılımcılar devlet satışı olması nedeniyle gönül rahatlığıyla icradan mal alabiliyor. Yurtdışından farklı bir şekilde bizim ülkemizde ev eşyaları da icraya düşüyor. Bu anket ihalecilerin yüzde 90'ının ev eşyalarının ihaleye girmelerine karşı olduğunu söylüyor.Her ne kadar konuyla ilgili yasa çıkmış olsa da haciz memurlarının mal bildirimi istekleri devam ediyor. Hatta konut ihalelerine girenlerin yüzde 40'ı belli bir kâr koyup konutları sahiplerine satmak istiyorlar. İhaleye girenlerin yüzde 95'inin ihalelerin tamamen şeffaf yapıldığı kanısında olması, insanların aklında eskiden kalma tabuların yıkıldığını ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz yıllarda Diyanet İşleri'nin “Hacizli mal almak caizdir” fetvası çıkarmasının da icraya bakış açısını değiştirdiğini söyleyen Can Emrah Özoral, “‘Ağlayanın malı, gülene yar olmaz' mantığının yerini, borçlunun borcunu ödemesinde herkesin katkısı olabileceği ve bundan karşılıklı kazanç sağlanacağı düşüncesi aldı.” diye konuştu.

İHALELERE ERKEKLER DAHA ÇOK KATILIYOR

“İcra ihalelerine girenlerin yüzde 62'si erkek, yüzde 38'i ise kadınlardan oluşuyor. İhaleye katılım olmayınca o malı ihaleye çıktığı fiyattan alan kişi dışında kimse kar elde edemiyor diyerek; katılımın artmasının malların yüksek fiyattan satılmasına katkı sağladığının altını çizen Özoral, “Böylece borçlu borcunu daha fazla ödeyebilir, alacaklı alacağını daha çok tahsil eder ve devlet de aynı oranda yüksek vergi alır.” şeklinde konuştu.

Nagihan Arat/Hurriyetemlak.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Büyükçekmece’de inşaatta bulunan cesetler Gül İnşaat şantiyesinden mi çıktı?
  • 02.11.2022 16:37

Büyükçekmece’de inşaatta bulunan cesetler Gül İnşaat şantiyesinden mi çıktı?

Büyükçekmece’de şantiyede bulunan cesetler hangi inşaat firmasının, Büyükçekmece ...

Big Country Büyükçekmece villa projesi görücüye çıktı!
  • 26.10.2022 16:15

Big Country Büyükçekmece villa projesi görücüye çıktı!

Akyapı imzasıyla hayata geçirilen Big Country Büyükçekmece villa projesi basına ...

Hüseyin Dinçel, Big Country villa projesini anlatıyor!
  • 26.10.2022 16:14

Hüseyin Dinçel, Big Country villa projesini anlatıyor!

Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, Big Country Büyükçekmece villa pro ...

Folkart Nefes İstanbul reklam filmi yayında!
  • 28.10.2021 15:30

Folkart Nefes İstanbul reklam filmi yayında!

Folkart'ın İstanbul Büyükçekmece'de hayata geçirdiği Folkart Nefes İstanbul proj ...