maritbet girişmaritbet
Hükümetin seçimden sonraki ilk işi ne olacak?

Hükümetin seçimden sonraki ilk işi ne olacak?

Yaklaşık 10 yıldan beri çok daireli bir apartmanda ikamet etmekteyiz. Üç blok bir apartman bu. Arsa tapularımız var

Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde nüfusun bir bölümü sitelerde yaşamakta. Önümüzdeki yıllarda sitelerde yaşam daha da yoğunlaşacak.

2007 yılına kadar 1965 tarih 634 sayılı yasa ile apartmanlarda yaşayan kişilerin mülkiyeti de kapsamak şartı ile hak ve yükümlülükleri düzenlenmişti. 634 sayılı kat mülkiyeti yasasında yapılan düzenleme ve eklerle bu hak ve yükümlülükler bir anlamda revize edildi. Toplu yapılar, yani site hayatlarının önü açıldı.

Konut üreticileri, özellikle son yıllarda yaptıkları sitelerde çeşitli aktivitelere imkân sağlayan çevre düzenlemeleriyle yeni bir yaşam modeli sunma çabasındalar. Diyebiliriz ki ev almak isteyenlerin büyük bir kısmı, daha konforlu, içinde çeşitli aktivitelerin olduğu, yeşilin korunduğu ve sosyal alanların tesis edildiği sitelere yöneliyorlar. İnşaat firmaları da birbirleri ile adeta yarış halinde. Bu olumlu bir gelişme. Kişilerin daha sağlıklı ve konforlu konutlarda yaşamak istemesi çok doğal, üstelik herkesin hakkı.

Sitelerin önemi İstanbul'un genel konut fotoğrafına bakıldığında daha da artıyor.
Bilinen gerçeğin rakamlara dökümü şöyle:
İstanbul'daki binaların büyük bir kısmı çeşitli nedenlerden dolayı yasal değil.
Bu yüzden de kimi kaçak, kimi arsa tapulu, kimi de kat mülkiyetli. Ama sonuçta Yüzde 70'den fazlası iskânsız ve kaçak.
Bu kaçak yapıların bir kısmı da önceden inşa edilmiş konut siteleri ne yazık ki.
Yasa dışı binaların vergiyle ilgili yanını bir kenara bırakalım. Tüm bu konutlar hayatımızı tehdit ediyor. Unutmamalıyız ki ülkemiz deprem kuşağında. Yaşamımızı sürdüreceğimiz konutların depreme dayanıklı ve yasalara uygun olması çok ama çok önemli. Bu haftaki sorular da bu anlattıklarımızla doğrudan ilgili. İşte o örneklerden biri.


Kemal Yaş/İstanbul
Yaklaşık 10 yıldan beri çok daireli bir apartmanda ikamet etmekteyiz. Üç blok bir apartman bu. Arsa tapularımız var.
Kat mülkiyetli tapularımızı almak için ne yapmamız gerekiyor?
Anladığım kadarı ile kat irtifaklı tapunuzu kat mülkiyetli tapuya dönüştürmek istiyorsunuz ve üç blok apartmanınız toplu yapı kapsamında. Toplu yapı, bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış veya yapılacak, alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri, sosyal tesis ve hizmetler ile bunların yönetimi bakımından birbirleriyle bağlantılı birden çok yapıyı ifade eder.
Toplu yapı kapsamındaki imar parsellerinin bitişik veya komşu olmaları şarttır.
2008 tarihli Toplu Yapılarda Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Tesisine Dair Yönetmelik'e göre Kat mülkiyeti kurulması için, toplu yapı kapsamındaki yapıların ve bu yapılara hizmet veren alt yapı tesisleri, ortak kullanım yerleri ve sosyal tesislerin tamamlanması ve gayrimenkul malikinin veya ortak maliklerinin, aşağıda sayılan belgeler ile birlikte ana gayrimenkulün kat mülkiyetine çevrilmesi hususunda tapu idaresine müracaatta bulunmaları gerekir;
a) Ana gayrimenkulde, yapıların onaylı yapı ruhsatı ekli mimarî projesine uygun olarak hazırlanacak mimari proje gerekli önce. Proje müellifi mimar tarafından hazırlanan ve gayrimenkulün maliki veya ortak mâlikleri tarafından imzalanan bu mimari projenin idarece onaylanması şarttır.
b) Toplu yapıya ait yapı kullanma izin belgeleri. İskân belgesi gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınır.
c) Toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerlerin tamamı için hazırlanmış yönetim plânı.
d) Her bağımsız bölümün arsa payını, çeşidini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren ve ana gayrimenkulün maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış olan, ruhsat düzenlemeye yetkili idarece onaylanıp noterce tasdik edilen liste.

Kaynak: Nüsa UĞUR/Sabah Emlak 

  • Etiketler:

Yorum Yaz