maritbet girişmaritbet
Hekim Yapı prefabriğin tarihini yeniden yazıyor

Hekim Yapı prefabriğin tarihini yeniden yazıyor

Hekim Holding olarak sektörün geldiği yeri daha ile taşımayı planlayan Hekim Yapı'yı Genel Koordinatör Yardımcısı Özge Hekim ile konuştuk.

İnşaat sektöründe ciddi bir orana sahip prefabrik yapılar, bu gün tüm dünya ve ülkemizde ciddi bir talep ve hacme sahip. 1999 depremiyle yerleşen sağlam ve depreme dayanıklı prefabrik yapı bilinci aradan 15 yıl geçtiğinde yüksek oranlarda artan üretim hacimleri ve hızla artan firma sayısı ile sektörün geçen zaman içinde nereden nereye geldiğinin en güzel göstergesi. 

Bu alandaki ihtiyacı hisseden ve yetiştiği çelik konstrüksiyon alanındaki birikimini Hekim Holding'in kuruluşuna aktaran Öner Hekim, kardeşi Ünal Nafiz Hekim ile birlikte bu alanda Türkiye'nin en büyük entegre prefabrik tesisini kurdu. 

Dünya teknolojisini yakından takip ederek know-how anlaşmalarıyla ülkemize transfer eden ve zaman içinde tüm ana kalemleri yerli üretimle yapabilen, hammaddenin Türkiye'den karşılandığı, kazancın yatırıma dönüştüğü Hekim Holding'i, 15 yılda yalıtım sektörünün lider kuruluşlarından biri haline gelen Hekim Yapı A.Ş.'nin Genel Koordinatör Yardımcısı Özge Hekim ile konuştuk.

Fiyatı belirliyorlar

Sektörde birkaç büyük firma olmasına rağmen fiyatı kendilerinin belirlediğine dikkat çekerek sözlerine başlayan Hekim Yapı A.Ş.'nin Genel Koordinatör Yardımcısı Özge Hekim, bu gücü birkaç nedene bağlıyor. Yatırım yapmaya, her şeyi üretiyor olmaya, Ar-Ge'ye ve entegrasyona öncelik verdiklerini belirten Hekim, sektörün geleceğini parlak görüyor. Aynı zamanda Türkiye'nin prefabrik yapılara ihtiyacı olduğunu söyleyen Hekim, yürünecek çok yol olduğunu dile getiriyor. 

Özgüven zirvede

Hızlı bir gelişlim çizgisi yakaladıklarını belirten Hekim, 2016 yılında ilk 1000 sanayi kuruluşu arasında yer almayı hedeflediklerinin altını çiziyor. Hekim Holding'in 1.000'in üzerinde çalışanı, 170 bin metrekare üretim alanı, 17 bin metrekare hazır yapı tanıtım alanı, yurtiçi ve yurtdışında 100'den fazla bayisi, 42 binin üzerinde referansı ve 6 kıtada 80'den fazla ülkeye ihracatı ile globalbir firma olduğunu belirten HEKİM, “Sektöre yön veriyoruz. Toplam değerini söylemek zor ama entegresyona sahip, kendi ara mamul üretim ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığı entegrebir yapı söz konusu. Hekim Yapı'nın varlığı, yalıtım başta olmak üzere birçok alanda diğer şirketlerimizin de ciddi söz sahibi olmalarını sağlıyor. Öncelikli hedefimiz olan dışa bağımlılığı 10 yıl gibi kısa bir sürede bitirdik. Yenilikleri getirecek güçlü ve etkin bir yönetim iradesi, sürekliliği sağlayan ileri görüşlülük, çok güçlü finans ve öz sermaye yapımız bizleri sektörde güçlü bir konuma taşıyor. Sektörde ilkleri yapan bir kuruluşuz” diyecek kadar özgüvenli bir profil çiziyor.   

Rakamlarla Hekim Holding 

1989 yılında hizmet ve faaliyetlerine başlayan Hekim Holding,  sektörün en büyüklerini oluşturan 8 şirket ve 8 işletme Prefabrik Yapı A.Ş., Özge Yapı A.Ş., Hebo Yapı A.Ş., Hekim Süt A.Ş., Hekim Yapı A.Ş., Hekim Boya ve Plastik Ltd., Piraziz Dış Ticaret A.Ş. şirketleri, Hekim Madencilik, HekimBoard, HekimPanel, HekimPor, HekimPlast, HekimPan, Steelin ve Hekim Profil işletmelerinden oluşuyor. Ayrıca markalarının alanındaki uzmanlığı ile sektöre öncülük yapıyor. 

Hekim Holding'e bağlı bir kuruluş olarak 2001 yılında hayata geçen, Hekim Yapı, yalıtım sektöründeki ilk ürünlerini 2004 yılında sektör ile buluşturdu.  Yalıtım malzemesinden boyaya, vidadan tasarıma kadar her aşamada söz sahibi olunan entegre bir sistem kuruldu. 

Yüksek kapasiteli, Türkiye'nin birincisi

Ciddi kapasiteleri var. HekimBoard adı verilen A1 sınıfı yanmaz doğal çimento levhadan yapı kaplama plakalarını, yakın coğrafyada üreten en yüksek kapasiteye sahip. Hendek 2. OSB'nin içindeki toplam 3 fabrika 4 ile 6 yıl ara ile kuruldu. Fabrikaların yıllık 125 bin metreküp üretimleri yaklaşık 25 milyon metrekare üretime tekabül ediyor. Yurt dışında 80 ülkeye malzeme satışı yapılıyor. 

Gelecek vizyonu

“Türkiye'de inşaat başta olmak üzere hiçbir sektörün dışa bağımlı olmasını istemiyoruz. Bunun için yatırımlarımızın tamamını üretim sektörüne yapıyoruz” diyen Hekim, özellikle inşaatta tüm ana kalem malzemelerin üretimini üstlenmek istediklerini kaydediyor. 

Bu yıl poliüretan sandviç panel ve profil fabrikası kurduklarını belirten Hekim, “Birkaç ay önce profille ilgili bir fabrika kurduk. Ana kalemlerin hepsini Türkiye'de üretilebilir hale getirmek istiyoruz. Orta vadede hedefimiz bu. Kentsel dönüşüm, kişi, kurum ve kuruluşların hacimlerini karşılayacak güçlü bir iş hacmimiz var. Bu projelere; sağlıklı ve uzun ömürlü malzemeler üretiyoruz. 10-15 yıllık vizyonda yatırımlara devam edeceğiz. Yalıtım ve prefabrik anlamında hedefimiz ise; teknolojiyi önce Türkiye'ye getirmek, malzeme tasarrufu sağlamak ve ülkemize en iyi ve kalitelihizmet sunmak” diye konuşuyor.

Yeni sistemleri getirecek iradeye sahipler

Kaynaksız yapı teknolojisinin kullanıldığı, yeni sistemlerin geldiği ve yangına karşı dayanıklı malzemelerin kullanıldığı yapılara ağırlık verdiklerini dile getiren Hekim, “Ne yazık ki deprem ülkesiyiz. Bunun önlemini almak durumundayız. Yalıtım, yapı, ve prefabrik alanında üretimlerimizin sürekliliğini sağlıyoruz. Şu anda da gelişmiş bir Ar-Ge ekibi ile özel tasarımlar, fabrikalar, şantiyeler, kurşun geçirmez kabinler, yüksek (8 katlı) prefabrik yapılar ve zırhlı yaşam alanları üretimlerini yapıyoruz” diye konuştu. 

HekimBoard nedir?

Yapısal olarak güçlü bir A1 sınıfı yanmaz HekimBoard Doğal Çimento Levhalar üretiliyor. Faydaları çok, yanmaz, hafif.  Fiyatı ise fayda maliyet analizine göre makul seviyede. TOKİ sosyal projelerden bakanlık binaları, yurtlar, üniversiteler ve Genelkurmay'a kadar bir çok kurum ve kuruluşun ihtiyacı karşılanıyor. Toplumsal kullanıma açık tiyatro, stad ve benzeri alanlarda yanmazlık özelliği olan A1 sınıfı yüzey kaplaması kullanılıyor. Kalınlığı 6 mm. den 20 mm.'e kadar üretilen HekimBoard Doğal Çimento Levhalar, binayı soğuk ve sıcaklığa karşı koruyor. Binanın ömrü uzuyor ve ısı yalıtımından dolayı ciddi enerji tasarrufu sağlanıyor. Malzemeler ile süreklilik, karbon salınımının azaltılması ve çevrenin koruması gibi özellikler zaten sağlanıyor. Uzun süre dayandığı için sürdürülebilir bir özelliğe sahip. Katma değeri yüksek ve ekonomik tasarrufu yüksek.

 

Nerelerde kullanılır?

HekimBoard plakaları tüm yapısal yüzeylerin yanında; yüksek katlı binalarda, malzemenin özelliğine göre deniz kenarındaki tüm yapılarda; prefabrik havuzlarda, yapının temel aşamasından çatı aşamasına tüm yüzeylerde, köprü ayakları da dahil bir çok farklı yerde kullanılmaktadır.

İlgi artıyor

Türkiye'nin depremle yüzleşmesi ile prefabriğe olan ilgi ve talebin arttığını dile getiren Hekim, “İnsanlar yaşam alanlarında rahat ve güvenli olmak istiyorlar. Bununen kısa yolu prefabrikten geçiyor. Maliyetinin düşüklüğü, hızlı inşası, esnek olması, rahat kullanımı ve benzeri birçok fonksiyonel açılardan tercih ediliyor” diyor. 

Dayanıklılığı yüksek 

Klasik binanın yapım süreci sebebiyle işçilik ve hataya açık olduğunu belirten Hekim, bunun sakıncalarını şöyle dile getiriyor, “Prefabrikte her şey hazırdır. Sorun olduğunda hemen anlaşılır. Prefabrik binada sorunlu bölge hemen değiştirilerek sorun giderilir. Prefabrik binaların taşıyıcı sistemleri, klasik binaların yaklaşık 10'da biri kadar ağırlığa sahiptir. Sağlamlığını içindekiprofillerin sağlamlığından alır. Yalıtımı diğerlerinden çok daha iyidir. Klasik binada gerekli olan ilave yalıtım gibi masrafları yoktur.  Prefabrikte fiyatlar istek ve talebe göre değişiyor. Çatısı ve kullanılan her malzeme fiyatı etkileyen unsurlar arasında yer alır. 

Prefabriğin algısı hak ettiği yere nasıl taşınır?

Bu kadar pratik, ekonomik ve tasarruflu olmasına rağmen tüketicideki klasik binaların algısının neden ağır bastığı sorusuna Hekim, şu cevabı veriyor, “Bu algı hızla değişiyor. Çünkü 1999 depremi olduğunda prefabrik yapıları temin edecek firma bulunamazken; şu anda 100 civarında firma faaliyet gösteriyor. Bu tercihin zamanla daha da artacağına inanıyorum.

Sektörün gelmesi gereken yer  

Her ne kadar çok katlı binalarda kullanılmasa bile, prefabriğin en azından 5-6 katlı binalarda tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Hekim, “Prefabrik enerjiyi az kullanıyor, malzemesi geri dönüşümlü ve doğaya zarar vermiyor. Klasik bina kadar konforlu ve hızlı inşa ediliyor. Milli gelire katkısı büyük oluyor. Ayrıca hammaddesinde yurtdışına bağımlı değiliz. Gelecek 10 yılda daha tüketici bilincinin daha da yaygınlaşması nedeni ile sıklıkla tercih edileceği inancındayım” diyor.

Sektörel anlamda fikrini sorduğumuz Hekim, nelere ihtiyaç olduğunu şu şekilde sıraladı:

Sektörde mevzuat, yapısal eksikler, yönetmelik ve genelge çok ama denetim yeterli görülmüyor. Denetim eksikliği haksız rekabete yol açabiliyor. Ar-Ge'nin maliyeti, eksik denetimde değerini kaybediyor. Ülkemizde sektörel bazda faaliyet gösteren kurumların denetim konusunda daha etkin olmaları, merdiven altı olarak ifade edilen kontrol dışı üretimle mücadele etme konusunda daha aktif rol oynamaları gerekir. Üreticilerin ürün bazında bağlayıcı rolü olan standartlara uygun üretim yapmaları konusunda yaptırımlar artırılmalı böylece haksız rekabetin önü kesilmelidir. 

İnşaat sektörü

Artık dünya tek bir pazar. Örneğin bir fuara dünyanın her tarafından iş adamları katılıyor. Dünyanın en uzak yerine 10 saatte gidiliyor. Yer ve zaman diye bir şey kalmadı. Bu yüzden dünya pazarındaki rekabetler için firmalara teşvik verilmesi gerekiyor. Biz içeride onlarla rekabet edebiliyoruz ama uluslararası piyasada edebilme oranınız kısıtlı olabiliyor. İnşaat tüm sektörlerin emniyet sübabıdır, durmamalıdır. Ölçek daralsa da durmamak gerekiyor. Birde dönüşümlerde gelenekleri, kültürümüzü kaybetmeyen yapılar kurgulanmalıdır.

Hekim Yapı A.Ş. Hakkında;  

Hekim Yapı A.Ş., 2001 yılında ülkemizin ve yakın coğrafyanın ilk otoklavlı fibercement levha üreticisidir. 2004 yılında üretime başlayan Hekim Yapı A.Ş. yatırım gücü ve uzman kadroları ile önemli bir konuma yükselmiştir. Hekim Yapı A.Ş. fibercement teknolojisini ülkemize getirerek, yapı sektörü adına bir ilke imza atmıştır.
Hekim Yapı A.Ş., güçlü alt yapısı, tüm çalışma alanlarında tecrübeli ekibi, sektöre kazandırdığı ilkleri, teknolojik yatırımları ve geleceği hedefleyen felsefesi ile sürdürülebilirlik odaklı bir marka olarak, doğru ve sağlam adımlar atmaya devam etmektedir. 

Ülkemizde ilk otoklavlı fibercement levha olarak 2004 yılında üretimine başlanan HekimBoard levhalar, özellikle iç ve dış cephe kaplama malzemesi olarak kullanılmak üzere Hekim Yapı A.Ş. bünyesinde üretilmektedir. 
Hekim Yapı işletmelerinden Hekim Panel 2011'de üretime başlamış olup; zengin ürün seçenekleriyle üretmiş olduğu izolasyonlu sandviç duvar ve cephe panelleri alanında yapı sektörüne ve beklentilerine uygun çözümler sunmaktadır. Kaliteli inovatif ürünlerini, sektör ekonomisine uygun koşullarda sağlayabilmek Hekim Panel'in konumunu çözüm üreten bir noktaya getirmiştir.

Enerji tasarrufu ve çevre kirliliği konusunda son derece duyarlı olunması gerektiğine inanan Hekim Yapı A.Ş., ısı yalıtımı sektörüne 2010 yılında HekimPor işletmesini kazandırmış ve yeni fabrikasında EPS ısı yalıtım levhaları üretimi için modern bir tesis oluşturmuştur. 

Hekim Yapı işletmelerinden HekimPlast, İngilizce literatürde polyethylene tereph thalate (PET) olarak adlandırılan malzemenin pet rulo hattında üretimini gerçekleştirmektedir. Kırılmış pet parçacıkları veya pet granüllerinden oluşan hammadde kullanımı ile gerçekleştirilen HekimPlast ürünler 2011 yılından beri endüstrinin çok farklı alanlarında kullanılmaktadır.

Prefabrike yapıların yalıtımlı hazır duvarları, Hekim Yapı A.Ş. tesislerinde 2014 yılından itibaren HekimPan markası ile üretilmektedir. HekimPan işletmesinin ürettiği bu pres paneller hazır yapı üreticileri için büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Hekim Yapı A.Ş. işletmelerinden Hekim Madencilik; fibercement üretimi içerisinde yer alan silika hammaddesini sağlamak amacı ile 2004 yılında Hendek Sakarya'da faaliyete geçmiştir. Silika madeni çıkartma ve işleme konusunda alt yapısı güçlü, alanında uzman kadrosu ile yıllık 150.000 ton üretim yapabilen Hekim Madencilik, işletme gücünün sürekliliğini sağlayan bir kuruluştur.

Hekim Yapı A.Ş.; bugün 8 şirket, 8 işletme, 170.000 metrekare üretim alanı, 17.000 metrekare hazır yapı tanıtım alanı, 1.000'den fazla çalışanı, 6 kıtada 90'a yakın ülkeye ihracatı, yurtiçi ve yurtdışında 100'den fazla bayisi, 42.000'in üzerinde referansı ile hizmet ve faaliyetlerini sürdüren Hekim Holding'in bir kuruluşudur. 

Hüseyin Belibağlı/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hebo Yapı, Turabexpo'ya katıldı
  • 01.12.2018 11:17

Hebo Yapı, Turabexpo'ya katıldı

Hekim Holding grup şirketlerinden Hebo Yapı, 2. Türk-Arap Gayrimenkul, Proje, Ya ...

'Türkiye prefabrik sektöründe dünyada önemli bir oyuncu'
  • 09.08.2018 09:42

'Türkiye prefabrik sektöründe dünyada önemli bir oyuncu'

Prefabrik Yapı Genel Müdürü Tolunay, "Türkiye, prefabrik sektöründe dünyada önem ...

Hekim Yapı 41. İstanbul Yapı Fuarı'nda yeni ürünlerini sergiledi
  • 16.05.2018 09:55

Hekim Yapı 41. İstanbul Yapı Fuarı'nda yeni ürünlerini sergiledi

Hekim Yapı AŞ, 41. İstanbul Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı'nda ...

Hekim Yapı ihracatını yüzde 80 artırdı
  • 09.05.2018 09:28

Hekim Yapı ihracatını yüzde 80 artırdı

Hekim Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özge Hekim, TÜYAP’ta düzenlenen 41. Yapı Fua ...

Heki Yapı TEBİF Fuarı'na katıldı
  • 06.05.2018 09:57

Heki Yapı TEBİF Fuarı'na katıldı

Hekim Holding'in şirketlerinden biri olan Hekim Yapı A.Ş., TEBİF (Türkiye İnşaat ...

Karmod Prefabrik, Peru'da şantiye yapılarını tanıttı
  • 26.04.2018 10:27

Karmod Prefabrik, Peru'da şantiye yapılarını tanıttı

Karmod Prefabrik, Güney Amerika ülkelerinden Peru'da madencilik ekipmanları fuar ...