maritbet girişmaritbet
Habom'da uçaklara çevreci bakım yapılacak

Habom'da uçaklara çevreci bakım yapılacak

THY’nin geleceğe hazırlanmak üzere Sabiha Gökçen Havalimanı’nda kurduğu uçak bakım servisi HABOM, çevrecilikte ilklere imza atıyor.

35 futbol sahası büyüklüğündeki HABOM, Türkiye'de yeni yeni gelişmekte olan yeşil ve çevreci anlayışa rehberlik eden bir çalışmaya imza attı. Altensis rehberliğinde inşa edilen tesis, tüm kurgusuyla çevreci ve az enerji kullanan bir yapıya sahip oldu. 

Türk Hava Yolları tarafından 2014 yılında hizmete giren ve Türkiye'de ilk LEED Gold sertifikalı Sabiha Gökçen Havaalanı'ndaki HABOM tesisi, tüm süreçlere Altensis rehberliğinde hazırlandı. Türkiye'nin uçak bakım alanındaki ilk çevre dostu tesisi ve 35 futbol sahası büyüklüğünde kapalı alana sahip olan HABOM, aynı zamanda Türkiye'nin sertifikalı en büyük çevre dostu projesi olma özelliğini taşıyor. 

Yeşil bina konusundaki uzmanlığıyla HABOM'a inşaa sürecinde bilgi aktardıklarını ve yapının tümüyle kriterlerde uygun olduğunu dile getiren Altensis'in kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı, enerji verimliliği, ekolojik ürün kullanımı ve doğal yaşamın korunması adına hareket ettiklerini söyledi. 

Dünyanın ekonomik kullanımı önemli 

Suların kullanımı, enerji tasarrufu, geri kazanılan enerjinin öne çıkarılması gibi konulara ağırlık verdiklerini dile getiren Emre Ilıcalı, HABOM'da 100 bin aydınlatma ampülüne eş değer güneş enerjisi üretildiğini dile getirdi. Tesiste yağmur suları ve evsel atık suların geri dönüştürülerek yüzde 40 su tasarrufu sağlandığına dikkat çeken Ilıcalı, “Tesiste Türkiye'nin en yüksek kapasiteli toprak kaynaklı ısı pompaları kullanıldı. HABOM tipik enerji verimli bir binaya göre yüzde 30 daha düşük enerji tüketim oranına sahiptir. Hibrit, elektrikli ve düşük emisyonlu araçlara ayrılacak özel park yerlerine sahip olan HABOM'da kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerde enerji verimliliği ön planda tutulmaktadır. Binada solar su ısıtma sistemleri ile sıcak su ihtiyacının enerji tüketimi en aza indirilmektedir” dedi.  

Yağmur sularından yüzde 40 tasarruf ediliyor 

Tesiste yağmur suları ve evsel atık suları geri dönüştürerek yüzde 40 su tasarrufu sağlandığına dikkat çeken Ilıcalı, enerji kullanımında da maksimum fayda elde ettiklerini söyledi. Bu çalışmaya bir örnek veren Ilıcalı, 15 Watt'lık 100 bin aydınlatma ampülüne denk gelecek şekilde güneş enerjisi üretildiğine dikkat çekti. 

Hibrit ve elektrikli araçlara park ayrıldı

Türkiye'nin en yüksek kapasiteli toprak kaynaklı ısı pompalarının kullanıldığını söyleyen Ilıcalı, “HABOM tipik enerji verimli bir binaya göre yüzde 30 daha düşük enerji tüketim oranına sahiptir. Hibrit, elektrikli ve düşük emisyonlu araçlara ayrılacak özel park yerlerine sahip olan HABOM'da kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerde enerji verimliliği ön planda tutulmaktadır. Binada solar su ısıtma sistemleri ile sıcak su ihtiyacının enerji tüketimi en aza indirilmektedir” diye konuştu.

Anında takip sistemi kuruldu

Binalarda her türlü sistemin enerji sarfiyatının anında takip edildiğini ve kaçağa izin verilmediğini söyleyen Ilıcalı, enerji analizörleri ve bina otomasyon sistemi vasıtasıyla her şeyin gözlemlendiğini söyledi. Ilıcalı, “Bu sayede enerji verimliliği hedeflerinin ne ölçüde yakalandığı anında analiz edilebiliyor. Kullanılan inşaat malzemelerinin yerel olması ve en az yüzde 20 oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olmasına da ayrıca dikkat edildi” dedi.

Farkı stratejiler uygulayarak binadan elde edilen verimin yükseltildiğini söyleyen Ilıcalı, “Bu çalışmalara inşaat aşamasında müdahil olduğumuz için malzeme seçimi ile binanın çevreye etkisini en aza indirdik. Projede kullanılan farklı stratejiler ve teknolojiler sayesinde standart binalara göre yüksek oranlarda enerji, su ve hammadde tasarrufu sağlanıyor. Bunlara örnek olarak yağmur suyu ve gri suyun geri kazanımı, yenilenebilir enerji sistemleri, ısı pompası ve trijenerasyon gibi verimli alternatif enerji sistemleri gösterilebilir” şeklinde konuştu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bakan Uraloğlu: "Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız"
  • 26.12.2023 17:13

Bakan Uraloğlu: "Sabiha Gökçen Havalimanı hava trafik kapasitesini en az 2 katına çıkaracağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pis ...

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu
  • 04.04.2023 13:49

THY depremzedelere yönelik iş ilanını duyurdu

Türk Hava Yolları (THY), 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depreml ...

THY kabin memurlarının çantaları depremzede çocuklara bot oldu
  • 31.03.2023 16:33

THY kabin memurlarının çantaları depremzede çocuklara bot oldu

Türk Hava Yolları kabin memurlarının kullandığı çantalardan dönüştürülen 10 bin ...

SunExpress 15 binden fazla kişiyi deprem bölgesinden tahliye etti
  • 24.02.2023 16:55

SunExpress 15 binden fazla kişiyi deprem bölgesinden tahliye etti

Türk Hava Yolları ve Lufthansanın ortak kuruluşu SunExpress, Kahramanmaraş merke ...

THY, Hatay'daki tahliye seferlerine devam ediyor!
  • 21.02.2023 10:15

THY, Hatay'daki tahliye seferlerine devam ediyor!

THY Genel Müdürü Ekşi, Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki ...

THY'nin yolcu sayısı ocakta 6 milyonu aştı!
  • 14.02.2023 17:19

THY'nin yolcu sayısı ocakta 6 milyonu aştı!

THY'nin, yolcu sayısı ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 artara ...