maritbet girişmaritbet
Habom Tesisleri sudan havaya herşeyi tasarruf ediyor

Habom Tesisleri sudan havaya herşeyi tasarruf ediyor

Türk Hava Yolları yeni kurduğu uçak bakım atölyesinde son derece çevreci bir binanın yapılmasına öncülük etti.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 35 futbol sahası büyüklüğünde kapalı alana sahip olan Habom, çevreci yapısıyla dikkat çekiyor. Çevreci çalışmalarıyla dikkat çeken ve bu konuda danışmanlık hizmeti veren Altensis, binanın yapımına baştan sonra rehberlik etti. Sonuçta kullanılan suyun dönüşümünden enerji tasarrufuna kadar bir çok kaleme dikkat edilen Türkiye'nin ilk LEED Gold sertifikalı tesisi meydana geldi. 

Binanın kullanılan malzemeden çevreye etkisine kadar bir çok unsurun göz önüne alınarak inşa edildiğini söyleyen Altensis'in kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı, son derece çevreye saygılı ve zaman zaman Amerikan standartlarının bile üzerinde bir bina kurguladıklarını ifade etti.  

15 wattlik 100 bin ampülle aydınlanıyor

Bu çalışmalara örnekler veren Ilıcalı, tesiste yağmur suları ve evsel atık suların geri dönüştürülerek yüzde 40 su tasarrufu sağlandığını söyledi. Enerji konusunda da çarpıcı açıklamalar yapan Ilıcalı, “15 wattlık 100 bin aydınlatma ampülüne denk gelecek şekilde güneş enerjisi üreten bu tesiste, Türkiye'nin en yüksek kapasiteli toprak kaynaklı ısı pompaları kullanıldı.Öyle ki HABOM, tipik enerji verimli bir binaya göre yüzde 30 daha düşük enerji tüketim oranına sahip. Ayrıca hibrit, elektrikli ve düşük emisyonlu araçlara özel park yerleri ayrıldı. Kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerde enerji verimliliği ön planda tutularak binada solar su ısıtma sistemleri ile sıcak su ihtiyacının enerji tüketimi en aza indirildi.” diye konuştu. 

Tüm kullanım kontrol ediliyor

Binalarda her türlü sistemin enerji sarfiyatları enerji analizörleri ve bina otomasyon sistemi vasıtasıyla gözlemleneceğine dikkat çeken Ilıcalı, “Bu sayede enerji verimliliği hedeflerinin ne ölçüde yakalandığı anında analiz edilebilecek. Kullanılan inşaat malzemelerinin yerel olması ve en az yüzde 20 oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olmasınada ayrıca dikkat edildi” dedi.

Sivil havacılığın başarısı

THY'den yapılan açıklamada ise ABD Yeşil Bina Konseyi tarafından LEED Gold sertifikasına layık görülen tesisin, Türk sivil havacılık tarihinin en büyük girişimlerinden biri olarak kabul edildiği belirtildi. Tamamı THY'nin öz kaynakları ile finanse edilen bakım onarım merkezinin, Leed Yeni Bina Değerlendirme standartlarından 70 puan aldığına ve bina endüstrisi dönüşümünde sürdürülebilir dizaynın öncü örneklerinden biri olduğu işaret edildi.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Habom Tesisleri sudan havaya herşeyi tasarruf ediyor
  • 14.02.2015 11:33

Habom Tesisleri sudan havaya herşeyi tasarruf ediyor

Türk Hava Yolları yeni kurduğu uçak bakım atölyesinde son derece çevreci bir bin ...