maritbet girişmaritbet
GYO'lar vergi muafiyetinin kaldırılmasına tepki gösterdi

GYO'lar vergi muafiyetinin kaldırılmasına tepki gösterdi

Ekonomi yönetiminin GYO'lara sağlanan vergi muafiyetini kaldıracağına yönelik çalışmayı gündeme getirmesi şirketleri endişelendirdi

Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları'nın temsilcileri, yap-satçı olarak görülmek istemediklerini belirterek, "Portföy geliri çok önemseniyorsa, temettü dağıtan firmaları neden cezalandırıyorsunuz" dedi. Maliye Bakanlığı'nın konuyu yeniden ele alması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, şöyle konuştu: "Bir düzenleme yapılacaksa da Sermaye Piyasası Kurulu'nun şartlarına uyanların ayrıştırılması gerekiyor. İyi ve kötü ayırt edilip, kapsamlı bir değerlendirme yapılmalı." Ekonomi yönetimi, geçen yıl eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın masaya getirdiği düzenlemeyi yeniden gündeme getirmişti. Buna göre, Gelir Vergisi Yasası'nda GYO'lara tanınan yüzde 20'lik kurumlar vergisi istisnasının kaldırılmasını ya da aşağı çekilmesini planlanıyor. 

GYO ENDEKSİ % 2.87 DÜŞTÜ 

Vergi avantajının sınırlandırılacağı haberleri GYO hisselerini vurdu. GYO endeksi dün kapanışta ortalama yüzde 2.87 oranında değer kaybetti. Kimi hisselerde kayıplar yüzde 7'yi aşarken en büyük kayıp yüzde 7.14'le Pera GYO'da yaşanırken, Özak GYO hisseleri yüzde 6.63 değer kaybetti, Kiler GYO ise 4.88'lik kayıpla üçüncü oldu.

Emlak Konut GYO GM Murat Kurum

İyi ve kötü mutlaka ayırt edilmeli

Bu konu birkaç yıl önce de gündeme gelmişti. Küresel anlamda da siyasi ve ekonomik birçok gelişmenin yaşandığı bir süreçte bu tarz yenilemelerin yapılmaması gerekir. Eğer bir düzenleme yapılacaksa SPK'nın şartlarına uyanların ayrıştırılması gerek. Ciddi şekilde iyinin ve kötü ayırt edilmeli. Eğer böyle bir düzenlemeye ihtiyaç varsa kapsamlı bir incelenme sonucunda kademeli olarak yapılmalı. Bu ortamda GYO'lara verilen yüzde 20'lik vergi avantajını geri almayı düşünmemeliyiz. Mevcut sistem milli gelir artana kadar devam etmeli. Bu düzenleme GYO endeksini de etkiledi. Hisselerimiz yüzde 2-3 oranında düştü.

GYODER Başkanı Aziz Torun

Büyük firmalar kâr dağıtıyor

GYO'lar sayesinde inşaat sektöründeki kayıt dışılık büyük ölçüde önlendi. Ekonomi yönetiminin GYO'ları teşvik etmesi lazım. Birkaç yıl önce bu düzenleme yine gündeme gelmişti. Burada yanlış anlaşılma var. Zaten vergi muafiyetimiz sınırlı. Bizim gibi büyük GYO'lar kâr dağıtıyor ama diğerlerinin dağıtıp dağıtmadığını bilmiyorum. Ayrıca kurumlar vergisine tabii olanlar, ne kadar vergi ödüyorlar da, GYO'ların avantajından şikâyet ediliyor. Türkiye'de şu anda uluslararası firmaların ilgi gösterdiği 3-5 GYO var. 500 milyon dolarlık değere sahip kaç şirket var borsada? Bu konuda ciddi bir bilgi birikimine sahibiz. Keşke bizimle de istişare edilseydi.

İŞ GYO Genel Müdürü Turgay Tanes

Aradaki çizgi iyi konulmalı

Bu konu belli aralıklarla gündeme getiriliyor. GYO tebliği, büyük montanlı projelerin büyük firmalar tarafından yapılmasını, sıkı denetimlerle halka arz edilmesini ve kârdan temettü dağıtmasını amaçlıyor. Hem yatırım yapıyoruz hem de nakit temettü dağıtıyoruz. Bizim gibi nakit temettü dağıtan 20 firma varsa öpüp başınıza koyun. Maliye'nin gelirinin bütçeye hiçbir katkısı olmaz. Yap-satçılık damgası çok ucuz bir klişe. Portföy geliri çok önemseniyorsa, temettü dağıtan firmaları neden cezalandırıyorsunuz. Belli bir kira geliri elde eden ve temettüsünü dağıtan firmalara teşvik verip, diğerlerini kaldırın. Aradaki çizginin iyi konması gerek.

Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYO'lar vergi muafiyetinin kaldırılmasına tepki gösterdi
  • 09.12.2015 12:30

GYO'lar vergi muafiyetinin kaldırılmasına tepki gösterdi

Ekonomi yönetiminin GYO'lara sağlanan vergi muafiyetini kaldıracağına yönelik ça ...

Ocak ayında 6 bin 24 gayrimenkul ve kiralama şirketi faaliyete geçti
  • 20.03.2014 14:47

Ocak ayında 6 bin 24 gayrimenkul ve kiralama şirketi faaliyete geçti

Ekonomi Bakanlığı, bu yılın ocak ayında Türkiye'ye 1 milyar 211 milyon dolar ulu ...

Gayrimenkul sektöründe kurulan şirket sayısı son 3 yılda yüzde 95 arttı!
  • 21.09.2012 16:40

Gayrimenkul sektöründe kurulan şirket sayısı son 3 yılda yüzde 95 arttı!

İnşaat sektöründe faaliyet göstermek üzere kurulan şirket sayısı son 3 yılda yak ...

Türk dizileri kira getirileriyle villa ve yalı sahiplerini sevindirdi!
  • 08.07.2012 17:46

Türk dizileri kira getirileriyle villa ve yalı sahiplerini sevindirdi!

Türk dizi sektöründe son yıllarda yaşanan hareketlilik gayrimenkul şirketlerinin ...