maritbet girişmaritbet
Günlük kiralamalara ‘acil düzenleme’ şart!

Günlük kiralamalara ‘acil düzenleme’ şart!

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde sayısı hızla artan günlük kiralık evler birçok riski beraberinde getiriyor.

Ankara ve İstanbul'daki terör eylemlerini gerçekleştirenlerin günlük kiralama yöntemiyle konaklaması ve geçtiğimiz günlerde yakalanan seri katil Atalay Filiz'in kaçak olduğu sürede bu tür evlerde kaldığının ortaya çıkması gözleri günlük kiralama sektörüne çevirdi. 

Günlük kiralamaların güvenlik, vergi ve mali hukuk konularında önemine dikkat çeken İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa ve Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz Emlaktasondakika.com'a açıklamalarda bulundu. 

Sayısı hızla artan günlük kiralık evler emlak sektörüne ve turizm sektörüne rakip olurken bir taraftan da güvenlik, hukuk, vergi konularında birçok açığı beraberinde getiriyor. Yasal bir düzenlemesi olmayan kısa dönem kiralama sektörü özellikle son zamanlarda yaşanan olaylarla mercek alınıyor. 

Son dönemde internet ortamında da sayıları artan günlük kiralama şahıslar ve merdiven altı emlak ofisleri tarafından yapılınca istenmeyen sonuçlar doğurabiliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Bu tür evlerde kimlik bildirimi yapılmadığı için asayiş sorunu çıkıyor. Günlük kiralama, emlakçıları çok fazla etkileyecek bir olay değil. Çünkü emlakçılar çok fazla günlük kiralık ev vermiyor. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda kontrat ve kimlik bildirimi konusunda çalışma yapılmasını talep ediyoruz. Öyle bir çalışma yapılıyor. Bu durum otelcileri ve turizm sektörünü etkiler” dedi.

GÜNLÜK KİRALAMALARDA GÜVENLİK ZAFİYETİ 

Günlük kiralık evlerin güvenli olmadığını belirten Aşa, “Bu evler için prosedür yok ve güvenli değil. Otel ya da pansiyon statüsünde olması lazım. Bunlar kabul edilmiyor. Emniyet, otel-pansiyon gibi yerler için kimlik bildirimi yapıyor. Bu da günlük dairelerde kimlik vermek istemeyenlerin işine geliyor. Bazı yerlerde kapıda kimlik kontrolü yapılıyor. Yönetmelikle bunun önünün açılması gerekiyor. Buna bir uygulama gelmeli. Kimlik sorgulamasında sıkıntı varsa emniyet görüyor. Ancak günlük dairelerde bu gerçekleştirilmiyor. Günlük-haftalık kiralama tüm dünyada olan bir sistem. Turistik yerlerde bu var. Yönetmelik çıkarsa hem işi yapan kişi hem emniyet için sıkıntı yaşanmaz. Belediyelerin de bu konuda çalışma yapması gerekiyor. Gayrimeşru işler için de günlük evler sakıncalı” dedi. 

Kontrat, maliye bildirimi, kimlik bildirimi (GBT) gibi çalışmaların mutlaka yapılmasının gerektiğini aktaran Nizameddin Aşa, bu düzenlemenin şart olduğunun altını çizdi. 

"KESİNLİKLE ÖZEL DÜZENLEME YAPILMALI"

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ise günlük kiralamaların yeni bir konu olmadığını belirtti. “Özellikle turizm sektörünün gelişimine paralel olarak Taksim'de ve o bölgelerde günlük kiralamalar yoğun olarak yapılıyor. Hukuki bir alt yapı olmaması nedeniyle sıkıntı yaşanıyor” dedi.

Oteller tarafından ciddi şikayetler geldiğini anlatan Ali Güvenç Kiraz, bu tür yerlerin hiçbir izni olmadığını ve bazı yerlerin terör nedeniyle son zamanlarda kapatıldığını söyledi. Haksız rekabet oluştuğunu belirten Kiraz, otellerin ciddi vergi ödediğini ifade etti. 

“Günlük kiralamalarda, daireye yerleşenlerin kimlik belgelerinin bilgilendirilmesi gerek. Bildirilmemesi güvenlik zafiyeti oluşturuyor. Son yıllarda Arap turistlerle ve Suriyelilerle günlük kiralamalar yeniden başladı. Güvenlik sorunu var. Emniyete bildirilmiyor. Kesinlikle özel düzenleme çıkarılmalı” dedi. 

“Mali olarak çok ciddi para kazanıyorlar. Airbnb de bunlardan biri. Buraya evini kiraya veren bildirim yapmıyor. Turizm sektörü için de ciddi sorun. Otelciler her konaklayan için fatura kesiyor. Birileri geliyor, günlük kiralamalar ile 0 vergi ve 0 güvenlik ile bu sistem yürütülüyor” diyerek haksız rekabet için de büyük dezavantaj oluşturduğunu aktardı.  

Bu evlerde kimlik bildirimi yapılmadığı için asayiş sorununun da çıktığını anlatan Kiraz, yasal mevzuat oluşturulması gerektiğini, hukuk, güvenlik, vergi konularında açık olduğunun bilgisini verdi.

Emine Pile/Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

25 dolara sadece 1 gecelik 'evde tek başına' deneyimi!
  • 02.12.2021 11:14

25 dolara sadece 1 gecelik 'evde tek başına' deneyimi!

Airbnb, Evde Tek Başına filminin geçtiği evi sadece bir geceliğine 25 dolar karş ...