maritbet girişmaritbet
Güneypark projesini önceden bilen emlakçı kim?

Güneypark projesini önceden bilen emlakçı kim?

Ankara'da ‘Emlakçılar Kralı’ olarak tanınan kişi Başbakan’ın açıkladığı 500 bin konutluk Güneypark bölgesini bildi

Başkent'in ‘Emlakçılar Kralı' olarak tanınan 40 yıllık emlakçısı Başbakan'ın Ankara için düşündüğü 500 bin konutluk Güney bölgesini tahmin etti. Taşçı, “Güney'de 500 bin konut yapılabilecek genişliğe sahip tek yer, yüzde 99 olasılıkla, Elmadağ'ın Ankara'ya bakan yüzü ve Gölbaşıdır. Elmadağ'ın bu yüzünde Karataş, Yakupabdal, Bursal, Gerberi, Avniboz, Gökçehöyük, Hacılar, Balıkpınar köyleri vardır” dedi.

Başbakan'ın eski bir belediye başkanı gözüyle kentlere baktığını belirten Taşçı, bu projelerle arabesk yapılaşmanın önlendiğini savundu. Kentsel dönüşümde çok başarılı olduklarını söyleyen Taşçı, Kızılay'ın da dede yaşını geçtiğini, 60 yıl öncenin teknolojisiyle yapılan binaların yıkılarak yenilenmesi gerektiğini ifade etti.

Hastane bölgesi olarak düşünülen Etlik Bölgesi'nin zaten yapılan alışveriş merkezi nedeniyle rantının yüksek olduğunu anımsattı. Taşçı, ikinci hastane bölgesi olarak planlanan Bilkentt'te ise satılacak arsa kalmadığını söyledi. Tek tük kalan arsa sahiplerinin de yurtdışında olduklarını belirtti. Taşçı ayrıca hastanelerin bir bölgede konut fiyatlarını yükseltmediğini, büyük bir rant yaratmadığını savundu.

ŞEHİR PLANCILARI İTİRAZ EDİYOR

TMOMB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, Başbakan'ın yeri belli değil, dediği Güneykent Projesinin 2008'den beri var olduğunu söyledi. Güneykent'in Gölbaşı'na kurulmak istendiğini belirten Uyar, oda olarak buna itiraz ettiklerini ve hem İdare Mahkemesi hem de Danıştay kararı ile planının iptal edildiğini anımsattı.

ŞİMDİDEN DAVALIK

Ancak bu iptalin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin hileli bir kararla mevcut planı 4'e bölerek yeni planmış gibi onayladığını ileri süren Uyar, buna ilişkin de 4 ayrı dava açtıklarını söyledi. Uyar, bu davaların ise devam ettiğini kaydetti.

Başkent'in Nazım Planlarının Batı'ya doğru olduğunu, kentin de Batı'ya doğru gitmesi gerektiğini savunan Uyar, Doğu'ya yeni kentler kurulmasının hava kirliliğine neden olacağına dikkat çekti. Güney'in ise korunması gereken bir havza olduğunu tekrarladı.

Mamak'ta yeniden yapılanma gerektiğine katıldığını belirten Uyar, ancak buraya yapılacak konut sayısının mevcut vatandaşların yaşayacağı konut sayısını geçmemesi uyarısında bulundu.

ÇOK KATLI GECEKONDU

Kentsel dönüşümün asıl gerekçesinin ‘deprem' olduğunu anımsatan Uyar, “Ama kimsenin aklına Demetevler gelmiyor. Burası çok katlı bir gecekondu bölgesi. Yapıların birçoğu kaçak ve deprem riski altında. Ama rantı yüksek olmadığı için kimsenin aklına gelmiyor” dedi.

Uyar, Keçiören'in trafik sorununu çözmek için gündeme gelen 15 kilometre tünel projesinin ise pahalı olacağını ileri sürdü. Uyar, “Tünel yapmak yerine metro hızlandırılmalı. Keçiörenli arabasını kullanmak istemeyecektir. Çayyolu metrosu da açılırsa bu tünele gerek kalmayabilir” değerlendirmesi yaptı.

ANKARA CUMHURİYET KENTİ

Ankara'nın Selçuklu değil bir Cumhuriyet kenti olduğunu savunan Uyar, 21. yüzyıl binalarının eski mimari ile kaplanmaması gerektiğini söyledi. Kızılay'da binaların yüzlerinin değişiminin Başkan Melih Gökçek projesi olduğunu belirten Uyar, “Kızılay, Atatürk döneminde Cumhuriyet alanı olarak planlanmıştır. Cumhuriyetten önce yoktur. Burayı Selçuklu tarzına büründürürseniz Cumhuriyeti reddedersiniz. Ankara Selçuklular'ın Başkenti değil Cumhuriyet'in başkentidir” dedi.

 

Kaynak: Aysel ALP/Hürriyet

  • Etiketler:

Yorum Yaz