maritbet girişmaritbet
Gökhan Kara ‘Gayrimenkul sektörünü hareketli günler bekliyor’

Gökhan Kara ‘Gayrimenkul sektörünü hareketli günler bekliyor’

Türkiye'de gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişim gayrimenkul danışmanlık şirketlerinin de sayısını hızla artırıyor

Türkiye çapında 33 kentte 240 ofisi ile en yaygın markalı danışmanlık şirketi olan Re/Max'ın Türkiye operasyonunun başındaki isim Gökhan Karahan ile gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri ve trendler konuşuldu.

Ekonomist'in haberine göre, Türkiye'de yerel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı bir yıl olması nedeniyle 2014 gayrimenkul sektöründe satışların düştüğü bir dönem olarak hatırlanacak. En azından son çeyreğe kadar durum böyle idi. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da son çeyreğin hareketli geçmesi bekleniyor. 

Gayrimenkul sektörünün Türkiye çapında 33 kentteki 240 ofisi ile önde gelen danışmanlık şirketlerinden biri olan Re/Max Türkiye'nin operasyon direktörü Gökhan Karahan ile 2014 yılını, tüketici taleplerindeki çeşitlenmeyi ve gelecek yılın trendlerini konuştuk. 2014'ü 250 franchise ofisine ulaşıp durduracaklarını, 2015 yılında da 280 franchise ofisine ulaşma hedefleri olduğunu söyleyen Karahan, yılın son aylarının hareketli geçmesini beklediklerini vurguladı. Karahan sorularımıza şu yanıtları verdi: 

Bu yıl iki seçimin yaşandığı bir yıldı. Gayrimenkul satışları nasıl bir değişim yaşadı? 

TÜIK verilerine göre Türkiye'de konut satışlarında bir düşüş söz konusu ancak Re/Max olarak bu düşüş bizim ofislerimize yansımadı. Ocak Ağustos döneminde ofislerimiz yüzde 30'luk bir cirosal büyüme gerçekleştirdiler. Ancak seçim sebebiyle insanların bekleme eğilimine girdiklerini, faizlerde daha da düşme beklentisi ile alımlarını erteleme eğilimi olduğunu görüyoruz. 

Yılsonları genellikle hareketli olur. Bu yıl sizce nasıl bitecek? 

Her sonbaharda olduğu gibi bu sonbaharda da hareketlilik var ve son çeyreğin hareketli geçeceğini tahmin ediyoruz. Evlilik, taşınma ve okul sezonu ile birlikte sektörde de hareketlilik yaşanıyor.  

Son dönemde gayrimenkul satışlarında Türkiye'de öne çıkan kentler nereler? 

İstanbul her dönemde olduğu gibi satışlarda lider konumda. İstanbul'da özellikle kentsel dönüşümün hız kazandığı Bağdat Caddesi gibi semtlerde kiralık konut bulmak çok zorlaştı. İstanbul dışında da kendi ofislerimiz arasında yaptığımız değerlendirmede Ankara satış konusunda öne çıkmaya başladı. Bunda o kentte yeni açılan ofislerimizin de etkili olduğunu düşünüyoruz. 

Uluslararası bir marka olmanın ne gibi faydaları oluyor? 

Uluslarası marka olduğumuz için başka ülkelerden Türkiye'ye gelen gayrimenkul talepleri Türkiye'deki ofislerimize yönlendiriliyor. Örneğin Almanya'dan Türkiye'den konut almak isteyen kişiler oradaki operasyon tarafından Türkiye'ye yönlendiriliyor. Ayrıca eylül ayında CNR'da düzenlenen Emlak Fuarı'na Re/Max Yunanistan operasyonu katıldı. Onlar 250 bin Euro'luk gayrimenkul alımlarında oturum verilmesine yönelik uygulamayı Türkiye'de tanıtıp Türkiye'den yatırımcı çekmeye geldiler. Hatta bizimle de işbirliği yapmak istediklerini de dile getirdiler. 

Yunanistan operasyonu ile ortak bir çalışma olabilir mi? Bahsi geçen konudan biraz söz edebilir misiniz? 

Re/Max Türkiye ile Re/Max Yunanistan operasyonunun bu konuyu tartışıp ortak çalışma yapılması konusunda işbirliği teklifi geldi. Bu konu henüz çok yeni o nedenle net bir şey söylemek mümkün değil. Bahsi geçen uygulamanın bir yıl önce başlayan bir uygulama olduğu belirtiliyor. Yunanistan kendi ülkesinde 250 bin Euro ve üzeri konut alacak olan AB ülkesi dışındaki ülke vatandaşlarına Yunanistan'da oturma izni veriyor. Bu izni alan kişiler de ticaret yapmak dışında AB ülkelerinde rahatça dolaşma şansını elde edebiliyorlar. 

Yatırım yapmak üzere alım yapanların tercihleri nasıl oluyor? 

Yatırım yapılırken daha çok yeni projeler tercih ediliyor. Piyasada spekülatif söylemler olduğunda da arsa ve araziye yatırım yapılıyor. Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı gibi kamu projeleri yatırımcıların yatırım yapmak üzere bölge belirlemelerinde yol gösterici unsurlar oluyorlar. 

İnsanlar ev alırken nelere dikkat ediyorlar? 

İnsanlar oturacakları yeri seçerken artık ulaşımı daha fazla önemser hale geldiler. Toplu taşımanın rahat olduğu yerler daha çok tercih ediliyor. İnsanlar artık hayatlarını yollarda araba kullanırken geçirmek istemiyorlar. Ulaşım kolaylığı konut alımı yaparken öne çıkan en önemli kriter olmaya başladı. 

Tüketici eğilimleri nereye gidiyor? 

Yalnız başına yaşayan insanlar daha çok merkezi semtlerde mahalle arası olarak tabir edilen daha çok uyumak için kullandıkları yerleri tercih ediyorlar. 

Evli ve çocuklular ise daha çok sitelere rağbet gösteriyorlar. İnsanların beklentileri giderek artıyor, artık verdikleri paranın karşılığını alacakları projeler istiyorlar. Konut alırken beklentileri çok arttı. 

Geçmişte havuzlu siteler tercih sebebi olurken artık havuzun yanı sıra sosyal alanların, yeşillik içinde yürüyüş yollarının ve özellikle de sıcak suyun olduğu siteler tercih edilmeye başlandı. 

2015 yılının gayrimenkul trendleri neler olacak? 

Evler artık küçülüyor. Metrekaresi küçük konutlarda kullanıma uygun mimari çizimlerle daha kullanışlı alanlar oluşturulabiliyor. Bu da küçük alanların daha kullanışlı hale getirilmesini ve küçük konutların öne çıkmasını sağlıyor. Ancak yabancı yatırımcılar, özellikle de Ortadoğu ve Arap ülkelerinden gelen yatırımcılar daha büyük konutları tercih ediyorlar. Bu kesim daha çok 3+1, 4+1 alma eğiliminde. 

Başarılı ofislere ilginç ödüller veriliyor Gayrimenkul ofislerinin basanlarını ödüllendirmek üzere ödül çalışması yapan Re/Max Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında ofisler arasında ciro sıralaması yaparak en başarılı 18 ofisine İstanbul'da sıra dışı bir gün yaşatma çalışması yapıyor. Haliç'ten 18 kişilik deniz uçağına binen bu ofislerin temsilcileri İstanbul üzerinde dolaştıktan sonra tekne ile Boğaz turu yapıp güzel bir yemek yedikten sonra lüks bir otelde SPA'da dinlenip arınıyorlar. Temmuz-Ekim ayları arasında da bir sıralama yapılarak bu dört ayın ciro sıralamasında ilk beşe giren ofisler için de Güney Afrika'da, köpek balıklarının arasına kafes içinde dalıştan penguenlerle dost olmayı, aslanlarla dans etmeyi içeren bir 'çılgın tur' paketi hazırlandı. 

Ekonomist Mortgage

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye için kazanç vakti!
  • 28.08.2018 18:00

Türkiye için kazanç vakti!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasın ...

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?
  • 22.08.2014 16:17

Gayrimenkul sektöründe bu hafta neler oldu?

Emlaktasondakika, haftalık emlak haberlerini derlediği Emlak Bülteni ile bir yen ...

Gayrimenkul sektörünün 300 milyar liralık katkısı
  • 14.04.2012 15:44

Gayrimenkul sektörünün 300 milyar liralık katkısı

Gayrimenkul sektörü 2011 yılında ekonomiye 300 milyar lira katkı yaptı ...

Emlaktasondakika.com gayrimenkul profesyonellerini buluşturdu
  • 28.03.2012 17:49

Emlaktasondakika.com gayrimenkul profesyonellerini buluşturdu

Emlaktasondakika.com, gayrimenkul piyasasının öncü markalarının kurumsal iletişi ...

Gayrimenkul sektörü 3 ayda 15 bin konut satışı bekliyor
  • 08.05.2021 10:27

Gayrimenkul sektörü 3 ayda 15 bin konut satışı bekliyor

Gayrimenkul sektörü, tam kapanmanın ardından yabancıya gayrimenkul satışında rek ...

"2021’de gayrimenkul yine lider olacak"
  • 11.01.2021 10:17

"2021’de gayrimenkul yine lider olacak"

Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, 2020 yılını rekorlarla kapatan g ...