maritbet girişmaritbet
Gaziosmanpaşa, gelişim trendini sürdürüyor

Gaziosmanpaşa, gelişim trendini sürdürüyor

İstanbul’un gelişim gösteren ilçelerini değerlendiren ve yatırımcılara yön veren Emlaktasondakika.com, Gaziosmanpaşa’yı mercek altına aldı.

İstanbul'un yakın bir döneme kadar gecekondulaşmanın yoğun olduğu ilçelerinden Gaziosmanpaşa, kentsel dönüşüm çalışmaları ile yepyeni bir görünüm kazanıyor. Nüfusu her geçen gün artış gösteren ve kentsel dönüşüm ile modern bir silüet kazanan Gaziosmanpaşa yatırımcısına büyük prim getiriyor. 

Kuruluşuna bakıldığında eskiden Eyüp ve Çatalca ilçelerinin sınırları içinde olan Gaziosmanpaşa'nın serüveni 1952 yılında Balkan göçmenlerine  devletin yaptırdığı evlerle başladı. 1960'lı yıllardan itibaren sanayinin Rami ve Eyüp'e kaymasıyla büyük bir ivme kazandı ve bugün ortaya dev Gaziosmanpaşa ilçesi çıktı. Belediyenin alt yapı, ulaşım ve peyzaj çalışmaları ile her geçen gün gelişme trendini arttıran Gaziosmanpaşa'da kentsel gelişme de hız kazandı.

Gaziosmanpaşa Bağlarbaşı Caddesi'ndeki ışıltılı süslemeler

Gaziosmanpaşa'daki Bağlarbaşı Caddesi'nde alışveriş yapan insanlar...

Türkiye'nin en kalabalık ilçesiydi  

Daha önceleri Gaziosmanpaşa'ya bağlı olan, ancak 2008'de ayrı birer ilçe statüsü kazanan Arnavutköy ve Sultangazi, bölge nüfusunun azalmasına neden oldu. Böylece Gaziosmanpaşa, “Türkiye'nin en kalabalık ilçesi" unvanını kaybetti. 

Bayrampaşa, Esenler, Eyüp ve Sultangazi ilçelerine komşu olan ve 16 mahallesi bulunan Gaziosmanpaşa'da Bağlarbaşı, Barbaros Hayrettinpaşa, Fevzi Çakmak, Hürriyet, Karadeniz, Karayolları, Karlıtepe, Kazım Karabekir, Merkez Mahallesi, Mevlana, Pazariçi, Sarıgöl, Şemsipaşa, Yeni Mahallesi, Yenidoğan, Yıldıztabya mahalleri yer alıyor. 

Gaziosmanpaşa markalı konutlarla dikkat çekiyor!

Kentsel  dönüşüm çalışmaları sonrası değişim yaşayan Gaziosmanpaşa ilçesi son günlerde büyük firmaların gözdesi haline geldi. 

Avrupa Konutları TEM

Avrupa Konutları TEM 1 projesinde yer alan bloklar...

İlçede gerçekleştirilen ilk ve en büyük konut projesi olan Avrupa konutları TEM,  bölgenin imajını değiştiren en büyük etkenlerden biri oldu. 150 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edilen ve 3100 konuttan oluşan proje çevresindeki küçük-büyük tüm projeleri etkiledi. Artaş Grubu tarafından TEM Otoyolu üzerinde hayata geçirilen Avrupa Konutlar TEM 1, bölgedeki olumsuz algıyı değiştirerek adeta bölgeye adını verdi. 

İlk olma özelliği ile söz konusu alanı ihya eden bölgenin ‘ilk göz ağrısı'  Avrupa Konutları TEM 'de 7 yarı olimpik açık, 2 kapalı yüzme havuzu, tenis kortu, basketbol ve voleybol sahaları, fitness squash, plates salonları, restoranlar, cafeler, güzellik merkezi gibi ihtiyaç duyulabilecek her donatı yer alıyor.

Gaziosmanpaşa'da bölgenin ilk projeleri arasında sayılabilecek projelerden bir diğeri de Uğurgül İnşaat tarafından inşa edilen Validesuyu Konutları... Avrupa Konutları'na çok yakın bir konumda yer alan Validesuyu Konutları'nda 9 blokta toplam 437 daire yer alıyor. Aralık 2006'da 23 bin metrekare arsa üzerinde yapımına başlanan Validesuyu Konutları, TEM Alibeyköy, Küçükköy çıkışından 2 kilometre mesafede bulunuyor. Projenin ilk satıldığı yıllarda daire fiyatları 180 bin lira seviyelerinde iken şimdilerde bu rakam 600 bin liraya kadar çıkıyor. 

Konut projeleri ile nitelikli yapıların arttığı bölgede Via Properties&Gürsoy Ortak Girişimi ile hayata geçirilen Viaport Venezia ve Venezia Ofisleri, Venedik Sarayları, Akın&Atik - Enga-Yimta işbirliğindeki Essenora, Kahraman Yapı Yatırım Haliç Panorama, Erkay ve Dasis Yapı - Bayraktar Grup - Avrupa Yapı ortaklığındaki Yıldız Park Modern, Seçkinler İnşaat Seçkinler İnci Evleri ve Seçkinler Safir Evleri, Artaş İnşaat Avrupa Konutları TEM 2, Acar İnşaat Sarıgöl Kent Konutları, Bakırcı Yapı Serenity Küçükköy, Aykutoğlu İnşaat Aykutoğlu Flats, Metakent İnşaat For İstanbul projeleri dikkat çekiyor. 

Ayrıca Sur Yapı'nın TEM Vitrin projesi EM Otoyolu Gaziosmanpaşa Kavşağı'ndan giriş yapılarak proje lokasyonuna ulaşım sağlanıyor.  

Sağlık kurumları ayağınızın dibinde!

İstanbul'ın kalabalık ilçelerinden Gaziosmanpaşa'da sağlık kurumlarının sayısına baktığımızda devlet hastanelerinin yetersiz seviyede kaldığı görülüyor. Özel hastanelerin ve tıp merkezlerinin her geçen gün artış göstermesi ile bu ihtiyaç karşılanıyor. 

gaziosmanpaşa araştırma hastanesi

Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışı

İlçede devlet hastanesi olarak, 2013 yılına kadar Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bilinen ve kapandıktan sonra Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak adlandırılan bir hastane yer alıyor. Karayolları Mahallesi'nde ve Gaziosmanpaşa merkezde semt poliklinikleri bulunan hastane vatandaşlara hizmet veriyor.   

Özel hastane olarak ise Özel Avrupa Şafak Hastanesi, Özel Duygu Hastanesi, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, Özel Ortomedica Hastanesi, Özel Bilge Hastanesi, Güncel Tıp Görüntüleme ve Tanı Merkezi, Özel İstanbul Şafak Hastanesi, Özel Ekotom Tıp Merkezi, Özel Yıldız Academia Hastanesi, Özel Asya Hastanesi, Özel Belde Tıp Merkezi, Özel GOP Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, Özel Abacıoğlu Kadın Hastalıkları Merkezi, Özel Bilçek Tanı ve Görüntüleme Merkezi, Özel Umut Diyaliz Merkezi hizmet veriyor.

Eğitim seviyesi ile sınıfta kaldı!

Arnavutköy ve Sultangazi'nin 2008 yılında yeni yasa ile Gaziosmanpaşa'dan ayrılması ile nüfusu azalan ilçe 2013 yılındaki nüfus sayısına bakıldığında toplam 495 bin 6 kişi olarak belirlendi. Bir önceki yıla göre yüzde 1.38 oranında artış gösteren nüfusun eğitim seviyesine bakıldığında okuma yazma bilen, ilkokul mezunu, ilköğretim mezunu ve lise mezunu kişi sayısı yüksek oranda bulunuyor. Ancak ilçede sadece 35 bin 993 kişi yüksekokul ve üzeri bir eğitim seviyesinde yer alıyor. Toplam nüfus ile karşılaştırıldığında bölge düşük eğitim seviyesinde kalıyor. 

Sosyo ekonomik kriterler açısından bakıldığında Gaziosmanpaşa, yeni projelerle gelişen bölgeler arasına girdi. Bölgedeki hane halkı sayısı 3 ila 4 kişi arasında değişiyor. İktisadi anlamda faal olmayan nüfusun büyük kısmını ev kadınları oluşturuyor. İlçede hemen her sokakta devlet okulu yer alıyor.

Ayrıca devlet okullarına ek olarak şu özel okullar bölgedeki eğitim ihtiyacını karşılıyor:

Özel Atabek Koleji İlkokulu ve Ortaokulu, Özel Kavram Koleji Lisesi, Gaziosmanpaşa Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Doğa Koleji İlkokulu ve Ortaokulu, Özel Mavigün Koleji, Özel Soylu Birey Temel Lisesi, Özel Şafak Anadolu Sağlık Meslek Lisesi, Özel Şefkat İlkokulu ve Ortaokulu, Fatih Koleji, Kültür Temel Lisesi, Özel Ay İlkokulu ve Ortaokulu.  

Ulaşım projeleri ilçeye nefes aldırıyor

Kalabalık bir ilçe profili bulunan Gaziosmanpaşa, nüfusun artmasına paralel olarak trafik sorununu da beraberinde getiriyor. Hemen her şekilde ulaşım alternatifinin bulunduğu ilçede tramvay, otobüs, minibüs sıklıkla kullanılıyor. 

Gaziosmanpaşa'daki minibüs durakları

Gaziosmanpaşa meydandaki minibüs durakları...

Gaziosmanpaşa'ya şu otobüs hatları ile ulaşım sağlanıyor: 

  • 33ES    ESENLER GİYİMKENT - ATIŞALANI – EMİNÖNÜ
  • 55Y    GAZİOSMANPAŞA - YENİBOSNA METRO
  • 99A    GAZİOSMANPAŞA – EMİNÖNÜ
  • 55       GAZİOSMANPAŞA – ŞİŞLİ
  • 37Y  YILDIZTABYA – VEZNECİLER
  • 37E  YILDIZ TABYA – EMİNÖNÜ
  • 37A YILDIZTABYA- AKSARAY
  • 38G GAZİOSMANPAŞA DEVLET HASTANESİ – MECİDİYEKÖY
  • 55B GAZİOSMANPAŞA – BEŞİKTAŞ
  • 55T GAZİOSMANPAŞA –TAKSİM
  • 49 YUNUS EMRE MAHALLESİ - ŞİŞLİ 
  • 36L MESCİD-İ SELAM-BEŞİKTAŞ

Ek olarak Gaziosmanpaşa'dan şu otobüs hatları geçiyor.

T4 Topkapı-Habipler tramvay hattının Uluyol-Bereç durağı da Gaziosmanpaşa meydana yürüme mesafesinde bulunuyor. İnşaat çalışmaları süren metro yapım işi bölgede büyük bir trafik sorunu oluşturuyor. Şimdilik bölge halkının tepkisini çeken trafik sorununun proje tamamlandığında ortadan kalkması bekleniyor.  

Ayrıca ilçedeki Karadeniz Mahallesi'nden geçecek Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının yapımına devam ediliyor . Mahmutbey – Mecidiyeköy arasını 26 dakikaya indirecek olan hat ile metro kullanan Gaziosmanpaşa ilçesindeki vatandaşlar rahatlıkla merkezi noktalara ulaşabilecek. İlk etap ihalesi tamamlanan ve çalışmalarına 2013 Aralık'ta başlanan Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattının 36 ayda tamamlanması bekleniyor. Buna göre hat, 2017 ilk çeyreğinde açılarak hizmet vermeye başlayacak.

Mecidiyeköy Mahöutbey metrosu

2. etabı Mecidiyeköy-Kabataş şeklinde açıklanan metro hattı, daha sonra da Mahmutbey'den Halkalı'ya kadar uzayacak.

Kentsel dönüşümle örnek bir ilçeye dönüşüyor

Gecekondulaşmanın yoğun olduğu ilçelerden sayılan Gaziosmanpaşa, son yıllarda özellikle de belediyenin altyapı, ulaşım ve peyzaj çalışmaları ile her geçen gün gelişme trendini arttıran bir yapıya kavuşturuldu. 

kentsel dönüşüm

Gaziosmanpaşa'daki kentsel dönüşüm çalışmaları...

İlçenin gelişimini iyi yönde etkileyen bu hizmetler büyük yatırımcıları bölgeye sevk etmeye başladı. Yakın zamana kadar hemen her evin gecekondu tipinde olduğu ilçede kentsel dönüşüm çalışmalarının başlaması ile Gaziosmanpaşa, bugün alışveriş merkezleri, bilgisayarlı okulları ve eğlence merkezleriyle modern bir görünüm kazandı. 

Sarıgöl ve Yenidoğan yepyeni bir görünüm kazandı

Özellikle Gaziosmanpaşa Sarıgöl ve Yenidoğan Mahalleleri Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) projesi İstanbul'un en büyük yerinde dönüşüm projelerinden biri oldu. Bu projeyle Gaziosmanpaşa Meydanı ve çevresinin; yönetim, eğitim ve kültür merkezi olması sağlanarak, bölgenin ticari, sosyal, ekonomik, eğitim ve kültürel yapısında dönüşümünün sağlanması ve gelişiminin artırılması hedeflendi. 

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı ile Toplu Konut İdaresi arasında Gaziosmanpaşa Sarıgöl ve Yenidoğan Mahalleleri Kentsel Yenileme (Gecekondu Dönüşüm) projesinin birlikte üretilmesi için anlaşma yapıldı. Çalışma Bölgesi Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın 15.07.2010 tarihli onayıyla Sarıgöl-Yenidoğan Gecekondu Önleme Alanı ilan edildi.

sarıgöl-yenidoğan-kentsel-yenileme-projesi

Gaziosmanpaşa Sarıgöl - Yenidoğan Mahalleleri Kentsel Yenileme Projesi

İlçede genel olarak bir inşaat havasının hakim olduğu söylenebilir. Eski gecekonduların artık yerini planlı yapılaşmaya bırakması bölgenin değerini her geçen gün arttırıyor. İlçenin hemen hemen her yerinde inşaat malzemesi satan perakendeci ya da toptancı mağazalarına, hafriyatçılara, marangozlara rastlamak mümkün. Lokasyon olarak merkezi bir noktada olması ve markalı projelerin bulunması ile bölge o eski havasından tamamen uzaklaşıyor.    

İlçedeki sanayi bölgelerinde de kentsel dönüşüm çerçevesinde düzenleme yapılması söz konusu… Böylece İstanbul üst ölçekli planı kapsamında belli başlı bazı sanayilerin, 2016 sonu itibarıyla şehir dışına taşınması planlanıyor. 

Sarıgöl kentsel yenileme projesi

Sarıgöl - Yenidoğan Mahalleleri Gecekondu dönüşüm projesi 

124 bin araçlık otopark geliyor

Son yıllarda gelişimini hızla sürdüren ilçe için hazırlanan master planı kapsamında 124 bin araçlık otopark yapımı hedefleniyor. Bu da kentsel dönüşüm alanındaki otopark sorununun kökten çözülmesi anlamına geliyor. 

Kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar ve yeni inşaatlar tamamlandığında, bölgenin değerinin yaklaşık 4 kat artması bekleniyor. Kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmaları tüm hızıyla ilçede devam ediyor. 

Kentsel dönüşüm fiyatları yukarı çekti  

İstanbul'un özellikle nüfus yoğunluğu ile dikkat çeken ve gelişim gösteren ilçelerinden Gaziosmanpaşa'da daire fiyatları yükselişe geçti. 15-20 yıllık binaların bile 150-160 bin liradan satıldığı bölgede hızlı bir değer artışı yaşanıyor. Yeni yapılan bir binada bahçe katı 2+1 daireler 155 bin liraya alıcı  buluyor. Kentsel dönüşüm ile yükselişe geçen bölgede kiralık daire fiyatları ise 750-800 liradan başlıyor.          

Gaziosmanpaşa'nın ilk projesi olan ve hemen her projenin, kiralık-satılık konutların fiyatını etkileyen Avrupa Konutları TEM, yatırımcısına büyük prim getirdi. İhtişamıyla ve markasının güven ve kalitesi ile dikkat çeken projenin ilk etabında daire fiyatları satışa çıktığı 2007 yılında 190 bin liradan başlarken çok kısa bir sürede yükseldi. Büyük ilgi gören projede daire fiyatları şu anda en düşük daire fiyatları 450-475 bin liradan başlangıç gösteriyor. Daire fiyatları 600-800 bin liraya kadar yükseliyor.          

Avrupa Konutları TEM'de krem renkli bloklar

Artaş Grubu'nun hayata geçirdiği Avrupa Konutları TEM projesinin blokları

Söz konusu değerler, kentsel dönüşüm ve yeni projeler ile birlikte hızlı bir şekilde yükselmiş olup, günümüzde de artışını sürdürmektedir.

Emine Pile/Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gaziosmanpaşa, gelişim trendini sürdürüyor
  • 03.10.2015 13:40

Gaziosmanpaşa, gelişim trendini sürdürüyor

İstanbul’un gelişim gösteren ilçelerini değerlendiren ve yatırımcılara yön veren ...