maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde yeni trend karma projeler!

Gayrimenkulde yeni trend karma projeler!

Gayrimenkul sektöründe son yıllarda yaşanan büyüme konut, ofis, AVM ve otel yatırımcılarını içine alan karma proje sayısının da artmasını sağladı.

Ekonomideki büyümeye paralel olarak insanların yaşam standartlarının değişmesi, gayrimenkul yatırımlarına da yansıyor. İnsanlar artık ofisten AVM'ye, otelden rezidansa birçok fonksiyonu taşıyan projeleri tercih ediyorlar. Bu talebin etkisiyle, geçmişte AVM, ofis, rezidans ve otel projeleri birbirinden bağımsız yapılırken, artık karma proje konsepti içerisinde birleştiriliyorlar. Kullanıcı talebinin artması, bağımsız otel ve AVM projeleri için arazi bulmanın zorlaşması ve yatırımları daha hızlı geri döndürmeleri de, riski bölen karma projelerin yatırımcılar için tercih sebebi olmasını sağlıyor.

‘PROJE SAKİNLERİNİN HAYATINI KOLAYLAŞTIRIYOR'

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kolcuoğlu, son dönemde geliştirilen karma projelerde konut fonksiyonlarının yanı sıra AVM, ofis ve otel fonksiyonlarının da yer aldığına dikkat çekiyor. Kolcuoğlu, aynı ortamda ofis, rezidans ve otel gibi fonksiyonların bulunmasının proje sakinlerinin hayatlarını kolaylaştırdığını, farklı fonksiyonların birbirlerinin sinerjilerini artırdığını söylüyor. Örneğin karma projenin ofis kısmında yer alan bir şirket gelen müşterilerini proje içinde konumlanan otelde misafir edebiliyor ve proje içerisinde yer alan ticari alanlardan faydalanabiliyor.

KANYON, ZORLU, SKYLAND, BATIŞEHİR

Karma projelerde ofis, AVM ve rezidans ile birlikte otel ünitesinin de yer alması projeye renk katıp AVM'nin satış ve kira grafiklerinin hareketlenmesini sağlıyor. Bu sebeple çoğu karma projede, özellikle şehir merkezlerinde yer alan projelerde AVM ve otel yatırımları büyük bir role sahip. İstanbul'daki Kanyon, Zorlu Center, Emaar Square, Skyland, Batışehir, Mall of İstanbul, Brandium, İstMarina Kartal gibi büyük projelerde de rezidanstan AVM'ye kadar tüm üniteler bulunuyor.

FARKLILAŞAN KAZANIYOR

Gayrimenkulun en yoğun yatırım yapılan alanlarından biri olan AVM yatırımlarının da artık bir hikayesinin, diğerlerinden fark yaratacak bir özelliğinin olması gerekiyor. Günümüzde tema konseptinde, mağaza karması belirli fonksiyonlara ağırlık verilerek oluşturuluyor.

‘AÇIK ALANLAR ÖN PLANA ÇIKIYOR'

Ozan Kolcuoğlu, bu kapsamda eğlence, çocuk, aile veya gençlere yönelik temaların ön plana çıkmaya başladığına dikkat çekiyor. Kolcuoğlu, bu konuda şunları söylüyor: “Üstü açık, sokak görünümlü ve yeşil çevreci AVM'ler ön plana çıkıyor. Türkiye'de de sigara yasağının uygulanması ile birlikte, özellikle açık alanlar ön plana çıktı. Geçmişte AVM'lerin ortalama büyüklükleri 20-35 bin metrekare iken, son yıllarda 50-100 bin metrekare kapalı alana sahip AVM'ler yapılıyor. Küçük alanlı AVM'lerin yoğun nüfuslu kent merkezlerinde olmadıkları sürece zorlanacakları düşünülüyor.”

YÜZDE 30'U YABANCILARIN

Kent merkezlerinde inşa edilen AVM'lere kentin çeperlerinden uzaklaştıkça inşa edilen karma projelerdeki AVM'ler de eklenince, bugün Türkiye çapında 394 AVM faaliyet gösterir hale geldi. 1992 yılında Ataköy Galleria'nın açılmasıyla AVM'lerle tanışan Türkiye, bugün alışveriş alanlarının açık alanlarla bütünleştiği üçüncü ve dördüncü kuşak AVM'lerle yoluna devam ediyor.

(Ekonomist)

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkulde yeni trend karma projeler!
  • 06.12.2015 09:37

Gayrimenkulde yeni trend karma projeler!

Gayrimenkul sektöründe son yıllarda yaşanan büyüme konut, ofis, AVM ve otel yatı ...