maritbet girişmaritbet
"Gayrimenkulde reel artış yok!"

"Gayrimenkulde reel artış yok!"

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Torun, "Gayrimenkul fiyatlarında artış görünüyor ama bunların reel bir artış olmadığını düşünüyorum" dedi.

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı olarak yayınlanan Finans Masası'nın konuğu oldu. 

Türk ekonomisinin geçen yılki performansını değerlendiren Torun, artık her yılın zor olduğunu, global bir dünyada yaşandığını belirterek, "Bizim dışımızda o kadar çok faktör var ki bunlar bilinmeyen olarak sürpriz bir şekilde karşımıza çıkabiliyor. Dolayısıyla 2014 yılında da 2 seçim geçirdik, çevredeki ülkelerin bir takım siyasi istikrarsızlıklarının bize yansıması Türk ekonomisine etki eden faktörlerdi. Yine benzer konular global dünyada cereyan edecek, biz de bunlardan etkileneceğiz. Aslında iş adamı olarak işimiz zoru başarmaktır. 2015 yılında da seçim var, çevre ülkelerde kriz anlamına gelecek turizm ve gayrimenkulü etkileyecek faktörler var. Bunları aşıp başarılı olmak da Türk müteşebbisinin görevi" diye konuştu. 

Torun, geçen yıl büyüme hedeflerine ve gayrimenkul sektöründe belli satış rakamlarına ulaşıldığını ifade ederek, bunlara bakıldığında geçen yılı başarılı bir yıl olarak değerlendirdi. 

Gayrimenkul fiyatları

Gayrimenkul fiyatlarında son dönemde bir şişme olup olmadığına yönelik soruya ilişkin Torun, gayrimenkul fiyatlarında artış olmadığını belirterek, "Rakamlara bakıldığında belli bir artış görünüyor ama bunların reel bir artış olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

Torun, gayrimenkul şirketlerinin 60-120 ay arasında vadelerle, sıfır faizli kredi imkanı sağladığını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Muhakkak bunu yaparken, 120 ay dediğiniz zaman bugünkü rakamlarla neredeyse yüzde 13-14 indirim demektir. Bunun belki yarısını kendisi karşılıyorsa yarısını da fiyata yansıtıyor. Dolayısıyla baktığımızda konut fiyatlarının sanki yükseldiğini görüyoruz ama bunun önemli bir kısmı karşılanan faizin bedelidir. Reel olarak geliştiricinin cebine giren bir artış dediğiniz zaman bunun son 1-2 yıldır fazla bir oran olmadığını düşünüyorum. Çünkü faiz oranları yükseldikçe geliştiriciler hemen faiz oranlarının bir kısmını kendileri karşılayarak, faiz yüzdesini aşağıya çekmeye çalışıyorlar ki, alanın da en azından ödeyebileceği bir faiz oranı olsun. Onun için sektördeki bu fiyat artışları göreceli, aslında reel bir artış değil."

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı
  • 19.01.2023 14:23

GYODER 2023 yılı vizyon ve hedeflerini açıkladı

Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu GYODER, 2023 vizyonunu 19 Ocak Perşembe günü g ...

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı
  • 15.12.2022 11:47

Kasım ayında konut fiyatları geçen yıla göre %99.43 arttı

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” Kasım 2022 sonuçlarına göre; 2022 Kasım ...

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi
  • 17.11.2022 14:51

Markalı konutlarda stoklar yüzde 3.63 oranında eridi

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Ekim 2022 sonuçlarına göre; markalı kon ...

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!
  • 29.10.2022 15:59

Akiş GYO’ya GYODER’den 2 ödül!

Akiş GYO, gayrimenkul sektörüne, topluma ve sürdürülebilirliğe sağladığı katkıla ...

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"
  • 26.10.2022 13:14

"1 milyon konutu yapabilecek alt yapıya, bilgi ve donanıma sahibiz"

ARTAŞ İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, GYODER’in düzenlediği 17 ...

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!
  • 25.10.2022 14:42

GYODER, kiralık ev ihtiyacını Erişilebilir Konut Modeli ile çözecek!

GYODER tarafından, sektörün önde gelen şirketlerinin desteğiyle, her yıl farklı ...