maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul sektöründe yabancıya teşvik mi geliyor?

Gayrimenkul sektöründe yabancıya teşvik mi geliyor?

2003'ten itibaren ekonominin en canlı sektörü olan gayrimenkul sektörü için yabancıya yönelik teşvik hazırlıkları yapılıyor.

Konut ve inşaat sektörü 2003'ten itibaren ekonominin en canlı sektörü. İş dünyasına ve eski ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a göre en kârlı sektörü de. Bu nedenle girişimcilerin sanayiye yatırımdan kaçındığı da söylendi. Açıklanan veriler de, bunun böyle olduğunu gösteriyor. Çünkü yıllık konut satışı son senelerde üç, dört katına çıktı ve 1 milyon adedin üzerine yerleşti.

TEŞVİK 2,2 MİLYAR LİRA OLARAK HESAPLANDI

2015 yılında bile konut satışları rekor kırdı. Konut fiyatlarındaki artış da bu rekor satışlarla paralel gidiyor. Merkez Bankası'nın 2010 başından beri açıkladığı konut fiyat verileri, bu yılın temmuz sonu itibarıyla son 5.5 yılda yüzde 96.8 artışı gösteriyor.

Bu getiriyi yakalayabilen yoktu. Ne dolar ne de altın konut fiyat artışını yakalayabilmiş değil. Hem kârlı, hem de satış rekorları kıran bir sektöre şimdi teşvikin hazırlıkları yapılıyor. Teşvikin adı yabancılara konut ve gayrimenkul satışının ihracat sayılması ve katma değer vergisi iadesi yapılması. 

Habertürk'ün haberine göre, Rahim Ak son iki yıldır 4 milyar doları bulan yabancıya gayrimenkul satışında istenen teşvikin parasal boyutunu 2.2 milyar lira olarak hesapladı.

YABANCIYA GÖRE KDV İNDİRİMLİ HALE GELECEK

Elbetteki böyle bir KDV iadesine veya vergi kaybına başta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olmak üzere karşı çıkanlar bulunuyor. Kaldı ki, karşı çıkanların gerekçeleri sadece vergi kaybı değil. TC vatandaşları ile yabancılar arasında konut alımında eşitliğin bozulması ve yabancının teşvik edilmesi hileli işlemlere yol açacak gibi. Teşvik verilirse yabancıya satışların biraz daha artırılması mümkündür. Çünkü teşvik ile konutun fiyatını yabancıya göre KDV'sine göre indirimli hale getirecek. Ama bu teşvik aynı zamanda yabancıya anlaşmalı, hülle satışın da yolunu açacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkul sektöründe yabancıya teşvik mi geliyor?
  • 21.10.2015 17:27

Gayrimenkul sektöründe yabancıya teşvik mi geliyor?

2003'ten itibaren ekonominin en canlı sektörü olan gayrimenkul sektörü için yaba ...