maritbet girişmaritbet
'Gayrimenkul sektörü yeşil binalara yönelecek'

'Gayrimenkul sektörü yeşil binalara yönelecek'

Türkiye’nin yeşil binalar konusunda lider firmalarından Altensis’in Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, yeşil binalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin yeşil binalar konusunda lider firmalarından Altensis'in Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, hem Paris Zirvesi'nin hem de Rusya ile yaşanan krizin 2016 yılında gayrimenkul sektörünü yeşil binalara doğru daha fazla yönlendireceğini söyledi. Emre Ilıcalı, “Paris İklim Zirvesi'nde alınan kararlar, karbon emisyonlarının azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi gibi yeşil binaların da kriterleri arasında bulunan önlemlere işaret ediyor” diye belirtti.

Yeşil Binalara Daha Fazla Yönelecekler  

Yeşil binalar konusunda Türkiye'nin vizyoner şirketi Altensis'in kurucu ortağı Emre Ilıcalı, 2016 yılında gayrimenkul geliştiricilerinin yeşil binalara daha fazla yöneleceğini, 2015 yılının son aylarında meydana gelen iki önemli dış gelişmenin bu süreci tetikleyeceğini söyledi.

Paris'te gerçekleşen iklim zirvesinde ülkelere karbon emisyonlarının azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılması yönünde ciddi yükümlülükler getirildiğini hatırlatan Emre Ilıcalı, “Karbon emisyonlarının yaklaşık %30'unu meydana getiren ve enerjinin ortalama olarak % 40'a yakınını tüketen binalar ve gayrimenkul sektörü, bu süreçten en çok etkilenecekler arasında olacaktır. Gayrimenkul sektörü ile sürdürülebilirliğin kesişim noktasında ise çevre dostu sertifikalı yeşil binalar duruyor. Çünkü karbon emisyonlarının azaltılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelinmesi aynı zamanda yeşil binaların da kriterleri arasında bulunuyor” dedi.

Bir diğer önemli gelişmenin de Rusya ile yaşanan siyasi kriz olduğunu dile getiren Emre Ilıcalı, doğalgaz arzını etkileyen bu gelişmeyle Türkiye'nin enerjiyi daha tasarruflu kullanmasının öneminin anlaşıldığını, bunun için de binaların daha inşaat aşamasında enerji tasarruflu altyapısıyla inşa edilmesi gerektiğini açıkladı. Emre Ilıcalı, “Özellikle Rusya ile yaşanan krizler, petrolün yoğun olduğu bölgelerdeki siyasi belirsizlikler, düşen petrol arzı ve enerji güvenliği sebebiyle, ülkeleri enerji verimli sistemler ve güneş, rüzgar gibi alternatif enerji kaynaklarına tekrardan daha güçlü bir biçimde yönlendirecek” dedi.

 Altensis'in Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı...

2016 Yılında Yeşil Bina Sektörü

Yeni yıl nedeniyle yıllık öngörülerini de paylaşan Emre Ilıcalı sözlerini şöyle sürdürdü:
“2015 yılında gayrimenkul sektörü belli bir oranda büyümeyi başarabildi. Konut satışları 1 milyon adedin üzerindeydi. Bunun sebebi olarak deprem dolayısıyla kentsel dönüşüm süreçleri ile ülkemizdeki büyük konut açığı söylenebilir. Ayrıca İstanbul'da diğer dünya metropollerle karşılaştırıldığında  gayrimenkul metrekare fiyatları USD bazında ucuz kalmaktadır. Bu da yabancı yatırımcılar için cazibesini korumasını sağlamaktadır. Bir milyon konutun satıldığı, 100 bin üzerinde yeni projenin üretildiği Türkiye'de, enerji tasarrufu, çevreye ilişkin gerekliliklere rağmen hala yeşil binalara ilişkin rakamlar düşündürücü seviyededir. 

2015 Aralık ayı itibariyle ülkemizde sertifikalı 176, devam eden ise 350'nin üzerinde sertifikalı  yeşil bina projesi bulunmaktadır. Belirtmiş olduğumuz yurtdışı kaynaklı etkileşimler sebebiyle, Altensis olarak önümüzdeki dönemden umutluyuz. Bu noktada özellikle kentsel dönüşüm sürecinin hız kazanmasıyla birlikte makro ölçekte bir değişime girecek büyük kentlerde, yeşil bina ve yerleşim alanı değerlendirme sistemlerinin gerekliliklerinin uygulanmasıyla oluşturulacak sürdürülebilir yaşam alanları, insan yaşam kalitesine yönelik toplam faydayı görmek adına  önemli birer adım olacaktır.

Yeşil binalar ve enerji verimliliği konusunda hizmet veren bir firma olarak biz gayrimenkul sektörünün çok küçük ve niş bir bölümüne hizmet veriyoruz. Bu kapsamda özellikle nitelikli yatırımcılar, ortaya koydukları projelerde yeşil bina ve sürdürülebilirlik öğelerini mutlaka görmek istiyor.” 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"
  • 11.02.2022 10:21

"150 bin çevre dostu sosyal konut yapılacak"

Altensis Kurucu Ortağı Dr. Emre Ilıcalı, Yeşil Kalkınma istişare toplantıları so ...

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'
  • 02.03.2015 15:13

Emre Ilıcalı 'Kentsel dönüşüm yeşil olmalı'

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, kentsel dönüşümle birlikte yeşil binaların ...

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar
  • 20.02.2014 16:20

Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı'nın gözüyle yeşil binalar

Altensis firmasının kurucu ortakları Emre Ilıcalı ve Berkay Somalı, yeşil binala ...

Yeşil Binalar Zirvesi
  • 18.02.2012 17:19

Yeşil Binalar Zirvesi

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olan Uluslar arası Yeşil Binalar Zirvesi ö ...

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi
  • 29.06.2021 11:17

Kentsel dönüşümde gözler sıfır enerjili binalara çevrildi

Türkiye’de deprem gerçeği her geçen gün bir adım daha yaklaşırken kentsel dönüşü ...