maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul sektörü yabancı yatırımcıyla büyüyor!

Gayrimenkul sektörü yabancı yatırımcıyla büyüyor!

Ahmet Temeltaş, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün son günlerdeki yükselen çıtasıyla ilgili değerlendirmeler yaptı.

Uzun yıllardan beri emlak gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren Nova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, Türkiye'de gayrimenkul sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Son günlerde açıklanan konut satış istatistiklerine göre Türkiye'de geçtiğimiz yıl 500 bin konut üretildi ve 1 milyon 114 bin konut satıldı. İnşaat sektörü yüzde 7 büyürken, bu yıl tamamlanacak 500 bin yeni konut için inşaatlar hızla yükseliyor. Nova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, ‘'Her sektörde olduğu gibi gayrimenkulde de çok pahalı kelimesini sık sık duyuyoruz. Fakat gayrimenkul sektörü özellikle yabancı yatırımcının da yüksek ilgi göstermesiyle beraber bir hayli hareketli diyebilirim. Çok fazla yeni proje mevcut. Devletin açıkladığı yeni plan - projeler o bölgelere daha fazla çekim olmasını sağlıyor'' dedi. 

En büyük avantaj iade garantisi

Müşteri portföyünün tamamını yabancı yatırımcıların oluşturduğu Nova Gayrimenkul, ticari satışlarda ise yerli yatırımcı ile çalışıyor. Nova Gayrimenkul 'ün en büyük artısı daire iade garantisi ve ilk satıcı olduğu için avantajlı fiyatlara sahip olması. Böyle bir garantinin olması yabancıların gönül rahatlığıyla yatırım yapmasını sağlıyor. İstanbul genelinde 10 bini aşkın portföye sahip olan Nova Gayrimenkul, satışlarını en çok Nisan ve Eylül aylarında gerçekleştiriyor. Yabancılar en fazla Esenyurt, Beylikdüzü' nden ev alıyor. Türkiye genelinde ise Sapanca, Bursa ve Trabzon'a ilgi gösteriyor.

Yabancı yatırımcı kazandırıyor

Yabancı yatırımcının gayrimenkul için Türkiye'yi seçmesinin ülke ekonomisi ve yeni yapılan projeler için büyük bir katkı olduğunu vurgulayan Ahmet Temeltaş, ‘'Özellikle Körfez ülkelerinden yoğun bir ilgi var.  Başta olumlu Türkiye imajı, ekonomik göstergeler, iklim, kültür ve dini açıdan benzer değerlerin paylaşılması en büyük nedenlerden diyebilirim. Bu da inşaat şirketlerini daha da cesaretlendiriyor'' dedi. 

Dolardaki yükselişin konut fiyatlarına yansımasına ilişkin görüşlerini aktaran Temeltaş şunları söyledi: Doların yükselmesi de genel olarak yerli yatırımcı için gayrimenkul alımını durduruyor ve kararsızlığa yol açıyor. Bölgesel olarak değişmekle beraber yabancı yatırımcının da ilgisini arttırıyor. Her sektörü etkilediği gibi gayrimenkul sektörüne de bu yansıyor.

Bazı firmalar sözünde durmuyor

Ekonomik faktörler dışında en büyük sıkıntının projelerin zamanında teslim edilmemesi olduğunu bildiren Temeltaş, ‘'Bu yüzden bazen marka olarak adlandırılan projeleri de işini profesyonel yapan doğru kişileri de bu genel sıkıntılar etkilemekte ne yazık ki'' diye ekledi.

Yüksek kira garantili satış

Nova Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, ‘'Gayrimenkul projelerinin yüksek kira garantili satış politikalarını doğru bulmuyorum. Yüksek kira garantisi vermek, satış tekniği olarak yorumlanabilir. Bunun gibi garantiler aldatıcı olabilir. Araştırmak gerekiyor. Kira garantisi verebilmek için kira kontratı yapılmış hazır kiralanmış yerler önerilebilir. Onun dışında bölgedeki yaklaşık kira gelirlerini müşteriye doğru anlatıp daha gerçekçi olmakta fayda var'' dedi.

Markalı konut projeleri müşteri gözünde daha güvenilir olduğunu dile getiren Ahmet Temeltaş, “Çünkü marka olmasındaki en büyük neden projenin zamanın da teslim edilip gerçekten anlatıldığı gibi sonuçlanmasında yatıyor. Alıcının en büyük beklentisi prim. Bu beklentiyi gerçekleştirmiş, memnuniyeti sağlamış proje her zaman marka olmaya da adaydır'' dedi.

Önümüzdeki günlerde İstanbul Avrupa yakasında başta Esenyurt, Arnavutköy, Beylikdüzü ve yeni yapılması planlanan 3. Havaalanı çevresinin değerleneceğini söyleyen Temeltaş, ‘' Bu bölgeler yabancı yatırımcıyı da cezbetmekte. Bunun en büyük nedeni gelişme müsait olması. Metro, havaalanı ve Kanal İstanbul bunun en büyük nedeni'' dedi. 

Yabancı yatırımcıların başında ise Araplar geliyor. En çok gayrimenkul alan ülkeler sırasıyla Suudi Arabistan, Katar, Dubai, Mısır ve Kuveyt…

İkinci el gayrimenkule ilgi arttı

Topraktan projelere ilgi fazlayken son bir yıldır 2. el gayrimenkul alımının daha da arttığını vurgulayan Temeltaş, ‘'Gerek yabancı yatırımcı gerek Türk yatırımcılar projeden yatırım yapmaktansa 2. el dediğimiz hemen oturabileceği, kira geliri elde edebileceği ve en önemlisi tapusunu alacağı gayrimenkulleri daha çok tercih ediyor'' dedi.

Normal satışlarla ikinci el gayrimenkul satışlarının arasındaki farkı Ahmet Temeltaş şöyle değerlendiriyor; ‘'Yatırımcıyı en çok düşündüren topraktan alım yapıp daha fazla prim beklentisi mi veya 2. el hazır gayrimenkul alımında bulunup hazır kiralanmış veya kiraya verilebilir gayrimenkuller mi, en önemli fark bu. Bunun için iyi analiz ve çevre araştırması çok önemli. İşin uzmanlarına danışmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Herkesin beklentisi uygun fiyatlı gayrimenkulden maksimum kazanç sağlamak.  Oturum amaçlı konut alımında ise yeni olması çok önemli. 2. el ise deprem sonrası yapılmış binalar tercih sebebi olabiliyor. Maketten gördüğünüz projede bir hayali yaşıyor ve ona göre tercih yapıyorsunuz. 2.el de gerçekler ön planda''

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’deki yabancı yatırımının %17,7’si vatandaşlık hakkı için!
  • 23.05.2022 16:26

Türkiye’deki yabancı yatırımının %17,7’si vatandaşlık hakkı için!

EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, 2022 ilk üç aylık dönem itibariyle yabancılar ...

Yabancı yatırımcı artık evi dövizle alacak!
  • 07.01.2022 17:11

Yabancı yatırımcı artık evi dövizle alacak!

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; yabancı uyruklu kişilerin bazı şartları ...

"Dövizdeki köpüğün adresi lüks konut olacak"
  • 27.11.2021 14:08

"Dövizdeki köpüğün adresi lüks konut olacak"

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, “Dövizdeki manipülatif hareket sebebi ...

Yabancı yatırımcının gözdesi İstanbul, Antalya ve Ankara!
  • 22.11.2021 16:20

Yabancı yatırımcının gözdesi İstanbul, Antalya ve Ankara!

2021 yılı ilk dokuz aylık dönemde Türkiye’deki yabancı yatırımının yüzde 23,6’sı ...

Yabancıların gayrimenkul edinimleri 2021 yılında yüzde 37 arttı
  • 16.11.2021 17:13

Yabancıların gayrimenkul edinimleri 2021 yılında yüzde 37 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...