maritbet girişmaritbet
Gayrimenkul sektörü uzmanları İstanbul'da buluştu

Gayrimenkul sektörü uzmanları İstanbul'da buluştu

1. Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları Çalıştayı", 19 Haziran 2014 tarihinde Borsa İstanbul’da gerçekleşti

Özyeğin Üniversitesi – Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi (aA PGMM) tarafından düzenlenen "1. Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları Çalıştayı", 19 Haziran 2014 tarihinde Borsa İstanbul'da gerçekleşti. Borsa İstanbul sponsorluğunda, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), ÇEDBİK ve Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) desteği ile düzenlenen, gayrimenkul sektörünün global arenadaki uzmanları ve akademisyenlerini bir araya getiren toplantıda, Türkiye gayrimenkul sektörü dinamikleri, uluslararası gayrimenkul piyasalarındaki son gelişmeler kapsamında ele alındı.


 
Çalıştayın açılış konuşmaları OzU aA Perakende Gayrimenkul Merkezi Akademik Direktörü Doç. Dr. Işıl Erol, Özyeğin Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Borsa İstanbul Araştırma ve İş Geliştirme Bölüm Müdürü Dr. Murat Mazibaş tarafından yapıldı. İlk panel olan “Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları” oturumunda konuşan Massachusetts Institute of Technology'den Prof. Dr. David Geltner, gayrimenkul pazarında şeffaflığın önemine dikkat çekti. Türkiye pazarına giren ve çıkış yapan uluslararası gayrimenkul sermayesinde veri paylaşımında şeffaflığın çok önemli olduğunu vurgulayan Geltner, verilere sahip firmaların kamu yararı için ellerindeki bilgileri paylaşmaları durumunda, sektörün daha da ileriye gideceğini belirtti.


 
Wisconsin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Abdullah Yavaş ise konuşmasında, Türkiye'de konut sektöründe bir balon var mı, varsa ülkeye ne kadar zarar vereceğini ve yatırımcıların bu durumda ne yapması gerektiği konularına dikkat çekti. ABD'de birkaç yıl önce yaşanan mortgage krizinde tüm satın almaların nakit olması durumunda herhangi bir krizin yaşanmayacağını söyleyen Yavaş, Türkiye'nin bu alanda hem Avrupa hem de ABD ile kıyaslanamayacağını söyledi. Türkiye'de temerrüt problemi olduğunu ifade eden Yavaş, varlıkların temel değerlerinin bilinmemesini ve gözlemlenen fiyatların temel değerden yüksek olmasının sektörün önemli sorunlarından olduğunu bildirdi. İstanbul'da konut sektöründe bir balon durumunun olup olmadığına bakmak için her bölgenin ayrı ayrı incelenmesini ve buradaki konut arz ve talebinin doğru şekilde analiz edilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul'da arsa tedariğinin önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Yavaş, inşaat maliyetlerinin de artığını söyledi.
 
“1. Uluslararası Gayrimenkul Piyasaları Çalıştayı'nın “Perakende Gayrimenkul Piyasaları” adlı ikinci oturumda Emaar CEO'su Ozan Balaban konuşmasında, yabancı yatırımcıların dünyanın neresine yatırım yaparsa yapsınlar gittikleri yerel pazarı önemsemelerini ve çalışmalarını bu doğrultuda gerçekleştirilmeleri gerektiğini söyledi. Türkiye'nin büyük bir pazar olduğu belirten Balaban, gayrimenkul sektörünün ileriye doğru gittiğini ve daha uzun vadeli yatırımcıların Türkiye'ye geldiğini söyledi. Mütekabiliyet yasasının gayrimenkul sektörünü geliştirdiğini ifade eden Balaban, uluslararası satışların geçtiğimiz sene arttığına dikkat çekti. Türkiye'de gayrimenkul sektöründe bir balon olmadığını söyleyen Balaban; "Türkiye'de her şeyi fazla yapıyoruz, fazla alıyoruz, satıyoruz ve tasarruf yapmıyoruz. Ancak Türkiye'de bankacılık sistemi sağlam. Faiz oranları kabul edilemez seviyede. Bankacılık sistemi daha çok garanti vermeli" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!
  • 05.02.2022 16:47

ÇEDBİK'e göre yeşil binalar, enerjide maliyetleri minimuma düşürecek!

Enerjinin en fazla tüketildiği alanların konut (yüzde 32,7) ve sanayi (32,3) old ...

Türkiye İMSAD, STK’ları ve yerel kurumları bir araya getirdi
  • 09.12.2021 17:25

Türkiye İMSAD, STK’ları ve yerel kurumları bir araya getirdi

Türkiye İMSAD, ÇEDBİK ortaklığında, ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar Projes ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

"İnşaatlarda iş yapış şekli de değişecek"
  • 16.10.2021 17:27

"İnşaatlarda iş yapış şekli de değişecek"

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kı ...

Türkiye için kazanç vakti!
  • 28.08.2018 18:00

Türkiye için kazanç vakti!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimleri Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasın ...