maritbet girişmaritbet
'Gayrimenkul sektörü kolay kolay sekteye uğramaz'

'Gayrimenkul sektörü kolay kolay sekteye uğramaz'

Gayrimenkul sektörünün patronları Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı konut satış verilerini değerlendirdi.

Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte 7 yıl sonra daralmasına rağmen konut satışları 2016'da 1 milyon 341 bin 453 ile rekor kırdı. TÜİK'in konut satış istatistik verilerini değerlendiren sektör temsilcileri şu açıklamalarda bulundu: 

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu:

Gerek ülke gerekse sektör olarak zor bir yılı geride bıraktık. Darbe girişimi başta olmak üzere birçok terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Ülkemizin birliğini hedef alan olumsuz durumlarla başa çıkmayı iyi bilen bir millet olarak, dış kaynaklı ekonomik yıpratma çabaları sonrasında ne kadar sağlam bir yapıda olduğumuzu herkese gösterdik. Bugün gelinen noktada açıklanan konut satış rakamları da gösteriyor ki Türkiye ekonomisi ve gayrimenkul sektörü kolay kolay sekteye uğramaz.  Küresel ve ekonomik faktörler 2016 yılında Türkiye ekonomisini etkilese de devlet ve özel sektör olarak herkes üzerine düşeni yaptı. Bu sayede karanlık günlerin çabuk atlatılması sağlandı. Vatandaşlara sunulan güç birliği kampanyaları ve uygun ödeme koşullarıyla birlikte 2016 yılında konut satışlarında rekor kırılmış oldu. 2017, sektörümüze ivme kazandıracak güzel kararlarla başladı. Yabancı yatırımcıya vatandaşlık hakkı, konut satışlarında düzenleme gibi önemli adımlar 2017 yılının 2016'dan daha iyi geçeceğinin bir işareti. 2017 yılında sektör olarak KDV oranlarının da bir an önce düşürülmesi, konut geliştiricileri için standartlar oluşturulması ve yabancıya konut satışının bir ihracat kalemi gibi değerlendirilmesi için de yeni kararlar bekliyoruz.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı: 

2016 yılında konut satışlarının, 1.341.453 adetlik satışa ulaşması geçtiğimiz yılki olumsuz gelişmeleri de göz önüne aldığımızda büyük bir başarı. Bir önceki yıla göre yaklaşık %4'lük bir büyüme sağlandı. Rakamlara baktığımızda toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %50,3 seviyelerinde gerçekleşti. 

Bu başarıda Sayın Cumhurbaşkanımızın bankalara yaptığı çağrı sonrası gevşeyen konut kredisi faiz oranlarının, EGYO ve GYODER öncülüğünde gerçekleştirilen kampanyanın ve geliştiricilerin ekonomiye destek olmak için gerçekleştirdiği yoğun çalışmaların payı büyük.

Aralık verilerine baktığımızda da ipotekli satışların bir önceki yılın aynı ayına göre %21,8 oranında artış gösterdiğini görüyoruz. Bu da aslında her zaman dile getirdiğimiz; konut kredisi faiz oranları ile satış adetleri arasındaki olan doğrudan ilişkiyi bir kez daha ortaya koyuyor. Uzun vadeli ödeme planlarına bankacılık sistemi içerisinde çözümlerle ihtiyaç var. 

Bankacılık sistemi bunun üzerinde çalışabilirse, talep her zaman canlı olacaktır. Talebin oluşması için sadece ihtiyaç yetmiyor. Ancak ihtiyaç ve satın alma gücü birleştiğinde talep oluşabiliyor. Bu yüzden “ulaşılabilir” ödeme planları için, banka kredisi faiz oranlarının düşük olması ve vadelerin uzatılması 2017 yılında genel strateji olarak ele alınmalı.

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz:

TUİK verilerine baktığımızda, Türkiye genelinde konut satışlarında yüzde 4 oranda artış yaşandığını görüyoruz. 2016 yılı zor bir yıl olmasına rağmen yine rekor satış gerçekleştirildi. Bu veriler, gayrimenkul sektörünün potansiyelini net bir biçimde ortaya koyuyor. Türkiye, her anlamda gelişen ve büyüyen bir ülke. Yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırımların durmadığını görüyoruz. 

Son 20 yıla baktığınızda Türkiye'de gayrimenkulün kazandırdığını hiçbir yatırım kazandıramadı. Son 5 yılda konut yüzde 140, dolar ise yüzde 60 kazandırdı. Son 10 yılda dolar yüzde 100 arttıysa, konutta yüzde 500 artış yaşandı. 2017 yılında da son yıllarda olduğu gibi gayrimenkule olan talebin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu vesileyle vatandaşlarımızın hem daha modern bir yaşam hem de akıllı yatırım için doğru projeleri tercih etmelerini öneriyoruz.

Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan:

Konut satışlarının 2016 yılında yükselerek rekor kırması sektörümüz için sürpriz bir gelişme olmamıştır. Geçtiğimiz yıl Türkiye pek çok badire atlatmış olsa da konut alım kampanyaları ve bankaların konut faizlerinde gerçekleştirdikleri düzenlemeler sebebiyle konut alımı devam etti ve 2015 yılına göre yüzde 4 artış gösterdi. 2017 yılına baktığımızda önümüzdeki dönemde banka kredi faiz oranlarında yapılan düzenlemelerin yanı sıra vadenin de 10 yıldan 20 yıla çıkarılması sektöre hareketlilik katmaya devam edecek. Yılın ikinci yarısı lansmanı gerçekleşecek projeler ile satışlar artacak ve 2017 yılı için beklenen konut satış rakamı 1.5 milyon seviyesini geçecektir. 

Aycan Feres İş Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tüfekçibaşı:

2016 yılı hepimiz için oldukça zor geçti. Darbe girişimi, terör saldırıları ekonomimizi alt üst etmeye çalışsa da bugün açıklanan rakamlar Türkiye'de inşaat sektörünün ve ekonomimizin ne kadar güçlü olduğunu göstermiş oldu. Bu süreçte gerek özel sektör gerek hükümetimiz üzerine düşen görevi hakkıyla yerine getirdi. Biz de özveri ile çalışarak ve elimizi taşın altına koyarak vatandaşlarımızın her zamanki gibi konuta yatırım yapmasına olanak sağladık. Emlak piyasasının lider değerlendirme kuruluşlarının görüşlerine bakıldığında, alt-orta ve orta gelir gruplarını hedefleyen konut projelerine güçlü talep 2017 yılında da sürecek. İstanbul için kentsel dönüşüm projeleri de yatırımcılar için yeni fırsatlar sunmaya devam edecek. Konut kredilerinde faiz oranlarının yükselmemesi ve 150 metrekareden büyük konutlarda KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi gibi konut alımını teşvik edici önlemler alınmaya devam edildikçe 2017'de daha yüksek satış rakamlarına ulaşılacağını düşünüyoruz. 

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz:

ziya yılmaz

TUİK verilerine baktığımızda, Türkiye genelinde konut satışlarında yüzde 4 oranda artış yaşandığını görüyoruz. 2016 yılı zor bir yıl olmasına rağmen yine rekor satış gerçekleştirildi. Bu veriler, gayrimenkul sektörünün potansiyelini net bir biçimde ortaya koyuyor. Türkiye, her anlamda gelişen ve büyüyen bir ülke. Yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırımların durmadığını görüyoruz. Son 20 yıla baktığınızda Türkiye'de gayrimenkulün kazandırdığını hiçbir yatırım kazandıramadı. Son 5 yılda konut yüzde 140, dolar ise yüzde 60 kazandırdı. Son 10 yılda dolar yüzde 100 arttıysa, konutta yüzde 500 artış yaşandı. 2017 yılında da son yıllarda olduğu gibi gayrimenkule olan talebin artarak devam edeceğini düşünüyorum. Bu vesileyle vatandaşlarımızın hem daha modern bir yaşam hem de akıllı yatırım için doğru projeleri tercih etmelerini öneriyoruz.

Akkuş Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş: 

"Konut sektörü olarak pek çok olumsuzluğun yaşandığı 2016 yılını bile rekorla tamamlamayı başardı. Daha önce de belirttiğimiz gibi konut sektörü yüksek direncini kanıtladığı bir dönem yaşıyor. 2016 yılında konut satışları bir milyon 289 bin adetten bir milyon 341 bin adede çıkarak rekor kırdı. Yılın son aylarında konut kredi faizlerinin gerilemesinin de etkisiyle yükselişe geçen sektörün yeni yıla da hızlı girdiğini görüyoruz. Bir anlamda perşembenin gelişi çarşambadan bellidir atasözünde olduğu gibi biz bu yılın yeni rekorlar dönemi olacağına inanıyoruz.

Her ne kadar bugün Merkez Bankası kredi faizlerinde baskı oluşturabilecek, kredi faiz artışı kararı vermiş olsa da piyasanın ve bankaların ekonomiyi canlı tutmak adına faizleri yüksek tutmayacağına inanıyoruz.

Sektörde yabancı yatırımcıya vatandaşlık verilmesi, Emlak Konut'un vadeleri 20 yıla çıkarmaya hazırlanması gibi gelişmeler piyasada motivasyonu yükseltti. Konut almak isteyenler yine bir fırsat dönemi başlıyor. Şu anda proje geliştiricisi pek çok şirketin yeni lansmanlar için hazırlıklarını hızlandırdığına tanık oluyoruz. Önümüzdeki günler hareketli olacak.  Mali gücü olan, müşterisine bankanın haricinde kendi imkanları ile rahatlatıcı finansman koşulları sağlayan firmaların avantajlı olacağına inanıyoruz.

Ayrıca sektörün bir süredir talep ettiği, gerekçesiz cayma hakkıyla ilgili olarak bugün yeni bir düzenlemenin de gerçekleştirildiğini görüyoruz. Daha önceden müşteri teslim tarihine kadar gerekçesiz olarak aldığı daireden vazgeçebiliyordu. Bu özellikle toplu alımlarda projeyi geliştiren firmalar açısından bir risk unsuruydu, düzeltilmesi talep ediliyordu. Şimdi gerekçesiz cayma hakkının 24 aya indirildiğini görüyoruz. Artık tüketici cayma hakkını geç bir tarihte kullanacak olursa daha fazla cezai tazminat ödemesi gerekecek. 24 aylık süre aslında daha kısa tutulabilirdi ama ekonomi yönetimi bunu uygun görmüş. Herşeye rağmen yatırım yapan, proje geliştiren şirketlerin de korunması ve cesaretlendirilmesi gerekiyor. Bu açıdan cayma hakkıyla ilgili düzenlemenin de sektörün yararına olacağını düşünüyoruz.

Kentsel dönüşümde yeni yasal düzenlemenin hazırlanması, dönüşüm yapan belediyelere sıfıra yakın faizlerle İlbank'tan kredi verilecek olması gibi sektörü itecek pek çok gelişme ile birlikte yeni yılda gayrimenkul sektörü artık daha umutlu ve güçlü olacak."

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş;

gökhan taş

Coldwell Banker Türkiye olarak, 2016'yı rekorun da rekoru olan bir rakamla kapatacağımızı öngörmüştük ve bu görüşümüzden dolayı sektör temsilcilerinin bir kısmı tarafından eleştirilmiştik. Ön görümüzün haklı çıkmasından ve sektörümüzün tüm yaşanılan zor süreçlere rağmen böylesine büyük bir rekor satış adediyle yılı kapatmasından dolayı, sektörümüz adına mutlu ve umutluyuz. Konut kredilerinde ikinci bir indirim yapılması veya en azından şu andaki faiz oranlarının devam etmesi 2017 yılında da 2016 rakamının aşılmasına öncülük edecektir. 20 yıl, 30 yıl konut kredisi vadesi gündemde. Bu adımlar konut satışlarının hızının düşmemesini ve hatta özellikle stok konutlar başta olmak üzere artmasını sağlayacaktır. Türkiye 29 yaş ortalaması ile Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ülkesi ve Konut Türkiye'de hala ihtiyaç, yatırım için ikinci evini alanların yanında yüzde 80 oranında ilk evini oturmak için alan kitleye ev satıyoruz.

Eğer kredide 0.80 faiz oranlarının altına inilirse ve sıfır satışlarda ve toplam tüm satışlarda KDV yüzde 1'e inerse, tapu harçlarında alıcıdan ve satıcıdan olmak alınan harçlar her iki taraf için 0.5 oranına inerse gayrimenkul yatırım aracı olmaya devam eder. Buna benzer iyileştirmeler olmazsa gayrimenkul kazançlı yatırım aracı olmaktan çıkabilir. 2017 yılında eğer bu iyileştirmeler olmaz ise gayrimenkul sadece ihtiyaca yönelik alımların olduğu bir pazar olabilir.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Özen Kuzu: Ülkemizin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz!
  • 19.12.2022 10:28

Özen Kuzu: Ülkemizin büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz!

Konut kavramına yenilik getiren, farklı mimari tasarımları ile çevre dostu ve ya ...

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!
  • 17.05.2022 09:15

Konut sektörü, Bakan Nebati ile yapılan görüşmeyi değerlendirdi!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, "Enflasyonla Mücadelede Birlikten Berekete" prog ...

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

Özen Kuzu'dan Katar'da önemli açıklamalar!
  • 19.04.2017 15:17

Özen Kuzu'dan Katar'da önemli açıklamalar!

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Türkiye ile Katar arasındaki ekonomik ...

Sea Pearl Ataköy örnek dairesini görüntüledik!
  • 06.10.2016 16:57

Sea Pearl Ataköy örnek dairesini görüntüledik!

Sea Pearl Ataköy projesinin örnek dairesini sizler için gezdik ve görüntüledik.. ...

Özen Kuzu, SeaPearl Ataköy'ün örnek dairelerini anlattı
  • 06.10.2016 14:58

Özen Kuzu, SeaPearl Ataköy'ün örnek dairelerini anlattı

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, SeaPearl Ataköy'ün örnek daireleri hak ...