maritbet girişmaritbet
'Firmalar Türkiye’yi bölgesel üssü olarak kullanıyor'

'Firmalar Türkiye’yi bölgesel üssü olarak kullanıyor'

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Emlaktasondakika.com'un sorularını yanıtladı.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen uluslararası gayrimenkul fuarı MIPIM 2017'nin gayrimenkul yatırımcıları bakımından öneminini anlattı.

Firmalarımız güzel yerlerde güzel projelerle buraya katılmış

Bu taz fuarların gayrimenkul sektörü için bir tanıtım fırsatı olduğuna değinen Başkan Ermut, “Bizim içinde enteresan hem yatırımcılarla bir arada olmak hem gayrimenkul sektörü temsilcileri ile fikir alışverişinde bulunmak. Bizim açımızdan da fırsat oluyor çünkü doğrudan yabancı yatırımcılar derneğinde gayrimenkul akla gelen ilk maddelerden biri değil. Bizden daha çok beklenen greenfield minecraft dedikleri biraz daha sıfırdan yatırımlar. Fakat gayrimenkul de uluslararası yatırımların vazgeçilmez bir paçası özellikle dünyada daha fazla tahammül edilemez bulutlu sisli bir ortamın olduğu zamanlarda özellikle bütün ülkelerin çekmek için uğraştıkları en büyük yatırım gruplarından birisi de gayrimenkul yatırımları. Dolayısıyla bütün ülkeler buna önem veriyor, burada da zaten bunu görebiliyorsunuz. Benim her sene gelme imkanım olmuyor ama daha önceki gelişlerimde gördüm, gelişmekte olan ülkelerden çok önemli firmalara katılıp büyük stantlar kuruyorlardı. Fakat şimdi artık çok gelişmiş ülkelerde; İngiltere gibi, Amerika gibi… Burada çok büyük yerler kaplayıp, önemli tanıtım çalışmaları yapıp ülkelerine gayrimenkul yatırımları kazandırmaya çalışıyorlar. Bu da dünyada bu işin ne kadar daha ciddiye alındığının, bu pastadan ülkelerin daha fazla pay almaya çalışmalarının bir göstergesi. Bizim Türk yatırımcıların da, Türk gayrimenkulcülerinde bunun farkına varıp burada ciddi bir şekilde temsil çalışmaları yapmaları çok önemli. İstanbul Ticaret Odası olsun diğer firmalarımız olsun, burada en önemli yerlerden birini İstanbul standı olarak ayırmış durumdalar. Firmalarımız güzel yerlerde güzel projelerle buraya katılmış. Bu niçin önemli, en başta bizim açımızdan gayrimenkul tek başına bir yatırım olarak, uluslararası bir yatırım olarak girdi ülkemize.” açıklamasında bulundu.

İstanbul'un etrafında 4 saatlik uçuş dairesi çiziyoruz

sözlerine devam eden Ermut, Türkiye'nin coğrafi açıdan çeşitliklerinden bahsetti, “Baktığımızda 37 milyar dolara yakın yatırımı gayrimenkulde çekmişiz. Biliyorsunuz 2002'ye kadar toplamda çektiğimiz bütün yatırımlar 15 milyar dolardı, günümüze kadar saydığımızda 180 milyar dolar yatırım çektik. O zaman politik istikrar ile birlikte Cumhurbaşkanımızın, Başbakanlık dönemlerinde başlayan arka arkaya istikrarlı dönem bütün reformlar, yatırım ortamlarının iyileştirilmesi doğrudan yatırımlarda büyük bir artış sağladı. Fakat biz ülkemiz için bunu hiçbir zaman yeterli görmüyoruz çünkü Türkiye'nin enteresan fundamentalleri var. En başta coğrafi konumu, bunu yatırımcıların iyi anlaması açısından İstanbul'un etrafında 4 saatlik uçuş dairesi çiziyoruz. Bu dairenin içerisinde toplamda 1.6 milyar insan yaşıyor ve buradaki ülkelerin gayri safi arsaları neredeyse 27 trilyon dolar. Dolayısıyla çok enteresan pazarlara giriş sağlayan bir ülke Türkiye. Pek çok uluslararası firmalar da Türkiye'yi bölgesel üssü olarak kullanıyor. Coco cola neredeyse 94 ülkeyi buradan yönetiyor, Microsoft neredeyse 80 ülkeyi buradan yönetiyor, Intel 60 ülkeyi yönetiyor, bunun gibi pek çok uluslu firma artık Türkiye'yi merkezi olarak aldı ve bütün bu pazarlara Türkiye'den hitap ediyor. Gayrimenkul yatırımcısı açısından da bu potansiyel ilgi çekiyor.” dedi.

Türkiye'ye bir defa gelmeleri çok önemli

Yatırımcıların görmeleri için ülkemize gelmelerinin çok önemli olduğunun altını çizen Ermut, “Türkiye'nin gitgide daha önemli merkez haline gelmesi, bölgesel olarak daha aktif hale gelmesi, Türkiye'ye gelen turist sayısını ya da başka amaçlarla geliş gidişi hacmi artırması, İstanbul'da yapılacak havalimanı ve aynı zamanda ulaşım ve lojistik üssü olarak da Türkiye'nin ön plana çıkmaya başlaması, bunların hepsi gayrimenkul yatırımcılarının ilgilisini çekiyor. Bizim açımızdan gayrimenkul yatırımcılarının şöyle de bir önemi var; bir ülkede gayrimenkul yatırımcısının çektiği dünyanın değişik bölgelerinden özellikle Premium müşteriler o ülkenin yaşanabilirliğinin en büyük kanıtı. Yatırım yapabilmesi için önemli. İlk başta oranın şartlarıyla standartlarıyla bütün hizmetleriyle yaşanabilir bir ülke olması lazım.  Bunu ispatlaması açısından bir kere önemli onun dışında özellikle ev olarak, iş alanları olarak sattığımız alanlara yatırım yapan yatırımcılar hem kendileri gelerek orayı bizzat müşavere ederek. Çünkü bizim şöyle bir tecrübemiz var Türkiye'ye gelip de negatif dönen kimse yok. Tabi madalyonun iki yüzü var bir Türkiye böyle güzel bir ülke ama ikincisi de demek ki kendimizi çok iyi anlatamamışız. Dolayısıyla Türkiye'ye bir defa gelmeleri çok önemli. Gelip buradan ev almalarını, yatırım yapmalarını sağlamamız için çok daha önemli. Bir kere kaderlerini yavaş yavaş birleştirmiş oluyor. ikincisi de iş alanı olarak almış kişiler de değişik ülkelerin değişik firmaları da tanıtıma çok ciddi anlamda paralar harcayan insanlar. Bunlar sizin yerinize de Türkiye'yi anlatmış olurlar.” dedi.

Türk şirketlerinin dünyadaki global ayak izleri de çok önemli

Başkan Ermut, Bu tarz fuarların Türk yatırımcılar içinde öenmli olduğundan bahsetti. “Diğer avantajı bu iç hacimlerini artırmak üzere mecburen Türkiye'deki bu projelerin reklamlarını yapacaklar. Bu projelerin reklamlarını yapabilmeleri içinde Türkiye'nin reklamlarını yapmış olmaları lazım. Dolayısıyla bizim alanımızla örtüşen güzel yanı da bu gayrimenkul yatırımlarının, ondan dolayı uluslararası doğrudan yatırımların gayrimenkul sektöründe çok çok artmasını arzuluyoruz. Burada özellikle gayrimenkul yatırımcılarımızın Türkiye'den giden şirketlerimizin çalışmalarını çok önemsiyoruz. Onlarla beraber, hem burada vizyonlarının geliştiğine inanıyoruz burada dünyanın pek çok yerinden çok önemli projeler var, hangi proje neden başarılı oldu hangi proje neden başarısız oldu bunu da görme imkanları var. Bu tür karşılaştırmalar da bizim gayrimenkul yatırımcılarının vizyonlarının daha global bir seviyeye taşınıp ileride daha başarılı olmalarını belki dünyanın başka yerlerinde çok önemli projelere imza atmaya başlayacak. O sebeple çok önemli diyoruz. Sadece Türkiye'ye yapılan yatırımlar değil bizim Türk şirketlerinin dünyadaki global ayak izleri de çok önemli. Biz 2023 de hedeflediğimiz gibi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olacaksak ve dünyanın karar verici güçlerinden biri olmaya arzu ediyorsak şirketlerimizin de küresel düzeyde çok iyi yerlere gelmesi lazım. Güçlü olduğumuz gayrimenkul sektöründe de bunu neden yapmayalım diyoruz. Onun içinde dünyanın belki de en önemli fuarlarından biri olan MIPIM'de bütün şirketlerimizin başarılı bir şekilde temsil ediliyor olması çok önemli." açıklamalarında bulundu.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi MIPIM'de En İyi Sağlık Kompleksi Ödülü’nü aldı
  • 22.03.2022 15:48

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi MIPIM'de En İyi Sağlık Kompleksi Ödülü’nü aldı

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Uluslararası Gayrimenkul Fuarı (MIPIM) ...

Mehmet Urcu, MIPIM'de ekibimize Antalya projelerini tanıttı
  • 16.03.2017 19:03

Mehmet Urcu, MIPIM'de ekibimize Antalya projelerini tanıttı

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Mehmet Urcu, MIPIM Fuarı'nda Emla ...

Serdar Serdaroğlu MIPIM'de Kepez projesini anlattı
  • 16.03.2017 18:34

Serdar Serdaroğlu MIPIM'de Kepez projesini anlattı

Sampaş Kentsel Dönüşüm Direktü Serdar Serdaroğlu, MIPIM Fuarı'nda Emlaktasondaki ...

3. Havalimanı maketi MIPIM'de göz aldı
  • 16.03.2017 16:18

3. Havalimanı maketi MIPIM'de göz aldı

İstanbul'un dev projelerinin yer aldığı MIPIM Fuarı'ndaki İstanbul Çadırı'nda, 3 ...

TSKB, 15. kuruluş yıl dönümünü MIPIM’de kutladı
  • 16.03.2017 16:10

TSKB, 15. kuruluş yıl dönümünü MIPIM’de kutladı

TSKB Genel Müdürü Suat İnce ve TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Y ...