maritbet girişmaritbet
Fethi Hinginar: Endişeye gerek yok

Fethi Hinginar: Endişeye gerek yok

Türkiye Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin temmuz raporu yayınlandı.

Rapora ilişkin değerlendirme yapan Türkiye İMSAD Başkanı F. Fethi Hinginar, “Temmuz ayı endeks sonuçlarındaki bütün bu olumsuz beklentilere karşın, hem hükumetimizin hem de Emlak Konut başta olmak üzere büyük gayrimenkul yatırımcılarının başlattığı kampanyalar ve bankaların faiz indirimlerinin sektöre olumlu olarak yansıyacağı beklenmektedir. Ortaya çıkan yeni koşullar bir süre daha faaliyetleri sınırlamaya devam edecektir. Faaliyetler, güven ve beklentilerde toparlanma zaman alacaktır. Bu nedenle ve kampanyaların bir ay gibi kısa bir sürede hemen sonuç vermesi zor olacağından kampanyaların bir süre daha devam etmesinin yararlı olacağı görüşündeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'nin temmuz ayı raporunda öne çıkan başlıklar şöyle:

Darbe girişimi ve sonrası oluşan koşullar endeksi olumsuz etkiledi

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi temmuz ayında gerileyerek, endeksin hesaplandığı dönem içindeki en düşük seviyesine indi. Darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşullar endeksi olumsuz etkilerken, Bileşik Endeks temmuz ayında 3,4 puan düşmüş ve 100 puan seviyesinin altında kaldı.

Bileşik Endeks temmuz ayında özellikle faaliyetlerdeki gerilemenin etkisi ile düşüş gösterirken, darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşullar faaliyetler ile birlikte güven ve beklentilerde de gerilemeye yol açtı ve Bileşik Endeksi oluşturan üç alt endeks de gerileme eğilimi gösterdi.

İç satışlardaki, üretimdeki ve cirolardaki düşüş ile tarihin en kuvvetli gerilemesini yaşadı

Faaliyetler temmuz ayında önemli bir gerileme gösterdi. Uzun bayram tatili ve ardından yaşanan darbe girişimi tüm faaliyetleri önemli ölçüde geriletirken, Faaliyet endeksi temmuz ayında 6,2 puan düştü ve geçen yıl temmuz ayının 5,8 puan altında kaldı.

Temmuz ayında tüm faaliyetlerde de zayıflama yaşandı. Yurtiçi satışlarda temmuz ayında bir önceki aya göre hızlı bir gerileme gözlenirken, ihracat da temmuz ayında geriledi. Üretimde iç satışlardaki ve ihracattaki gerileme yanı sıra oluşan koşullara bağlı olarak kuvvetli bir düşüş gerçekleşti. Faaliyetlerdeki gerileme ile cirolarda da önemli bir düşüş yaşandı. Darbe girişimi ve sonrasında oluşan koşullar faaliyetlerde son üç yılın en kuvvetli gerilemesine neden oldu.

Güven endeksi son yaşanan gelişmeler ardından gerilemesini sürdürdü

Yaşanan darbe girişimi ve sonrasındaki gelişmeler önemli bir güven kaybına yol açarken güven endeksi temmuz ayında 2,2 puan gerileme gösterdi. Temmuz ve ağustos ayında oluşan koşullar güven üzerinde aşağı yönlü etkiler oluşturdu. Güven seviyesi geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin 8,1 puan altında kaldı. Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven zayıflama gösterirken, inşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sanayine yönelik güven de geriledi. Yurtiçi pazarlarına yönelik güven de uzun süre sonra ilk kez iki ay üst üste düşüş gösterdi. İhracat pazarlarına yönelik güvende ise sınırlı bir gerileme oldu. Darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmelerin, bir süre daha güven üzerinde ana belirleyici olmaya devam etmesi öngörülüyor.

Beklentiler Endeksi de gerileme gösterdi. Faaliyetlerde görülen zayıflama, güven kaybı ve yaşanan gelişmelerin sağladığı belirsizlikler beklentileri olumsuz etkiledi. Beklenti endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre 1,7 puan düşerken, beklenti endeksi geçen yılın aynı dönemine göre 4,0 puan aşağıda kaldı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde ise Temmuz ayında sınırlı bir gerileme yaşandı. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler de sınırlı bir düşüş gösterdi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri uzun süre sonra iki ay üst üste önemli bir gerileme gösterdi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri ise yine zayıf kaldı. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi ise siparişlerdeki düşüşe bağlı olarak yine geriledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!
  • 08.04.2022 11:49

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ihracatı 32 milyar doları aştı!

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri ...

İMSAD'dan Kadınlar Günü'ne özel açıklama!
  • 07.03.2022 17:30

İMSAD'dan Kadınlar Günü'ne özel açıklama!

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu “Güçlü bir toplum için kadınlarımızı güçl ...

İnşaat malzemeleri ihracatı 2,87 milyar dolara yükseldi!
  • 09.10.2021 09:21

İnşaat malzemeleri ihracatı 2,87 milyar dolara yükseldi!

Türkiye İMSAD yaptığı açıklamayla, İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi ...

''Türkiye'deki binalar çevre dostu ve depreme dayanıklı olmalı''
  • 04.10.2021 09:08

''Türkiye'deki binalar çevre dostu ve depreme dayanıklı olmalı''

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu' "Türkiye'de yeni inşa edilen binala ...

'Kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz'
  • 23.02.2017 16:07

'Kentsel dönüşüm faaliyetini bizler de destekliyoruz'

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, İM ...

"Tek başına evlerin dönüşmesi, doğru olmayabilir"
  • 23.02.2017 14:30

"Tek başına evlerin dönüşmesi, doğru olmayabilir"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayiciler ...