maritbet girişmaritbet
‘FED’in artırımı mortgage faizlerini etkiler’

‘FED’in artırımı mortgage faizlerini etkiler’

FED’in kısa vadeli faiz oranında 0,25'lik artışa gitmesinin ABD gayrimenkul piyasasına etkilerini Lead Consulting Group'un CEO'su Emel Onur anlattı.

ABD Merkez Bankası (FED), aylar süren sinyallerin ardından 2015'in son toplantısında kısa vadeli faiz oranında 0,25 puanlık artışa gitti ve faiz aralığını yüzde 0,25-0,50 bandına yükseltti. Gözler piyasalara çevrilirken, ekonominin can damarı gayrimenkul sektöründeki etkileri de merak konusu oldu. Miami'nin en önemli emlak danışmanlarından Emel Onur, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımını emlaktasondakika.com için değerlendirdi. 

‘EV SATIŞLARININ 5.7 MİLYON DOLAR OLMASI BEKLENİYOR'

2007-2008 krizinden sonra çok büyük bir çöküş yasayan gayrimenkul sektörünün toparlanmasındaki en büyük etken olan düşük faiz oranlarının artacağı yolundaki beklentilerin gerçekleştiğini söyleyen Onur, “FED, 6 yıl sonra ilk defa, ‘Hareket Federal Fon Oranı' denilen bankaların birbirlerinden gecelik borç faiz oranlarını yüzde 0.25 oranında artırdı. Bu artışın gayrimenkul piyasalarını nasıl etkileyeceği en çok merak edilen konulardan biri bu günlerde. Ev satışlarının bu yıl toplamda yaklaşık 5,7 milyon dolar olması bekleniyor” dedi.

‘EKONOMİSTLER ANİ DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYOR'

Bu rakamın 2014'de 5,4 milyon dolar ve 2011'de 4.6 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurgulayan Onur, “Bu artış genel olarak 30 yıl sabit mortgage faiz oranlarının 2008'de yüzde 6 civarındayken, son 7 yılda yüzde 4 civarında olmasına bağlanıyor. Ancak unutulmaması gereken şey, bugünün güçlü konut piyasasını destekleyen yalnızca düşük mortgage oranları değil. Dahası, 30 yıllık sabit mortgage oranları, 10 yıllık hazine bonoları index alınarak fiyatlandırılır. Fannie Mae'in Baş Ekonomisti Doug Duncan,  FED'in gerçekleştirdiği artışın 10 yıllık hazine bonolarında veya mortgage faiz oranlarında ani bir değişiklik yapmasının beklemediklerini açıkladı” diye konuştu.

‘200 BİN DOLARLIK KREDİYE ETKİSİ 25 DOLAR'

FED'in önümüzdeki bir yıl içerisinde faiz oranlarını yüzde 1 artırması halinde bunun yüzde 3.9 olan mortgage oranlarını yüzde 4.1 civarlarına çekmesinin beklenebileceğini açıklayan Onur, “Bunun da 200 bin dolarlık bir mortgage'in aylık ödemesine etkisi 25 dolar civarında ve alıcıyı caydırmak için yeterli değil. Değişken faizli ‘mortgage'lerde FED artışının etkisi biraz daha fazla hissedilebilir. Ancak istihdamdaki ve ekonomik büyümedeki tutarlılık oranlı olarak artmaya devam ettiği müddetçe gayrimenkul piyasasının takipçileri ve oyuncuları olarak endişe duymuyoruz” dedi.

‘KAYBETTİKLERİMİZİ SATIŞLARLA DENGELEYECEĞİZ'

ABD emlak piyasasındaki en büyük engelin faizlerdeki artışlardan ziyade piyasadaki satılık ev sayısının azlığı olduğunu söyleyen Onur, “Arzdaki kısıntıdan dolayı yüzde 5 civarındaki beklediğimiz fiyatlardaki artışı, faizlerdeki artıştan dolayı kaybedeceğimiz yüzde 1-2 oranındaki satışlarla dengeleyip güçlü bir gayrimenkul piyasası gözlemeye devam edeceğimize inanıyorum” yorumunu yaptı.

Merve N. Güreş/Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz