maritbet girişmaritbet
Evinizin satışını hızlandıracak öneriler!

Evinizin satışını hızlandıracak öneriler!

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı (FODER) Özlem Denizmen, aylardır satamadığınız evinizin satışını hızlandıracak fikirler verdi.

Gayrimenkul sektöründe son zamanlarda yaşanan gelişmeler ve peş peşe gelen kampanyalar sayesinde konut satışını artırırken konut faiz oranlarında yaşanan düşüş ile de ev kredisini yapılandırmak isteyenler bankalara başvurmaya başladı.

Sektör temsilcileri gayrimenkul alım-satımının tam zamanı olduğunu her fırsatta dile getirirken Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı (FODER) Özlem Denizmen ise ev alacaklar ve evini satmak isteyenler için önemli uyarılarda bulundu. 

Geçtiğimiz haftalarda tasarruf konusuna dikkat çeken Özlem Denizmen bu kez gayrimenkul yatırımı yapanları, konut kredisini yapılandıracakları ve evini satarken daha fazla kar etmek isteyenleri uyardı. İşte Para Uzmanı Özlem Denizmen'in Emlaktasondakika'ya özel açıklamaları: 

YANLIŞ FİYAT SATIŞA ENGEL 

Evinizi satmaya karar verdiğiniz dönem ve uygun fiyatlandırma çok önemli. Evin satılma süresi ise piyasa şartlarıyla doğrudan ilişkili. Ev satılma süresi ortalama 1 ile 3 ay arasındadır. Uzun süre geçti ve satamadıysanız gecikmenin sebebi siz olabilirsiniz. 

Yanlış fiyat satışa engel
Satışın önündeki en büyük engel yanlış fiyattır. Evlerin yüzde 95'i bu yüzden hızlı satılamıyor. Doğru değerleme yaptırın.

Semte göre fiyat
Semt en önemli kriter. Emlak alım satımlarında iyi-kötü değil pahalı ve ucuz semt vardır. Aynı semtte olan iki evi kıyaslarken, en önemli faktör evlerin metrekare fiyatıdır. Evin manzarası da fiyatı etkileyen önemli bir kriter.

Eviniz kaç yaşında?
Evin yaşı da önemli etkenlerden biri. Eğer eviniz eskiyse, yeni evlerle kıyaslamayın. Ayrıca deprem sonrası yapılan evlerin fiyatları eskilerine nazaran çok daha hızlı artıyor. Fiyat evin bulunduğu kata göre de değişir. Orta katlar diğer katlara göre daha değerlidir. Evin içindeki ufacık bir rutubet bile fiyatı düşürür. Güneş görüp görmemesi de mutlaka değerlendirmeye alınır. Güney cepheye bakan evler daha avantajlı.

Güvenlik ve otopark değer katar
Özel güvenlik görevlisi olması ya da bir güvenlik sistemiyle korunması eve değer katar. Bina girişinde veya avlusunda otopark varsa, hatta bu kapalı bir otoparksa tercih nedeni olabilir. Özellikle park sorunu olan büyük kentlerde…

Bakkal amca bilir
Evinizi satmaya karar verdiyseniz; bunu en yakın emlakçıya veya yakın esnafa bildirin. Aynı zamanda evinizin dışarıdan kolaylıkla görülebilecek kısmına tabela asın. Özellikle Türkiye'de ev satışı ilişkiler üstüne kurulmuştur. Çünkü ev alacak kişiler de öncelikle tanıdıkları insanlara ya da güvendikleri emlakçılara sorarlar.

Biraz tadilat iyi gelir
Evinizin uzun süreli ve yüksek maliyetli tadilata ihtiyacı olması hem satış fiyatını düşürür hem de kısa sürede satılmasını engeller.

Uzun süre satılamayan evler genellikle kelepir fiyattan satılırlar. Çünkü geçen bu uzun süre içinde, piyasada “satılamıyor, kimse beğenmiyor” damgası yer. Beklemeyle geçen süre satış şansını azaltır. Ev satışlarında “ne zamandır satılık?” sorusu çok önemlidir. Bu yüzden ev satışlarının iyi olduğu bir dönemde ve makul bir fiyattan satışa çıkarmak önemlidir.

Satış fiyatınız gerçekçi mi yoksa duygusal mı ? Araştırın. 

BANKANIZLA AİLE DOKTORU İLİŞKİSİ OLUŞTURUN!

Diyelim ki eskiye nazaran faizler düştü. Ev kredinizin faizi yüksekse, zaman kaybetmeden refinansman yapabilirsiniz. 

Ev krediniz, yeniden yapılandırmaya değiyorsa (masraf/kazanç), önce kendi bankanıza gidin ve refinansman talep edin. İyi bir banka-müşteri ilişkiniz varsa muhtemelen yapacaklardır. (O yüzden diyorum, bankamızla “aile doktoru” ilişkisi oluşturalım diye.) 

Refinansman herkese, her durumda uygun diye bir şey yok. Bu kararı almadan önce dikkat edilmesi gereken püf noktaları var. İyice inceleyin, sonra karar verin. 

1)    Faizdeki    düşüş:    Bugünlerde masraf dahil yıllık faiz oranları ne? Sizin kullandığınız ev kredisinin faiz oranı neydi? (Çoğu insan kullandığı ev kredisinin faizini bile bilmiyor, eyvah ya siz? Bilmemek ayıp değil!)
2)    Kredinin    vadesi:    Kredinizin bitmesine kaç yıl kaldı? İki seneden fazla kaldıysa refinansman avantajlı olabilir.
3)    İyi    hesaplayın:    Maliyet ve kazanç analizinizi iyi yapın.

3 BİN TL GELİRİNİZ VARSA EV KREDİNİZ 900 TL'Yİ GEÇMESİN!  

Ev alırken aman ayaklar yorgandan çıkmasın. Adım adım ilerleyin. Üç odalıdan değil, iki odalıdan başlayın, hayat uzun. Evler bir yere kaçmıyor. Beğendiğiniz ev satılırsa, en az o kadar beğeneceğiniz başka ev bulursunuz. O yüzden iyice araştırın, planlayın, duygu/mantık dengesini unutmayın.

Ne kadarlık ev alabileceğinizi önceden hesaplayın. Aylık tüm borç ödemelerinizin toplamı gelirinizin yüzde 30'unu geçmemeli. Örneğin, 3000 liralık geliriniz varsa, aylık ev kredisi ödemeniz 900 lirayı geçmesin. Bu evin huzuru için çok önemli.

Evin toplam bedelinin beşte biri peşin elinizde bulunmalı. Peşinat borç olmamalı. Yani 100 bin liralık bir ev için 20 bin lira nakit olarak hazır olmalı.

En    düşük     faizi    bulabilmek    için    yıllık    masraf dahil     faizleri karşılaştırın. 

Alacağınız ev kredisiyle birlikte hayat ve konut sigortası yaptırmayı unutmayın!

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Samsung QLED TV özellikleriyle maksimum seviyede 4K!
  • 19.09.2020 15:28

Samsung QLED TV özellikleriyle maksimum seviyede 4K!

Samsung yeni amiral gemisi QLED serisi televizyonlar, sahip olduğu özellikleriyl ...

 Ev almak mı yoksa kiralamak mı daha mantıklı?
  • 08.05.2017 17:05

Ev almak mı yoksa kiralamak mı daha mantıklı?

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı (FODER) Özlem Denizmen, ‘Ev alma ...

Evinizin satışını hızlandıracak öneriler!
  • 11.04.2017 15:24

Evinizin satışını hızlandıracak öneriler!

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği Başkanı (FODER) Özlem Denizmen, aylardır ...

Özlem Denizmen tasarrufa götüren tüyoları açıkladı
  • 30.03.2017 15:44

Özlem Denizmen tasarrufa götüren tüyoları açıkladı

‘Parasını yöneten, hayatını yönetir’ sözü ile dikkat çeken finansal okuryazarlık ...

Devir hem tasarruf hem birikim devri!
  • 28.04.2016 16:17

Devir hem tasarruf hem birikim devri!

“Bolluk için kendini bereket için tasarrufu keşfet” sloganı ile dikkat çeken baş ...