maritbet girişmaritbet
Ev parasına define dedektörü satılıyor!

Ev parasına define dedektörü satılıyor!

Define avcılarının bir numaralı yardımcısı dedektörler, son yıllarda askeriyeden belediyeye ve karayollarına kadar pek çok kurumdan rağbet görüyor

 

Define avcılarının bir numaralı yardımcısı dedektörler, son yıllarda askeriyeden belediyeye ve karayollarına kadar pek çok kurumdan rağbet görüyor. Fiyatları 200 bin liraya kadar çıktı. Firmalar da çareyi dedektörleri kiralamakta buldu
 
Bir zamanlar en çok definecilerin ilgi gösterdiği dedektörler, artık yenilenen asfaltların altındaki rögar kapaklarını bulmadan tutun da yerin metrelerce altındaki su kaynakları ile demir, çinko, bakır gibi madenlerin yerini saptamaya kadar birçok alanda kullanılıyor. Askeriye, yasadışı örgütler tarafından yola döşenen mayınları bulmada yararlanıyor dedektörlerden. Hal böyle olunca dedektörlerin fiyatı da 200 bin liraya kadar fırladı. Mühendislerse yer altı katmanlarını görüntülemek için dedektörlerin daha gelişmişi GPR'ları (yer altı radarları) tercih ediyor. "Şöyle keseme uygun bir dedektör alayım" derseniz mutlaka birkaç firmayı dolaşmalısınız. Biz de öyle yaptık, birçok dedektör firmasının kapısını çaldık. Gördük ki bu cihazların fiyatı 500 liradan başlıyor, 200 bin liraya kadar çıkıyor. "Kim verir bu kadar parayı?" demeyin. Define avcıları belki vermez ama bu işi hobi olarak yapan 'A sınıfı' dediğimiz zenginler pekâlâ veriyor. Uğradığımız ilk yer Üsküdar'daki Uğur Elektronik. Firma sahibi Aziz Sandıkçıoğlu, pahalı cihazların daha çok satıldığını, parası olmayanların da beş altı kişi bir araya gelip iyi bir cihaz almaya çalıştığını anlatıyor. "O kadar rağbet var ki artık yurtdışına ihraç ediyoruz" diye ekliyor. 
 
YERALTINA 3 BOYUTLU BAKIŞ 
 
Bu cihazlar, toprağın altında 3 metreye kadar hangi madenin olduğunu gösteriyormuş. Dedektörlerin daha gelişmişi GPR'lar da (Görüntülü Bilgisayarlı Sistemler), halk arasında yer altı radarları olarak biliniyormuş. Toprak altını üç boyutlu olarak bilgisayar ekranına aktaran bu cihazların fiyatları da 12 bin ila 90 bin lira arasında. Aziz Bey devam ediyor: "Şu an Türkiye'de çok yaygın değil ama rezistivite cihazları da üretilmeye başlandı. Bu cihazlar maden sektöründe kullanılıyor. Maden katmanlarını, yapısını, kömür katmanlarını, doğalgaz yataklarını tespit eder. Bu cihazların fiyatı 80 bin dolar ile 80 bin euro arasında. Aynı işlemi gören Türk rezistivite cihazları ise 30 ila 60 bin lira arasında. Bu cihazları zengin insanlar, dedektörleri de orta tabaka insanlar tercih ediyor." 
 
KİRALIK DEDEKTÖR DEVRİ 
 
Fiyatlar pahalı olunca firma sahipleri de çözümü bulmuş: Kiralık dedektörler. İstanbul Dedektör'ün sahibi Engin Yılmaz, "Definecilikle ilgisi olmayan kişilerin sadece şüphelendikleri yerlere bakabilmesi amacıyla kiraya veriyoruz. Adam evinin altından, bağından bahçesinden şüpheleniyor. Satın almak pahalı. Biz de böyle bir uygulama başlattık. Genelde haftalık, bazen günlük kiralıyoruz. Haftalık kira bedeli 300'den başlıyor, bin liraya kadar çıkıyor" diye konuşuyor ve ekliyor: "Zenginlerin uğraştığı meslek haline geldi definecilik. Özellikle radarlar zengin işi. Onlar bu işi hobi olarak yapıyorlar." Daha önce konuştuğum Aziz Sandıkçıoğlu, 'Alan Tarama Çubuk Sistemleri' diye bir çubuktan bahsetmişti. Ucunda kurşuna benzer sarı renkli iki demir var. İncecik tel gibi iki çubuk ve iki elinizle tutuyorsunuz. Definenin yerini söylemese de bu cihaz o bölgeye sizi yaklaştırıyormuş. 500 ila 900 lira arasında fiyatı. Aziz Bey, bu çubuğun teknolojik olmayan versiyonunun halk arasında çok yaygın olduğunu anlatmıştı. Söylediklerine inanmadım, kalktım Üsküdar'dan Çatalca'ya gittim. Bu bölgede bakır çubuklar sık kullanılıyormuş. Birkaç köy dolaştıktan sonra Selim Y.'ye ulaştım. Bakır çubukları define aramakta kullandığını söylemekten kaçınıyor, ama yeraltında suyun nereden aktığını, kaç metre derinlikte olduğunu bulabileceğini söylüyor. Bir de çubukları kullanan kişide pozitif enerji olması gerekiyormuş, yoksa bu çubuklar ne suyun ne de madenlerin yerini gösterirmiş, öyle diyor. 
 
Ali Oktay - Hasan Ay / Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hafif çelikden deprem evleri böyle yapılıyor!
  • 28.11.2023 12:42

Hafif çelikden deprem evleri böyle yapılıyor!

Depreme dayanıklı köy evleri güçlü ısı ve ses yalıtımına sahip olarak yapılıyor. ...

Bakan Özhaseki Yerinde Dönüşüm Projesine katılım çağrısı yaptı
  • 17.11.2023 17:12

Bakan Özhaseki Yerinde Dönüşüm Projesine katılım çağrısı yaptı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yerinde Dönüşüm P ...

Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde her ay 30-40 bin evi teslim edeceğiz"
  • 17.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde her ay 30-40 bin evi teslim edeceğiz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'de Asfalt ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."
  • 01.11.2023 14:08

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Sene sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evinin teslimini planlıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Topl ...

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor
  • 19.09.2023 11:16

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor

Sakarya'da afetlerde geçici barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik kolay kur ...

Japon mimarın tasarımı "kağıt masura evi" deprem bölgesinde
  • 04.05.2023 16:52

Japon mimarın tasarımı "kağıt masura evi" deprem bölgesinde

Japon mimar Shigeru Ban'ın kağıt ve yonga levha gibi geri dönüştürülmüş çevre do ...