maritbet girişmaritbet
Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler neler?

Mal sahipleri, evlerini kiraya verirken en çok, kira bedelinin düzenli yatmasına önem veriyor.

Türkiye'nin son dönemde gündemini oluşturan konut sektöründe önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Ev satışlarının her geçen gün arttığı Türkiye'de konut kiraları da değişkenlik içerisine girdi.

Evini kiraya verecek olan mal sahiplerinin en önem verdiği kriter kira bedelinin düzenli olarak eline geçmesidir. Sorunlu kiracılar daima mal sahiplerinin canını sıkar. Bu nedenle doğru kiracıyı bulmak çok önemli. Bu doğrultuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

  1. Evinizi kiraya vermeden önce elden geçirmenizde fayda var. Bunun nedeni ie evi kiralayacak olan kişilerin, temiz evde oturmayı istemesi. Masraflı bir evde oturmak istemeyen kiracılar, temiz bir eve yüzde 20 daha fazla rakam teklif edip sözleşme imzalayabilir.
  2. Eviniz için istediğiniz kira bedelinin bulunduğunuz semtteki rayiç bedellerle uyuşmasına dikkat etmek gerekiyor. Aksi takdirde gayrimenkul uzunca bir süre boş kalabilir. Bu konuda etraftaki kiralık evlerin fiyatlarını öğrenmek yeterli olacak.
  3. Kirayı ödeyip ödeyemeyeceğinden emin olmak için kiracı adayınızın sürekli geliri hakkında bilgi edinin.
  4. Kiracının ve akrabalarının telefon bilgileri ve iş adresleri alınmalı. Özellikle kefil yoksa bu seçenek kesinlikle unutulmamalı.
  5. Elektrik, su ve doğalgaz gibi faturaların, kiracının üzerine alması önemli bir husus.
  6. Her iki tarafın da çıkarlarını koruyan bir kontrat yapılmalı ve kontrat kesinlikle yazılı olarak düzenlenmeli.
  7. Kira kontratında her ayın kirasının nasıl ve nereye ödeneceği, geç ödenmesi durumunda ne olacağı, gelecek yıllarda uygulanacak kira artış oranı gibi gelişmelerin mutlaka belirtilmesi gerekiyor.
  8. Evinize verilebilecek herhangi bir zararın giderilmesi için mutlaka depozito alın. Sözleşme hükümleri içine depozito ile ilgili maddeyi eklenebilir. Depozito bedelinin tespiti ve iadesi ile ilgili konuların da sözleşmede bulunmasına önem verin.
  9. İleride mağdur duruma düşmemek için, ev içinde teslim ettiğiniz tüm demirbaşların bir listesini sözleşmeye eklemek çok önemli.
  10. Kira kontratınıza kendinizi ve ev sahibi olarak haklarınızı koruyacağınız tüm cezai veya olası durum maddelerini mutlaka ekleme gerekiyor.
  11. Kira sözleşmesi düzenleme ve imzalama sürecinden önce bir avukata danışmanızda büyük bir fayda var.
  12. Evinizi en doğru şekilde kiraya vermek ve karşınıza çıkacak prosedürlerle uğraşmak istemiyorsanız bir gayrimenkul danışmanından da destek almak mümkün.

Yorum Yaz