maritbet girişmaritbet
Ev için metrekare başına 2 bin 60 lira harcanıyor

Ev için metrekare başına 2 bin 60 lira harcanıyor

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, 6. Konut Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu.

Yapı, gayrimenkul, inşaat, tasarım ve mimarlık alanlarının önde gelen temsilcilerini buluşturan "6. Konut Konferansı"  gerçekleştirildi. Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen ve sektörün farklı perspektiflerden değerlendirildiği konferansta, konutun dünü, bugünü ve yarını tüm boyutlarıyla küresel ve yerel ölçekte ele alındı. Gelenekselleşen buluşmada, konuşmacılar, uzmanlar ve çağdaş tasarımcılar, inşaat sektörünün yapı taşı olan "konut" meselesini farklı coğrafya ve perspektifler çerçevesinde değerlendirdi.

"Konut fiyatları Türkiye genelinde 5 yılda yüzde 75 arttı"

Etkinlikte konuşan Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, Türk halkının konuta bakış açısını anlattı. İstanbul'da insanların artık konut edinmek için çalıştığını dile getiren Türkanık, "Vatandaşlar aldığı evin borcunu ödemek için birçok sosyal giderden mahrum kalıyor, tiyatro, sinema ve tatil gibi ihtiyaçlarını sürekli erteliyor, evden işe, işten eve gidip gelerek adeta robotlaşıyor" dedi.

Türkanık, konut giderlerine değinerek, İstanbul'da konut fiyatlarının ortalama olarak yılda yüzde 20 arttığını söyledi.

İstanbul'da son 5 yılda konut fiyatlarının yüzde 110 arttığını aktaran Türkanık, bu rakamın Türkiye genelinde yüzde 75 olduğunu bildirdi.

Türkanık, "İstanbul'da ev için harcanan para metrekare başına 2 bin 60 lira. Bu rakam Türkiye genelinde 1690 hira civarlarında. Yani İstanbul'da 100 metrekare bir ev almak istiyorsanız 206 bin lirayı gözden çıkarmalısınız. Ortalama bir evin satış fiyatı bu" diye konuştu.

Ev satışları gelecek yıl daha fazla olacak 

Türkanık, İstanbul'da devletin elinde yüksek miktarda arazi olduğunu belirterek, bunların imara açılarak düşük ve orta gelir seviyesindeki vatandaşlar için konut üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Genel Müdür Türkanık, vatandaşların maaşının yarısını hatta daha fazlasını konuta harcadığını kaydederek, burada devletin devreye girerek belli bir üst limit koyabileceğini ve o bölgede sadece yüksek gelirli insanların oturabilmesini önleyebileceğini aktardı.

Konuta yapılan yatırımların sürekli arttığını belirten Türkanık, ev satışlarının gelecek yıl daha fazla olacağının altını çizdi.

Türkanık, kişi başı düşen gelirin konut fiyatlarındaki artışa göre çok çok az arttığını vurgulayarak, bu durumun oluşturduğu sıkıntılara dikkati çekti.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konutun dünü, bugünü ve yarını!
  • 26.11.2015 10:39

Konutun dünü, bugünü ve yarını!

“Yapı Dünyasının Bilgi Merkezi” Yapı-Endüstri Merkezi tarafından düzenlenen Konu ...

Yapı ve mimarlık dünyasını buluşturan konferans
  • 25.11.2015 16:34

Yapı ve mimarlık dünyasını buluşturan konferans

YEM tarafından 6’ncısı düzenlenen ‘Konut Konferansı’ sektörün en önemli isimleri ...

Ev için metrekare başına 2 bin 60 lira harcanıyor
  • 24.11.2015 16:50

Ev için metrekare başına 2 bin 60 lira harcanıyor

Yapı-Endüstri Merkezi Genel Müdürü Tolga Türkanık, 6. Konut Konferansı'nda öneml ...