maritbet girişmaritbet
Erhan Boysanoğlu: Konut almanın tam zamanı!

Erhan Boysanoğlu: Konut almanın tam zamanı!

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, dövizdeki dalgalanmanın henüz inşaat maliyetlerine yansımadığını belirtti.

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, "Ülke ve sektör olarak çok kritik bir dönem yaşıyoruz. Dövizdeki dalgalanma, TL'nin değer kaybetmesiyle yaşanan sorunlar, henüz inşaat maliyetlerine yansımadı ve 2017'nin nisan-mayıs aylarına kadar da yansımayacak. Bu aylardan sonra konut fiyatlarının zorunlu olarak yükseleceğini söyleyebiliriz. O yüzden şimdi konut almanın tam zamanı. Konut her zaman olduğu gibi en iyi yatırım araçlarından biri" diye konuştu. 

2016 yılında yaşanan gerginlikler sonrası konut sektöründe rekor yılma hazırlanılan bir dönemde sektörü değerlendiren Erhan Boysanoğlu, 2016'da inşaat ve konut sektörünü değerlendirerek, 2017'ye ilişkin öngörülerde bulundu. 

2017 için iyimseriz 

Boysanoğlu, "Ekonomide işlerin düzelmesini, AB'yle ilişkilerin de yoluna girmesini bekliyoruz. Bu tür olumlu gelişmeler ile 2017 Haziran ortasından itibaren daha iyi bir konut satışı seviyesinin yakalanabileceğini öngörüyoruz" dedi. Boysanoğlu, şöyle konuştu: 
"50 yıldır başta konut olmak üzere inşaat sektöründe adı 'kalite' ve 'güvenle' anılan güçlü bir markayız. 2016'daki tüm zorlu süreçleri başarıyla atlattık ve hedeflerimizden hiç şaşmadık. Vaat ettiğimiz ne varsa, yerine getirdik. Sektörde birçok projede teslim sıkıntısı yaşanırken, biz ise MESA olarak böyle bir sıkıntı yaşamadık."
 
Boysanoğlu, "2017'de Bodrum'da ve İstanbul'da iki ayrı arsada, Maltepe ve Kozyatağı'nda projelerimizi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. İstanbul Halkalı'daki Tema İstanbul projemiz kapsamında dünya çapındaki eğlence parkımız Tema World ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Ankara'da ise başta Eryaman olmak üzere yeni projelerimizi satışa sunacağız. Bu arada Ankara'daki Park Mozaik projemizde de ikinci etaba başlayacağız" dedi. 

Yurt dışında 3 proje 

Boysanoğlu, "Polonya'nın başkenti Varşova'da devam eden projemize ek olarak 3 yeni proje için de arsa inceleme çalışması yapıyoruz. Bu projelerden birine yine 2()17'de başlayacağız" diye konuştu. 

2016'da konut satışlarını değerlendiren Boysanoğlu, şunları söyledi: "Ağustos ayında Emlak Konut'un konut faizleri ve vadeleri konusunda başlattığı kampanya ve ardından devletimizin tüm bankaları da bu konuda devreye sokmasıyla, satışlarda dönemsel bir ivme yaratmıştır. İç ve dış kamuoyunda çok dikkat çekici gelişmelerin yaşandığı 2016'nın, sektörümüzü de zorladığını söyleyebiliriz. Ancak bu yılı, faizlerdeki düşme nedeni ile yine de "2()15'e benzer bir yıl" olarak değerlendirebiliriz. Yıllık ve aylık konut satış sayıları tespitinin bankalardan alman konut kredi artışları ile istatiksel değerlendirilmesi, kesinlikle doğru sonuç vermez. Faizin indirilmesi, banka vasıtası ile olan satışları artırabilir. Ama diğer imkanları kullanan alıcıların sayısal artışı çok farklı olabilir. 

KDV'de denge sağlanmalı 

2016'da sektörün yaşadığı temel zorlukların başında KDV oranlarının geldiğini kaydeden Erhan Boysanoğlu, şöyle konuştu: "Arsa, emlak değerleri artarken, KDV oranlarını belirleyen kademeler 4 yıl öncesinde olduğu gibi bırakıldı. Emlak Konut, TOKİ gibi devlete bağlı kuruluşlar daha düşük KDV uygulayabildikleri için onların konut satışları göreceli olarak daha yüksek oldu. Ancak aynı KDV dengesi özel sektörde sağlanamadığından aynı satış oranları yakalanamadı." 

2016'da konut sektörünü zorlayan temel gelişmelerden birinin de TL'nin değer kaybetmesi olduğunu vurgulayan Boysanoğlu, şu yorumu yaptı: "Elinde döviz olan vatandaşlar; TL değer kaybettikçe, dövizin maksimum ulaşacağı noktaya odaklanarak beklemeye başladı. Ancak bu noktada hükümet çok akıllı hamleler yaptı. Hükümetin faizleri düşürme politikaları ve diğer kampanyaları, vatandaşları yeniden konut alıntına yönlendirdi. Bu sayede 2016 yılındaki konut satışlarının bir önceki yılı yakaladığını tahmin ediyorum. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Erhan Boysanoğlu, Tema İstanbul Bahçe'yi anlatıyor!
  • 29.11.2017 14:01

Erhan Boysanoğlu, Tema İstanbul Bahçe'yi anlatıyor!

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Tema İstanbul Bahçe projesini emla ...

Erhan Boysanoğlu sektörü değerlendirdi!
  • 21.09.2017 12:23

Erhan Boysanoğlu sektörü değerlendirdi!

Mesa Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, gayrimenkul sektörünü değerlendird ...

Mesa Mesken'in tanıtım filmi yayında!
  • 20.09.2017 17:12

Mesa Mesken'in tanıtım filmi yayında!

Toplu konut yaklaşımını temelinden değiştiren MESA Mesken'in tanıtım filmi Emlak ...

Erhan Boysanoğlu'nun gözüyle Tema İstanbul projesi...
  • 12.03.2014 19:46

Erhan Boysanoğlu'nun gözüyle Tema İstanbul projesi...

MESA Mesken Yönetim Kurulu Başkanı, Mipim 2014'te Tema İstanbul'un detaylarını e ...

Yollar ağaçlandırıldı, 1 milyon ton emisyon azaltıldı!
  • 21.06.2021 09:05

Yollar ağaçlandırıldı, 1 milyon ton emisyon azaltıldı!

Yollar ağaçlandırıldı, yıllık 1 milyon ton emisyon azaltımı sağlandı. ...