maritbet girişmaritbet
Emlak piyasasında neler oluyor! İşte son durum!

Emlak piyasasında neler oluyor! İşte son durum!

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Kocaeli’de hangi semtler değerleniyor, hangileri değer yitiriyor? Kira geliri en çok nerelerden elde edilir? Nerelerden konut almalı, hangi semtlerden uzak durmalı?

Forbes dergisi, bu yıl ikincisini yayınladığı “Emlak Raporu”nda, Türkiye'nin gayrimenkul piyasasının yüzde 75'ini oluşturan yedi ilden (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Kocaeli) 450'yi aşkın mahalle için metrekare satış ve kira fiyatlarındaki son bir yıl içindeki değişimin fotoğrafını çekti. Derginin Reidin.com'un raporundan derlediği haber Türkiye'de emlak piyasasını derli toplu bir şekilde ortaya koyuyor.

 

FAİZ İNDİRİMİ KOZU OYNAMAYACAKLAR

Habere göre 2010'daysa önceki yılın son iki çeyreğinde kıpırdanmaya başlayan konut talebindeki artış, ivme kaybetti. Türkiye Bankalar Birliği'nin “Tüketici Kredileri ve Konut Kredileri Mart 2010” raporuna göre 2010'un ilk çeyreğinde kullandırılan konut kredi miktarı 6,5 milyar liraya ulaştı. Bu rakam 2009'un ilk çeyreğine göre yüzde 164'lük önemli artış anlamına geliyor. Yine de kullandırılan kredimiktarı, 2009 Ekim –Aralık dönemine göre yüzde 25 daha aşağıda. Kredi faizleri hali hazırda yüzde 1'e kadar geriledi. Bu da, bankaların bu açmazdan kurtulmaları için artık faiz indirimi kozunu oynamayacakları anlamına geliyor. Geriyeyse vade süresini uzatmak kalıyor. Reidin.com'un Hazırladığı “Konut Satın Alma Gücü Endeksi” de (KSAGE) kredi vadelerinin uzaması gerektiğine işaret ediyor.

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Adana ve Kocaeli'de hangi semtler değerleniyor, hangileri değer yitiriyor? Kira geliri en çok nerelerden elde edilir? Nerelerden konut almalı, hangi semtlerden uzak durmalı?

İşte derginin Reidin.com'un bütün sonuçlarını sadece FORBES'la paylaştığı araştırmaya dayanarak hazırladığı habere göre İstanbul'da emlak piyasasının son durumu...

Son bir yılda İstanbul'da gayrimenkul fiyatları yüzde 6 oranında artsa da hala Haziran 2008 seviyesinin yüzde 9 altında bulunuyor. Ataşehir ve Beşiktaş'ta fiyatlar düşerken Beykoz ve Pendik'te hızla artıyor. Talep, şehir merkezinden kenar ilçelere doğru kayıyor.

Geleceğin İstanbul'unu şekillendirecek plana göre Gebze'ye komşu Kartal-Pendik-Tuzla ile Silivri'ye kadar olan doğu-batı aksında yeni çekim merkezleri oluşturulacak. Kartal Marmaray, metro, havalimanı ve E-5 bağlantılarıyla denge merkezi haline getirilecek. Metronun doğuda Kurtköy-Tuzla, batıda Silivri'ye kadar uzatılması öngörülüyor. Tuzla'ya özel bir önem atfedilmiş. Planda Tuzla'da teknoloji parkı ve üniversite kurulacağı, yenisanayi ve yerleşim alanları oluşturulacağı bilgisi yer alıyor.

Finans merkezi beklentisindeki Ataşehir'in batı yakasında ise ticaret ve hizmet merkezi planlanıyor. Anadolu yakasının terminal ihtiyacına karşılık Samandıra'da yeni bir otogar yapılacak. Haydarpaşa, Üsküdar, Bakırköy, Küçükçekmece, Kadıköy, Kartal ve Pendik kültür endüstrisine dayalı birinci derece yaşam merkezleri olacak.

Büyükçekmece ve Küçükçekmece havzaları ile kuzeydeki orman alanlarına yönelik artan kentsel gelişim baskısının bertaraf edilmesi. Bunun için kentin batıda Silivri'ye doğru uzantısı üzerindeki Yakuplu, Büyükçekmece, Gürpınar, Mimarsinan, Tepecik, Kumburgaz, Celaliye, Selimpaşa, Kavaklı, Silivri ve Gümüşyaka bölgelerinden oluşan ‘Batı Koridoru'nun geliştirilmesi öngörülüyor.

Büyükçekmece Gölü'nün batısında -metropolün kırsal alanlarla buluştuğu alt bölge- uluslararası rekabet gücü olan hastaneler, üniversiteler, teknopark, fuar, hobi ve spor alanları inşa edilecek. Kente yönelecek endüstriyel yatırımlar ve işgücü için doğuda Gebze, batıda da Çerkezköy tampon bölge olarak seçilmiş. Ancak Türk Mühendisleri ve Mimar Odaları Birliği'ne bağlı İstanbul'daki meslek odalarının planın yürürlüğünün durdurulması ve iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtığını da akıldan çıkarmamak gerekiyor. Planın yürürlüğünün durdurulması talebini reddeden mahkeme, planın iptaline ilişkin esas hakkındaki kararınıysa henüz vermedi.

İSTANBUL'DAKİ EN DEĞERLİ 1O MAHALLE

İstanbul'da 16 mahallede m2 fiyatı 3 bin liranın üzerinde bulunuyor. Bu mahallelerden sekizi Beşiktaş'ta. Yine İstanbul'un en değerli 10 mahallesinin beşi de Beşiktaş'ın. Sarıyer'se ilk 10'da üç mahalle ile temsil ediliyor. Şişli ve Bakırköy'den de ilk 10'a birer mahalle girdi.

Kuruçeşme

Metrekare fiyatı (TL): 5.126

Bebek

Metrekare fiyatı (TL): 3.571

Akatlar

Metrekare fiyatı (TL): 3.434

Emirgan

Metrekare fiyatı (TL): 3.340

Levent

Metrekare fiyatı (TL): 3.333

Arnavutköy

Metrekare fiyatı (TL) 3.300

Baltalimanı

Metrekare fiyatı (TL): 3.186

Maslak

Metrekare fiyatı (TL): 3.145

Yeniköy

Metrekare fiyatı (TL) 3.125

Ataköy

3.123

 

 

YÜKSELEN SEMTLER

Haziran 2009 - Haziran 2010 döneminde İstanbul'un 261 mahallesinden 191'inde fiyatlar arttı. 2010'un en çok kazandıran bölgesi Pendik oldu. Pendik'in 15 mahallesinde metrekare satış fiyatları yüzde 21 ile yüzde 38 arasında değişen oranlarda artarak bin lira sınırını aştı. Sabiha Gökçen Havalimanı ve Formula 1 pisti ile çekim merkezi haline gelen Pendik'te özellikle E 5 aksının üzerinde kalan bölgeler, sahip olduğu geniş araziler ve hayata geçen lüks konut projeleriyle Anadolu yakasında önemli bir merkez haline geliyor.

Pendik / Batı

Değişim (%): 38,22

Beykoz / Acarkent

Değişim (%): 31,71

Pendik / Yenişehir

Değişim (%): 28,26

Pendik / Velibaba

Değişim (%): 28,26

Pendik / Güzelyalı

Değişim (%): 28,22

K. Çekmece / Beşyol

Değişim (%): 27,82

Pendik / Doğu

Değişim (%): 27,62

Beykoz / Kanlıca

Değişim (%): 27,62

Pendik / Şeyhli

Değişim (%): 27,20

Pendik / Dolayoba

Değişim (%): 26,00

ERİYEN SEMTLER

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ataşehir'i finans merkezine çevirecek olan imar planı değişikliğinin TMMOB'un açtığı davayla yürütmesinin durdurulması, bölgede fiyatları tepetaklak etti. 2009 Haziran'ına göre en çok değer kaybeden 10 mahallenin beşi Ataşehir'de. Fiyatlar, yüzde 9,11 ile yüzde 17,6 arasında değişen oranlarda değer kaybetti.

Eyüp / Akşemsettin

Değişim (%): -19,37

Ataşehir / K. Bakkalköy

Değişim (%): -17,60

Ataşehir / Yenisahra

Değişim (%): -17,18

Ataşehir / Örnek

Değişim (%): -15,15

Ataşehir / Merkez

Değişim (%): -14,80

Ataşehir / Yeniçamlıca

Değişim (%): -14,74

Beyoğlu / Firuzağa

Değişim (%): -13,93

Beyoğlu / Halıcıoğlu

Değişim (%): -13,93

Beyoğlu / Gümüşsuyu

Değişim (%): -13,93

Eyüp / Göktürk

Değişim (%): -13,03

Eyüp / Göktürk

Değişim (%): -13,03

Bebek

Metrekare (TL): 19,50

Arnavutköy

Metrekare (TL): 18,46

Kuruçeşme

Metrekare (TL): 17,72

Maslak

Metrekare (TL): 17,60

Cihangir

Metrekare (TL): 16,50

Levent

Metrekare (TL): 16,40

Gümüşsuyu

Metrekare (TL): 15,82

Akatlar

Metrekare (TL): 15,51

Ulus

Metrekare (TL): 15,50

İstiklal

Metrekare (TL): 15,20

  • Etiketler:

Yorum Yaz