maritbet girişmaritbet
Ekonomi Müjdeler Paketi'nin devamı gelecek!

Ekonomi Müjdeler Paketi'nin devamı gelecek!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, darbe girişimi sonrası piyasalara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT'de katıldığı programda, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası piyasalara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Daha önceden açıklanan Ekonomi Müjdeler Paketi'nin çok önemli olduğunu, bunun devamının da geleceğini ifade eden Şimşek, memleketin yapısal sorunlarını çözecek yol haritalarının olduğunu kaydetti. 

Şimşek, peyderpey reformların hayata geçirileceğine dikkati çekerek, Türkiye'nin iş ve aşa ihtiyacı olduğunu söyledi. Şimşek, erken seçim beklentilerine karşılık da "Sayın Başbakanımız, bayram arifesindeydik, 'Ne erken seçimi' dediler. 'Bu memleketin işe aşa, sorunların çözülmesine ihtiyacı var' dedi" ifadesini kullandı. 

AK Parti'nin milletin verdiği emaneti sonuna kadar koruduğunu belirterek, erken seçime ilişkin "Siyaseten hava şöyle, 'Ben şöyle bir değerlendireyim' tartışmasına girmedik. Bu yeni dönemde de şahsen öyle bir şey öngörmüyorum" dedi.

Şimşek, şimdi hızlı bir şekilde Türkiye'nin meselelerini çözme zamanı olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu paralel ihanet kesiminin sistemden temizlenmesi de bir reformdur. Düşünün bu eğer ihanet şebekesi, bu terör örgütü başarılı olsaydı bugün Türkiye'yi nasıl bir kaos bekliyordu. Şimdi bu riskin minimize edilmesi, bu riskin sıfırlanması Türkiye'nin sorunlarını çözme noktasında çok kritik bir öneme sahiptir. Bu da bir reformdur. Olaya biraz da böyle bakmak lazım. Giderek toplum, milletimiz bu reform çabasını bu anlamda daha çok takdir ediyor, daha çok takdir edecek. Görüyorsunuz, nasıl bir kaos, nasıl bir ihanet. TBMM'yi çalışır durumdayken havadan bombalamak nasıl bir ihanet. Onun için bunları görebilmek lazım. Nasıl çılgınlık? O nedenle bunların temizlenmesi toplumsal gerilimi artırmaz, tam aksine milletimizin talebi bu yönde. Aslında Türkiye'yi yapısal olarak güçlendirecek, Türkiye'nin demokrasisi, Türkiye'nin küresel standartlarda her alanda ilerlemesini sağlayacak önemli bir adım."

"Bugün bir toplantı yapılabilir"

Şimşek, Ekonomi Koordinasyon Kuruluna (EKK) ilişkin bir soru üzerine, dün akşam Başbakan Binali Yıldırım ile telefon görüşmesi yaptığını, kendisinin "Daha kapsamlı bir EKK toplayabilirsiniz" dediğini anlattı. 

EKK Başkanının Başbakan Yıldırım olduğuna dikkati çeken Şimşek, Yıldırım'ın olmadığı durumda, başkanlık görevini kendisinin üstlendiğini hatırlattı. Şimşek, "Belki bir ihtimal bugün bir toplantı yapılabilir. Fiziken bir araya gelinmese de diyalog ve koordinasyon söz konusu" ifadesini kullandı.

"Komplo teorisi olmadığı ortaya çıktı"

Şimşek, yabancı yatırımcının algısının iyileştirilmesine yönelik bir soru üzerine de ileriki dönemde daha iyi olacağını, DAEŞ ile PKK ile mücadelede Türkiye'nin başarı sağlanacağını ifade etti. 

Reform yapmaya devam edeceklerini, Güneydoğu'ya yönelik oradaki yaraların sarılması için yatırımların artırılması için bir paket üzerine çalıştıklarını ifade eden Şimşek, "Bu hafta onu anons edecektik" dedi. 

Şimşek, Türkiye ve çevresindeki sorunların dışarıdaki algıyı belirlediğini ve etkilediğini dile getirerek, görevlerinin algı ile gerçeklik arasındaki kopan bağı tekrar sağlamak olduğunu vurguladı. 

"Şu anda Türkiye'nin algısı gerçekliğinden daha kötü" ifadesini kullanan Şimşek, gerçekliği sürekli daha da iyileştireceklerinin altını çizdi. Şimşek, "Bence dışarıdan bakanlar şunu görmüştür. Bu millet demokrasisine sahip çıktı. Bu hükümet toplumsal tabanı geniş olan bir hükümettir. Dolayısıyla milli irade arkasındadır. Dolayısıyla reform yapma kapasitesi yüksektir. Aslında paralel çetenin devletin kurumlarından temizlenmesi dışarıdan daha önce algılandığı gibi hukuk devleti ilkesinin zedelenmesi değil, tam aksine Türkiye'nin demokrasisini güçlendiren bir süreç diye görürler. Bu çok önemli. Anlattığınızda komplo teorisi gibi geliyordu. Değil işte komplo teorisi olmadığı ortaya çıktı." diye konuştu. 

"Umudumuz daha da arttı"

Meclis'teki siyasi partilerin darbe girişimine karşı tutumlarına ilişkin bir soru üzerine, siyasi partilerle uzlaşma atmosferinin oluştuğunu dile getiren Şimşek, başarısız darbe girişimiyle milletin kenetlendiğini ifade etti. 

Şimşek, demokrasiye olan inancın çok daha güçlendiğini belirterek, "Umudumuz daha da arttı, azalmadı" ifadesini kullandı. Bunun toplumsal psikolojiye, tüketime, yatırıma etkisinin olumlu olduğunu söyledi.

Bu tür durumlarda siyasi fırsatçılık, krizden bir şeyler devşirme mantığını görmediklerinin altını çizen Şimşek, "Çünkü o gün geleceğimize sahip çıkma günüydü. Bu çok kritik. Bu süreçler Türkiye'yi güçlendirmiştir. Bunun piyasa karşılığı da vardır. Kısa vadede volatilite inşallah olmaz ama olursa bu çerçevede bakmak lazım. Temeller sağlam, bunlar geçici iniş çıkışlardır." değerlendirmesinde bulundu. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

'Yenilenebilir enerjiye daha fazla teşvik gerek'
  • 12.04.2018 09:36

'Yenilenebilir enerjiye daha fazla teşvik gerek'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yenilenebilir enerjiye daha çok teşvik verilm ...

'Her yıl asgari 800 bin konuta ihtiyaç var'
  • 23.03.2018 15:59

'Her yıl asgari 800 bin konuta ihtiyaç var'

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek önemli açıkl ...

'İşsizlikte de tek haneye ineceğiz'
  • 16.02.2018 09:03

'İşsizlikte de tek haneye ineceğiz'

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin soruları y ...

Davos'ta yabancı iş adamlarına yatırım çağrısı!
  • 27.01.2018 10:43

Davos'ta yabancı iş adamlarına yatırım çağrısı!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 48. Dünya Ek ...

'Türkiye'de yatırım ortamını iyileştiriyoruz'
  • 21.01.2018 13:01

'Türkiye'de yatırım ortamını iyileştiriyoruz'

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yatırımların milli gelire oranınd ...

Türkiye'deki tüm konutlara deprem sigortası geliyor!
  • 22.10.2017 13:13

Türkiye'deki tüm konutlara deprem sigortası geliyor!

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye genelindeki tüm ko ...