maritbet girişmaritbet
Dünya mimarları Bulgaristan'da buluştu!

Dünya mimarları Bulgaristan'da buluştu!

14. "İnterarch 2015" Dünya Mimarlık Trienali’nde mimar ve şehir planlamacısı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp'in Ekokent Projesi gümüş madalya kazandı.

Sofya Belediye Başkanı Yordanka Fandıkova ve UNESCO'nun himayesinde düzenlenen etkinliğin uluslararası yarışmasına katılan projenin sahibi Alp, “5 bin kişilik yeni bir şehircilik, yeni mimarlığın örneğini vermek istiyoruz. Bu şehir kendi enerjisini kendi üretiyor, etrafı kirletmiyor. Proje ile ilk defa modern şehircilik, çağdaş yaşam, insanları daha refah, daha mutlu kılacak bir ortam oluşturmak için hedeflendik" dedi.

Alp, çeşitli ülkelerden 500 mimarın katıldığı forumda, İslam ülkelerindeki cami mimarisini de anlattı. Trienal kapsamında düzenlenen yarışmada Roma Mimarlar Odasının özel ödülünü de alan Prof. Alp, AA'ya yaptığı  değerlendirmede, bir Türk olarak böyle bir ödülü almaktan gurur duyduğunu dile getirdi.

Alp, "Dünya mimarlar zirvesi olarak tanınan, üç yılda bir yapılan bu forumda Türkler her geçen yıl daha çok ses getirmeye başladı” diye konuştu.

Uluslararası Mimarlar Akademisinin 30 yıldır üyesi olan Alp, genç meslektaşı Emre Arolat'ın da akademiden bu unvanı aldığını duyurdu.

Çamlıca Tepesi Projesi

Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp, trienaldeki sunumunda, Çamlıca Tepesi Projesi kapsamında hazırladığı Altın kubbeli Cami Projesi'ni de tanıttı. İslam mimarisindeki cami tasarımı ve yapımına yönelik dünyadan örnekler sunan Alp, Mimar Sinan ekolündeki cami yapımının yanı sıra çağdaş yaklaşımlar ve teknolojiler konusunda da bilgi verdi.   
İstanbul'daki büyük cami projelerini de aktaran Alp, "500 yıl öncesinde, Mimar Sinan'ın o günkü şartları, malzemeleri, iklime, anlayışı ve işçiliğe göre çizdiği caminin bugün tekrar etmenin ne anlamı olur? Camilerin insan anlayışının bugünkü şartlarını yansıtması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

İnterarcht 20015 Trienali'ne Alp'in yanı sıra Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Prof. N. Enver Ülger ve mimar Emre Arolat da katıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Dünya mimarları Bulgaristan'da buluştu!
  • 19.05.2015 09:15

Dünya mimarları Bulgaristan'da buluştu!

14. "İnterarch 2015" Dünya Mimarlık Trienali’nde mimar ve şehir planlamacısı Pro ...