maritbet girişmaritbet
Dükkanları, sahiplerinin fazla kazanma hırsı kapatıyor!

Dükkanları, sahiplerinin fazla kazanma hırsı kapatıyor!

Bağdat ve İstiklal caddesi gibi İstanbul'un en ünlü ve işlek caddelerindeki dükkanların kapanmasına fazla kazanma hırsı neden oldu.

Kentsel dönüşüm projeleri ve artan turist talebi nedeniyle değeri her geçen gün artan İstanbul'daki gayrimenkul sahipleri, bu gelişimin yarattığı ranttan daha fazla nemalanmak için alışveriş caddelerindeki dengeyi bozdu. Bağdat Caddesi'ndeki kentsel dönüşümle birlikte mülkünün daha da değerleneceğini hesaplayıp kirayı artıran mal sahipleri, cadde üzerindeki mağazalar, restoranlar ve bankaların birer birer kapanmasına neden oluyor.

KİRA YÜZDE 50 ARTTI

Remax'ten Savaş Kurtbaş, şu anda caddede 100-150 metrekare bir ticari ünitenin kirasının 40 bin dolar olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümden önce rakamların daha düşük olduğunu dile getiren Kurtbaş, "Şu anda Koton'un boşalttığı mağazanın kirası 110 bin lira. Doların artması kiraları yüzde 30, mal sahiplerinin daha fazla kazanmak istemesi de yüzde 10 etkiledi. Dolayısıyla 5 yıl öncesine göre kiralar yüzde 50 zamlandı. 40'ın üzerinde dükkân boş. Kimi mal sahibi, alacağı kiraya ihtiyacı olmadığı için istediği rakamı veren çıkana kadar mağazanın boş kalmasını göze alıyor" diye konuştu. Caddede 'kapatıyoruz' tabelası koyup son satış yapan mağaza yetkilileri de kiralardan mustarip olduklarını anlatıyor. 10 yıldır Bağdat Caddesi'nde gözlük sattıklarını dile getiren İsmail Yapıcı, "Kentsel dönüşümle birlikte kiralar fahiş oranda arttı. Artık bu rakamları tölare edebilmemiz mümkün değil. Dolayısıyla mağazayı kapatıyoruz. Merkez mağazamızla şimdilik devam edeceğiz" diye anlatıyor.

DENGEYE OTURACAK

Cadde'de mağaza açan Damat- Tween'in Genel Koordinatörü Osman Arar ise, talep sıkıntısının azaldığı bu dönemde fiyatların da yavaş yavaş dengeye gireceğini söyledi. Bu durumu fırsata çevirip mağaza kiraladıklarının altını çizen Arar, "Uzun süredir Cadde'de arayış içindeydik ama matematiğe sığmayan rakamlar telaffuz ediliyordu. Şu anda normal seviyelere gelen yerler var. Biz de bunu değerlendirdik" diye konuştu. KDM'nin kurucu ortağı Murat İzci ise bu kiraların sürdürülebilir olmadığının ve bir an önce indirim olması gerektiğinin altını çizdi.

İSTİKLAL ESKİ HALİNE DÖNÜYOR

Düşen turist sayısının etkisiyle azalan cirolar ve yüksek kiralar nedeniyle kapanan mağazaların hakim olduğu İstiklal ise, yeniden hareketlenmeye başladı. Şubatta açılan İnci mağazasının yetkilileri, "Yaz döneminde özellikle terör olayı nedeniyle turist sıkıntısı yaşadık. Mağazaların çoğu da bu yüzden kapandı. Ancak son 20 gündür satışlarımız iyi gidiyor" dedi. Bağdat Caddesi'nden de Benetton, Bershka, Mc Donald's, Hummel, Diesel çıkarken Damat mağaza büyütüyor, Chanel 5 katlı yeni bir mağaza açıyor. Cadde'ye yeni restoranlar geliyor.

MAL SAHİBİ DE KAYBEDER

Beyoğlu Emlak'ın yetkilisi Remzi Ünal ise Cadde'de metrekare kira ücretlerinin 10 bin liradan başladığını söyledi. 50 metrekare bir dükkân için mal sahibinin 50 bin lira kira istediğinin altını çizen Ünal, "Pek çok mağaza yüksek kiralardan dolayı şu anda boş. Ama kısa zamanda bir denge oluşacaktır. Aksi takdirde mal sahibi de kaybedecektir" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bağdat Caddesi, Apple mağazasıyla %98 doluluk oranına ulaştı
  • 25.10.2021 10:06

Bağdat Caddesi, Apple mağazasıyla %98 doluluk oranına ulaştı

Onlarca sektörden 750'si ana mağaza olmak üzere 3 bin iş yerinin bulunduğu Bağda ...

İstiklal Caddesi'ne girişler sınırlandırıldı
  • 03.12.2020 13:08

İstiklal Caddesi'ne girişler sınırlandırıldı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında Beyoğlu İlçe Hıfzıssıhha K ...

İstiklal Caddesi havadan görüntülendi
  • 06.02.2018 11:43

İstiklal Caddesi havadan görüntülendi

Her gün yerli ve yabancı çok sayıda vatandaşın akın ettiği İstiklal Caddesi’nde ...