maritbet girişmaritbet
Döviz yükseliyor, piyasalar ne durumda?

Döviz yükseliyor, piyasalar ne durumda?

Son dönemde döviz kurunun artmasıyla birlikte gayrimenkul ve emlak piyasalarında önemli fırsatlar doğuyor.

Son dönemde yükselen döviz kuru, gayrimenkul ve emlak piyasasını da etkiledi. Dolar ve euro bazında satış yapan projelerin bir çoğu kuru sabitlerken, bazı AVM'ler kirada Türk Lirası'na dönmeye başladı. Artaş İnşaat, mevcut 3 AVM'sinde kirayı TL'ye çevirirken, dolar ve euro birikimi olanlarda döviz bürolarına koştu. Bazı AVM'ler kiraya dönmedi ama dolar kurunu sabitleyerek yatırımcılara önemli bir avantaj sundu.

Emlaktasondakika.com olarak gayrimenkul satış ve kiralamalarının dolar üzerinden yapıldığı Bağdat Caddesi'ni Coldwell Banker Baras Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı Ayşe Fügen Arda'ya, piyasanın genel durumunu ise Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun'a sorduk.

İstanbul'da özellikle Bağdat Caddesi'nde kiralar ve ev satışları dolar üzerinden yapılıyordu. Ancak son dönemdeki artışla birlikte cadde de önemli değişiklikler oldu. Konuyla ilgili Ayşe Fügen Arda, bölgede rakamların gerilediğini söyledi. İşte Fügen Arda'nın Bağdat Caddesi analizi…ayse-fugen-arda

Ayşe Fügen Arda

Coldwell Banker Baras Bağdat Caddesi

“Bağdat Caddesi'nde dükkanlar kiraları, çıkan kiracıların ödedikleri bedel üzerinden yüzde 20-25 düştü. Şu anda cadde de kiralık dükkan sayısı 80'den fazla. Kiraları TL'ye çeviren mal sahibi sayısı hızla artmaya başladı. Bunlarla birlikte Bağdat Caddesi'nde ev kiraları da aynı oranda düştü. Yeni binalar bittikçe kiralık daire sayısı arttığı için fiyatlar mecburen geri geldi. Bağcat Caddesi'nde ofis sayısı da çok olduğu için 8-9 bin liraya verdiğimiz yerleri 6 bin 500 liraya veremez olduk. Caddebostan'da iki sence önce 9 bin liraya verdiğimiz yeri 7 bin liraya veremiyoruz. Dolar konusunda mirasçılar direniyor diyebiliriz. Dolar bazında satışlarda Türk Lirası'na dönmeye başladı. Dolar satışlarının üzerinden de yüzde 30 oranında indirim oldu. 1.2 milyon dolar olan daire 800 bin dolara gidiyor. Müteahhitler, Bağdat Caddesi'nde bankalarla yarışıp faizsiz vade yapmaya başladılar. Döviz anlamında birikimi olan yatırımcılar ortaya çıkmaya başladı. Çünkü fiyatlarda düştü, dolar arttı. Bu sayede döviz birikimi yapanların geliri yükselmiş oldu"

hakan-erilkunHakan Erilkun

Altın Emlak Genel Müdürü

"Dolar ve euronun hızlı artışı talepte bir kısım yavaşlamaya neden oldu. Gayrimenkul alım süreci hızlanmıştı ancak kurun hızlı artışı alım taleplerini geriye çekti. Özellikle yatırımcı kemsin, Kanal İstanbul ve çevresindeki yatırımlarını dahi yavaşlattı. Emlak sektöründe bir durulma var. Fiyatlarda düşme yok, ancak artışta yok. Biraz stabil kaldı diyebiliriz. Hammadde konusunda inşaat sektörü yurtdışıyla da çalıştığı için dövize bağlı artışların yaşanması kaçınılmaz. İnşaat firmalarına tavsiyemiz, satış konusunda farklı alternatifler denemeleri. Mümkün olduğunca vadeler uzatılmalı. Bugünden sonra B grubuna yönelik üretimler çok daha cazip olacaktır. Emlak ve inşaatla büyümeyi son derece destekliyorum. Gayrimenkul alımı için aslında en doğru dönem. Bu tarz süreçler, gayrimenkul alıcıları için büyük bir fırsat doğurur. Emlakta gerçek alıcı bu süreçlerde ortaya çıkıyor. Alıcılar için çok parlak bir dönem"

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor
  • 01.12.2021 09:24

Kur dalgalanıyor, ev satış işlemleri son dakika tapudan dönüyor

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 'Zam gelecek’ beklentisiyl ...

PARKONE
  • 26.09.2011 09:20

PARKONE

Uskumruköy'de Mitaş Gayrimenkul tarafından inşa edilen ParkOne projesi kapsamınd ...

Dünyaca ünlü şelale, bayramda ziyaretçi akınına uğradı
  • 03.08.2020 11:13

Dünyaca ünlü şelale, bayramda ziyaretçi akınına uğradı

Antalya’daki dünyaca ünlü Düden Şelalesi, Kurban Bayramında tatilcilerin akınına ...

Dolardaki belirsizlik konut satışlarını patlattı
  • 10.09.2018 13:24

Dolardaki belirsizlik konut satışlarını patlattı

Son zamanlarda dolarda yaşanan artışlar, konut satışlarında patlamaya neden oldu ...

Dolar, otel mağazalarını da vurdu!
  • 12.12.2016 08:17

Dolar, otel mağazalarını da vurdu!

Dolar kurundaki hızlı yükseliş AVM dükkanlarından sonra 5 yıldızlı otellerin mağ ...

Dolarını bozduran gayrimenkule yöneldi!
  • 06.12.2016 08:17

Dolarını bozduran gayrimenkule yöneldi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Dolarınızı bozdurun' çağrısı karşılık bul ...