maritbet girişmaritbet
Dolardaki yükseliş yabancıya konut satışını artırdı

Dolardaki yükseliş yabancıya konut satışını artırdı

Doların 3 TL sınırına dayanması gayrimenkul sektörüne bazı fırsatlar getirdi. Konut satışlarında gözle görülür bir artış yaşanmaya başladı.

Ekonomi piyasasında son günlerde hareketlenmelerin yaşanması ve doların 3 TL sınırına dayanmasıyla birlikte pek çok sektörde hesaplar şaştı. Dolardaki artış, yabancılar için sürpriz indirime dönüştü. 

Gayrimenkul sektörünün oyuncuları bu durum karşısında izledikleri stratejileri anlattı.  

TSUNAMİ'DE SÖRF YAPIN 

İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, riskleri sevdiğini belirterek, “Benim astroloji haritamda ‘Tsunami'de sörf yapar' yazıyor. Ancak riskleri doğru yönetmek lazım. Yeni duruma göre risk planı yapıp ona göre hareket etmek gerekir” dedi. 

MALİYET AVANTAJI OLDU

Riskler iyi yönetildiği takdirde, bu ortamda arazilerde, maliyetlerde ciddi fırsatlar olduğunu belirten İnan, “Fırsatları değerlendirebiliyoruz. Frene basmayı hiçbir zaman düşünmedik” şeklinde konuştu. Dolar kurundaki artışa da değinen İnan, “Yabancılar için piyasada ciddi fırsatlar oluştu. Ayrıca son günlerde dolardaki kârını nakde çevirip, gayrimenkul yatırımına dönen yerli yatırımcılar da oldu” diye devam etti. 

İSTİHDAMA DEVAM

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise “Türkiye son 1.5 yılda 3 seçim yaşadı. Gayrimenkul buna rağmen olumsuz bir sürece girmedi. Bizim gibi firmaların görevi böyle durumlarda üretmeye, istihdam sağlamaya devam etmektir. Biz de öyle yapıyoruz” diye konuştu. 

2 BİN YERİNE 1.400 $'A İNDİ

2 Eylül'de yeni projelerini satışa sunacaklarını hatırlatan Dumankaya, “Lansmanın tarihini değiştirsek mi diye düşündük. Ama değiştirmedik” dedi. Dolardaki artışın yabancılar için alımı tetikleyici etki yaptığınıda vurgulayan Dumankaya, şöyle konuştu: “Yatırımcı için yüzde 30'luk bir fiyat avantajı söz konusu. Daha önce 2 bin dolara alacağı evi, şimdi bin 400 dolara alabiliyor. Bu nedenle Ramazan'dan sonra sirkülasyon önemli ölçüde arttı.”  

TEK İHTİYACIMIZ İSTİKRAR

Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş “Doların yükselmesi yabancı yatırımcının alım gücünü artırıyor. Son günlerde alımları bir miktar tetiklendi. Bizim tek ihtiyacımız istikrar. Seçim sonucunda tek parti iktidarı psikolojik engellerimizi kaldırır" dedi.

YÜZDE 30 AVANTAJ DOĞURDU

Sektör temsilcilerinin anlattıklarına göre kur artışı, yabancıya ‘sürpriz' indirim oldu. Bu hareketlilik nedeniyle yüzde 30'a varan bir avantajları söz konusu. Yerli yatırımcı da dolarını bozup, gayrimenkule yönelmiş durumda. 

DOLAR BOZDURAN TÜRKLER DE VAR

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya “Yabancı yatırımcı zaten bu artıştan kaynaklanan kârı değerlendiriyordu şimdi yüksek fiyattan dolar bozduran Türk yatırımcının da gayrimenkule yöneldiğini gözlemledik" dedi. 

BEKLENTİMİZ ACİL SİYASİ İSTİKRAR

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Benim satışlarım iyi. Doların 3 TL olması sorun değil, Türkiye ekonomisi bunları kaldırır. Türkiye ekonomisinin kaldıramayacağı tek şey belirsizlik. Beklentimiz bir an önce siyasi istikrarın sağlanması” diye konuştu. 

Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’deki yabancı yatırımının %17,7’si vatandaşlık hakkı için!
  • 23.05.2022 16:26

Türkiye’deki yabancı yatırımının %17,7’si vatandaşlık hakkı için!

EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, 2022 ilk üç aylık dönem itibariyle yabancılar ...

Yabancı yatırımcı artık evi dövizle alacak!
  • 07.01.2022 17:11

Yabancı yatırımcı artık evi dövizle alacak!

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; yabancı uyruklu kişilerin bazı şartları ...

"Dövizdeki köpüğün adresi lüks konut olacak"
  • 27.11.2021 14:08

"Dövizdeki köpüğün adresi lüks konut olacak"

Nevita Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal, “Dövizdeki manipülatif hareket sebebi ...

Yabancı yatırımcının gözdesi İstanbul, Antalya ve Ankara!
  • 22.11.2021 16:20

Yabancı yatırımcının gözdesi İstanbul, Antalya ve Ankara!

2021 yılı ilk dokuz aylık dönemde Türkiye’deki yabancı yatırımının yüzde 23,6’sı ...

Yabancıların gayrimenkul edinimleri 2021 yılında yüzde 37 arttı
  • 16.11.2021 17:13

Yabancıların gayrimenkul edinimleri 2021 yılında yüzde 37 arttı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...