maritbet girişmaritbet
Deprem riski altındaki bölgeler açıklandı!

Deprem riski altındaki bölgeler açıklandı!

Kuzey Anadolu Fayı’nın en doğu ucu ile en batı ucunda büyüklüğü 7 ve üzeri olan deprem beklendiğini belirten Naci Görür, “Bu faylar Marmara Denizi’ndeki Kuzey Marmara fayı ve Erzincan’ın doğusundaki Yedisu fayı” dedi

Kuzey Anadolu Fayı'nın en doğu ucu ile en batı ucunda büyüklüğü 7 ve üzeri olan deprem beklendiğini belirten Naci Görür, “Bu faylar Marmara Denizi'ndeki Kuzey Marmara fayı ve Erzincan'ın doğusundaki Yedisu fayı” dedi.

İTÜ Deprem Araştırma Alt Grubu'ndan Prof. Dr. Naci Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın en doğudaki ucu ile en batı ucunda, büyüklüğü 7 ve üzeri olan deprem beklendiğini belirterek, “Bunlardan birisi en batıda olanı Marmara Denizi'ndeki Kuzey Marmara fayı, diğeri de en doğu ucunda bulunan ve Erzincan'ın da doğusunda yer alan Yedisu fayıdır. Yedisu fayı aynı zamanda Kuzey Anadolu Fayı (KAF) ile Doğu Anadolu Fayı'nın (DAF) kesişme noktasıdır. DAF üzerindeki depremler bu fayı her an tetikleyebilir. Yani fayın iki ucu da topun ağzında” dedi.

KAF enerjisini boşalttı

Milliyet'in haberine göre, Görür, Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde 1939'dan 1999'a kadar 7 adet 7 ve üzeri büyüklüklerinde deprem olduğunu belirterek, “KAF bu kadar süre içinde enerjsinin büyük bölümünü boşalttı. Şimdi bizim en büyük korkumuz (DAF) Doğu Anadolu Fayı'dır” diye konuştu. DAF'ın da KAF gibi belirli bir süre içinde enerjisini boşaltmaya başladığını tahmin ettiklerini belirten Görür, “DAF üzerinde 2007 yılında biri 5.1 biri 5.9 büyüklüklerinde iki deprem, 2010 yılında biri 5.1 diğeri 6 büyüklüklerinde iki deprem olmak üzere 4 deprem meydana geldi. Ama esas büyük deprem yani 7 ve üzeri deprem şu ana kadar olmadı. Yaklaşık 150 yıldan beri de bu fay büyük deprem üretmedi. Acaba bu DAF da, KAF gibi belirli bir periyot içinde enerjisini boşaltacak mı? Eğer durum böyleyse DAF çevresindeki yerleşim yerlerinin hemen hepsi tehlikede demektir. Çünkü burada çok büyük seri depremler olabilir. Fay enerjisini tıpkı KAF gibi seri depremlerle boşaltabilir” diye konuştu.

DAF'a yakın takip

İskenderun'dan Bingöl Karlıova'ya kadar uzanan DAF'ın bugüne kadar incelenmedeğini belirten Görür, “Oradaki fayların yapısı tam olarak bilinmiyor. Biz yapacağımız araştırmayla DAF'ı her yönüyle inceleyeceğiz. Tıpkı Marmara'daki fay gibi DAF'ı da radarlarla, yeraltı röntgenleriyle, havadan uydular aracılığıyla mercek altına yatıracağız” dedi.

KAF'taki tehlikeli faylar

-  Yedisu fayı: Kuzey Anadolu Fayı (KAF) üzerinde bulunan Erzincan'ın doğusundaki Yedisu fayı. 90 km uzunluğunda. En son 1784'te deprem üretti. Büyüklüğü 7'nin üzerinde deprem bekleniyor.

-  Kuzey Marmara fayı: KAF üzerinde 110 km uzunluğunda. En son 1766'da deprem üretti. 7 veya üzerinde deprem bekleniyor.

Akşam

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları
  • 20.03.2023 14:26

İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilde yaş ...

 İmar suçlularını neler bekliyor?
  • 08.03.2023 14:58

İmar suçlularını neler bekliyor?

Kahramanmaraş ve üzerinde bulunduğu fay hattında yakın zamanda büyük bir depremi ...

Uzmanlar zemin seçimine dikkat çekiyor!
  • 08.03.2023 12:57

Uzmanlar zemin seçimine dikkat çekiyor!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde yıkıma uğrayan Sakarya'da uzmanlar, Kahraman ...

Marmara Depremi'nden sonra getirilen yapı denetim sistemi binalara güvence oldu
  • 17.08.2022 14:19

Marmara Depremi'nden sonra getirilen yapı denetim sistemi binalara güvence oldu

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Şahin, "2000 yılından sonra ...

TMB Başkanı Eren'den Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "denetim" vurgusu
  • 16.08.2022 16:12

TMB Başkanı Eren'den Marmara Depremi'nin yıl dönümünde "denetim" vurgusu

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Marmara Depremi'ndeki acıların ...

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti
  • 16.08.2022 12:10

17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 23 yıl geçti

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan ve "asrın felaketi" olarak tanımlanan ...