maritbet girişmaritbet
Cumhurbaşkanı seslendi, bankalar hareketlendi, faizler düştü!

Cumhurbaşkanı seslendi, bankalar hareketlendi, faizler düştü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bankalara yaptığı konut kredilerindeki ‘faiz indirimi’ çağrısına bankalardan yanıt gelmeye başladı.

Geçtiğimiz hafta Oda ve Borsa Başkanları ile İstişare Toplantısı'nda ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasetten inşaat sektörüne kadar birçok önemli konuda açıklamalarda bulundu. 

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) yüzde 20 peşinat ve 120 ay 0,7 faizli konut kredisi kampanyası ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) başlattığı konut kampanyasının önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bankalara seslendi ve ‘faizi indirin' çağrısı yaptı. 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Konut alımlarında özellikle kamu ve özel sektör bankaları lütfen, şu faiz oranlarını yıllık şöyle 9'a doğru çekiversinler" şeklindeki çağrısı inşaat sektörü tarafından olumlu karşılanırken ev alacakları da heyecanlandırdı. 

Üretici ve tüketici gözünü bankalara çevirmişken bankalardan beklenen hareket gelmeye başladı. Ve ilk olarak özel bankalardan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), faiz indirimi müjdesini verdi. TEB, konut kredisi faizlerini 12 ay vadede yüzde 0,99'a kadar düşürdüğünü açıkladı. 

TEB'den yapılan açıklamaya göre banka, başlattığı kampanya ile ev sahibi olmak ya da konuta yatırım yapmak isteyenler için kredi faiz oranını 12 ay vadede yüzde 0,99, 36 ay vadede yüzde 1,03, kalan vadelerde ise yüzde 1,06 olarak belirledi.

Cumhurbaşkanı'nın çağrısı üzerine TEB'den ilk hamle gelirken kamu bankası tarafından da bugün Ziraat'ten ‘indirim' açıklaması geldi. Ziraat Bankası da konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına düşürerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına ‘faiz indimi' yaparak cevap verdi. Buna göre konut kredisi faiz oranları, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1-24 ay vadelerde yüzde 0,82'ye, 25-60 ay vadelerde yüzde 0,90'a ve 61-120 ay vadelerde de yüzde 0,95'e çekildi.

İnşaat patronları ve ev alacaklar diğer bankalardan indirim haberi beklerken sektörün önde gelen isimleri bankaların faiz indirimi hamlesini değerlendirdi. 

DİĞER BANKALAR DA İNSİYATİF ALACAKTIR 

Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur bankalardan gelen faiz oranlarındaki indirim müjdesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Timur, “Zannediyorum diğer devlet bankları da faizleri düşürmek anlamında insiyatif alacaktır. Yine rekabetçi bir faiz oranı olduğu için oldukça bugünkü mevduat maliyetlerine baktığımızda bankanın, Ziraat Bankası iyi bir adım attı. Rekabetçi rakamlar getirdi. O yüzden diğer bankaları da belli bir noktaya itecektir bu oran. Tüketiciye yansıması da çok önemli. Biliyoruz ki 1'in altı psikolojik bir sınır. 0.90'ların olması, 24 ay için de olsa 0.82'lerin telaffuz ediliyor olması çok önemli. Çünkü biz 0.70 faizle son 10 gündür, 15 Temmuz öncesinden çok daha fazla bir satış yapıyoruz. Bu özetle tüketici güven endeksi denen şey. Dolayısıyla tüketicide olumlu bir beklenti olduğunda hemen bu alışverişe yansıyor. Sektörde 15 Temmuz öncesine göre 5-6 katı satış rakamları var. O yüzden Ziraat Bankası'nın adımı da o anlamda çok değerli. 

Diğer bankalar da mutlaka buna bir olumlu anlamda adım atacaktır. Çünkü bankların da mevduat maliyetleri ortada. Bankalar mevduat maliyetlerinin altında bir faizle ortaya çıkıyorlar. Bu demektir ki bankalar bir sübvanse ediyor. Tüketicinin yararına ve ekonominin canlanması yararına böyle bir adım atıyor. Eminim birçok özel banka da ülkenin geçtiği bu noktada katkı sunacak.

ÖNEMLİ BİR DÜRTÜ OLACAK 

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa bankaların faiz oranlarındaki indirimin olumlu bir adım olduğunu belirtti. 

Aşa, “Beklediğimiz bir şeydi. 15 Temmuz'dan önce de konuşuluyordu. Darbe girişiminden sonra piyasaların müdahale edilmesi gerekti. Devletin aldığı önemli bir karar. Psikolojik sınır olan 1'in altına inmesi çok olumlu karşılanıyor. 

Mevcut satışlara çok katkı sağlayacak. Bir de sicil ahdi olması gerekiyor. Tek başına yeterli değil. Bu konuda da çalışma bekliyoruz. İnşaat ve emlak piyasası bakımından önemli bir dürtü olacak. Diğer bankaların da faiz indirimine gitmesi icap ediyor. Bankalar mevduat topluyor. Satamayacağı kredi elinde kalacak. Çok olumlu bir adım atıldı” dedi.

Aşa, kredi faiz oranlarında düşüş yaşanmasıyla beklemede olan vatandaşların konut alacağını belirterek sektörde hareketlilik yaşanacağını ifade etti.  

İNŞAAT SEFERBERLİĞİ BAŞLADI

Gazeteci ve ekonomist Necmettin Batırel, konuyu ekonomi ve inşaat sektörü açısından ele alarak değerlendirmede bulundu. 

Batırel, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi çağrısı ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) harekete geçti ve bir toplantı düzenledi. Birtakım önerilerde bulundu. Kredi kartı taksit sayısı ve konut kredisi faiz oranlarında önemli açıklamalar yapıldı. Bankalar sıcak baktı. Ağustos ayı ile birlikte Emlak Konut GYO ve GYODER kampanya başlattı. Bu kampanyaya birçok firma da projeleriyle birlikte kendi bünyesinde katıldı. 3 gün içinde 1000 konut satılınca bankalar telaşlandı. Çünkü bankaların en büyük müşterileri elinden gidiyor. Bankalar konut kredi faizleriyle iyi para kazanıyorlardı. TEB ve Ziraat Bankası faiz indirimi ile sektörü hareketlendirdi. Kredilerdeki düşüş ekonomiye ve inşaat sektörüne olumlu yansıyacak. İnsanlar bunu bekliyorlardı. Hem alacakları konutun fiyatı düşecek hem de aylık ödemeleri. İnşaat sektörü, 200 sektörü beraberinde etkileyen bir sektör. Türk ekonomisinin bel kemiği. Rusya ile ilişkilerin iyileşmesi de buna katkı sağlayacak. Kısaca inşaat seferberliği başladı. Buna bankalar d iştirak etmiş durumda” açıklamasında bulundu. 

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

AYMOR Grup Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Ayhan, "Cumhurbaşkanımızın dediği gibi bu zamanda herkes taşın altına elini koymalı. Bankaların da faiz indirimleri ile sektöre destek vermesi ciddi anlamda canlılığa yol açacaktır. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörü son on yılda ciddi bir büyüme kaydetti ve sektörün bu işlevini sürdürmesi için de herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Sürdürülebilir genel ekonomik büyüme için de bu son derece önemlidir.  Bizler de sektörde üretim yapan temsilciler olarak öngördüğümüz indirim ve uzun vade kampanyalarını başlatmada bankacılık sisteminin desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Faiz indirimi başlatan bankalarımıza diğer bankalarımızın da katılmasını bekliyoruz."

BANKALAR GEREKENİ YAPARSA EYLÜLDEN SONRA CANLANMA ARTAR

Eskidji Ankara Merkez Bölge Ortağı Gayrimenkul Uzmanı Köksal Ünal, "Bankaların faiz indirimleri yapmaya başlaması sevindirici bir gelişme… Bankacılık sisteminin destek vermesi durumunda sektörde büyüme hızlanacaktır. Demokrasimize yapılan saldırı sonrası milli iradeyi gaspa yönelik girişime karşı göğsünü tanklara siper eden vatandaş demokrasiye sahip çıktığı gibi, ülke ekonomisine de sahip çıktı. Bankalarımızın da buna destek vermesi sektöre önemli bir ivme kazandıracaktır.  Faiz indirimleri hem reel sektörde hem de finans sektöründe olumlu bir sürecin önünü açacaktır, bu nedenle indirimlerin devam etmesi gerekir. İndirimler konut kredilerine yansıdıkça, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörü ve gayrimenkul piyasası büyümeye devam edecektir. Bankacılık sektörü bu konuda duyarlı olmalı. Bankalar üzerine düşeni yaparsa gayrimenkul sektöründe canlanma özellikle Eylül ayından sonra çok daha ivme kazanır."

KONUT KREDİSİ FAİZLERİNDEKİ DÜŞÜŞ İLK ADIM OLSUN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Çağlar, konut kredisi faizlerinde başlayan indiriminin çok önemli olduğunu aktardı. Konut faiz oranlarındaki indirimdençok memnun olduklarını ve indirimin ticari kredilere de yansımasını beklediklerini belirtti. 

"Konut kredisi faizlerindeki düşüş ilk adım olsun" diyen Başkan Çağlar, "Bankalar maliyet düşüşünü ve ettikleri yüksek kârları ticaret kesimiyle daha fazla paylaşmak zorunda. Ticari kredi faizleri de bir an evvel aşağı inmeli" dedi. 

Kamu bankalarının konut kredileriyle başlattığı indirimleri özel bankaların da takip edeceğine inandıklarını belirten İbrahim Çağlar, şunları söyledi:

"Merkez Bankası faizleri beş kez arka arkaya indirdiğinde 'Bankaların artık mazereti kalmadı' şeklindeki çıkışımız bazı kesimlerin tepkisini çekmişti. Biz o tarihte de doğruyu savunduk. Çünkü yüksek faizle yatırım olmaz. Yatırım olmadan da istihdam, huzur olmaz."

Emine Pile/Emlaktasondakika.com 

Yorum Yaz