maritbet girişmaritbet
Çin’de konutta canlandırmak için bu kısıtlamalar kalkıyor!

Çin’de konutta canlandırmak için bu kısıtlamalar kalkıyor!

Ülke ekonomisindeki yavaşlamanın kaynaklarından biri olarak görülen soğuyan emlak piyasasına destek geliyor

Yavaşlama sinyalleri veren dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, soğumaya başlayan emlak piyasasını canlandırmak amacıyla harekete geçti. Son aylarda gayrimenkul piyasasında fiyatlar hızla gerilemeye başlayınca bazı eyaletler sektördeki kısıtlamaları kaldırmaya başladı. Çin Merkez Bankası da konut piyasasında gözlenen yavaşlamanın önünü geçmek ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini desteklemek için adımlar atmaya başladı. 

Çin Merkez Bankası ilk kez konut alacakların tanımını genişletti. Banka, bir konutu olan ve bunun mortgage kredilerini ödemiş olanlarının, ikinci konut alımlarında ilk kez konut alanlar ile aynı haklara sahip olmalarını imkan sağladı. Bu şekilde ikinci konutunu alacaklar için yaptığı açıklamada, “Bir evi olan ve bunun kredilerini geri ödemiş ailelere bankalar, ikinci konut alımlarında ilk kez konut alanlar gibi davranacaklar” ifadelerine yer verdi. Merkez Bankası, konut alıcılarına kredi verilmesini aktif olarak destekleyecek. Bankanın açıklamasında, sektörün sağlıklı gelişiminin destekleneceği ifade edildi. 

Yerel yönetimler de harekete geçti 

Konut fiyatlarındaki düşüş bazı bankaları ve yerel yönetimleri daha önce harekete geçirmişti. Dört büyük devlet bankası, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ikinci evini almak isteyenler için kredi kurallarını gevşeteceğini açıklamıştı. Öte yandan Hubei eyaletinin başkenti Wuhan konut alımlarındaki tüm kısıtlamaları kaldırdığını bildirirken, Jiangsu eyaletinin başkenti Nanjing yerel pazarı canlandırmak için aynı yönde karar almıştı. 

Sıkı mortgage kredilerinin tüketicileri engellemesi nedeniyle çoğu şehirde konut fiyatları gerileme gösteriyor. Hükümet tarafından izlenen şehirlerin ikisi hariç tümünde geçtiğimiz ay düşüş gösterdi. Çin Ulusal İstatistik Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre konut fiyatları Pekin ve Şanghay da dahil olmak üzere ağustosta 70 şehrin 68'inde Ocak 2011'den bu yana en yüksek oranda geriledi. Konut satışları bankaların temerrüt risklerini azaltmak için kredileri sıkılaştırmasının ardından ekonominin yavaşlaması ile 2014 yılının ilk 8 ayında yüzde 11 düştü. Temmuz ayında da yeni konut fiyatları 70 şehrin 64'ünde düşmüştü. 

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 2014'ün son çeyreğinde satışlarda beklenen artışa karşın, ülkenin gayrimenkul piyasasında fiyat baskısının süreceğini tahmin ediyor.

Dünya 

 

Yorum Yaz