maritbet girişmaritbet
Çin'de konut sektörü alarm veriyordu! Ve korkulan oldu...

Çin'de konut sektörü alarm veriyordu! Ve korkulan oldu...

Yavaşlayan konut sektörü ve zayıf yerel taleple beraber düşük sanayi üretimi bu yavaşlamanın başlıca nedenlerinden oldu

Çin'de bugün açıklanan verilere göre ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7.3 büyüyerek son 5 yılın en yavaş büyümesini gerçekleştirirken, yavaşlayan konut sektörü ve zayıf yerel taleple beraber düşük sanayi üretimi bu yavaşlamanın başlıca nedenlerinden oldu.

Richard Silk'in The Wall Street Journal Türkiye'de (www.wsj.com.tr) yayımlanan haberi, küresel ekonomik gelişmelere çok büyük etkisi olan Çin ekonomisindeki gelişmelere odaklanıyor. Bugün açıklanan bu rakamların ardından Çin'in 1998 yılındaki Asya krizinden bu yana ilk defa yıllık ekonomik büyüme hedefini tutturamaması ihtimali de artmış oldu. Çinli liderler son dönemlerde hedeflerinin bu rakamın çok az üzerinde olan yüzde 7.5 olduğunu hatırlatırken, bunun biraz altında gelecek bir rakamın da Pekin için kabul edilebilir olduğunu dile getirdiler.

'RİSK DEVAM EDİYOR'

Büyüme rakamları ayrıca politika yapıcılar üzerinde parasal genişleme önlemlerini artırmaları ve dördüncü çeyrekte yaşanacak olası bir daha sert yavaşlamayı engellemek için baskıyı da artıracak. Citibank ekonomisti Shuang Ding, "Ben hala aşağı yönlü bir riskin devam ettiğini görüyorum. Dördüncü çeyrek üçüncüden daha düşük olabilir" yorumunu yaptı. Bunlarla beraber büyüme sonuçları Pekin'i daha fazla borç sorunu ve aşırı kapasite kullanımına zorlayabilecek kadar yavaş değil. Hong Kong ve Çin borsaları açıklanan verilerin ardından sabah saatlerinde karışık bir seyir izledi.

TAHMİN YÜZDE 7.2'İDİ

Japonya'daki zayıf üretim ve Euro Bölgesi'ndeki düşük enflasyon endişeleri ve yavaşlama tehdidinden dolayı diken üstünde olan küresel piyasalar Çin'in ekonomik büyüme verilerini yakından izledi. Ulusal İstatistik Bürosu'ndan bugün yapılan açıklamaya göre Çin yıllık yüzde 7.3'lük bir büyüme oranı açıkladı. Bu rakam yüzde 6.6 büyümenin gerçekleştiği 2009 yılının birinci çeyreğinden bu yana en düşük rakam olarak dikkat çekiyor. Bu performans Çin hisseleri, emtia ve para birimine olan talebi düşürebilir. Üçüncü çeyrekte yüzde 7.3 büyüyen Çin ekonomisi yılın 2. çeyreğinde yüzde 7.5 büyümüştü. Wall Street Journal anketine katılan 15 ekonomistin tahmin ortalaması yüzde 7.2 olarak gerçekleşmişti.

Ağustos ayında aylık yüzde 0.2 büyüyen sanayi üretimi Eylül ayında da bir önceki aya göre yüzde 0.91 büyüdü. Ocak-Eylül dönemi arasında sabit getirili varlıklara kırsal olmayan alanlarda yapılan yatırımlar bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 16.1 artarken, Ocak-Ağustos dönemi içerisinde kaydedilen yüzde 16.5'lik artışın altına denk geldi. Perakende satışlar Eylül ayında bir yıl öncesine göre yüzde 11.6 artış gösterirken, bu artış Ağustos ayında yüzde 11.9 olarak gerçekleşmişti. Çelik ve inşaat gibi diğer sektörlerin de bağları göz önüne alındığında Çin'in milli gelirinin yarısını oluşturan konut sektörü bu yıl üretimi yavaşlatan en büyük neden oldu. Resmi rakamlara göre konut satışları yılın ilk 9 ayında yüzde 10.8 düştü. Her ne kadar bazı ülkeler için yüzde 7 ve üzeri büyüme bir rüya gibi görünse de Çin tarafından yapılan açıklamada devasa nüfusu için oluşturması gerekli olan yıllık yaklaşık 10 milyon istihdam doğrultusunda yüzde 7.2 büyüme kaydetmesi gerekiyor.
Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çin'de konut kredi faizleri indirildi, sektör hareketlenecek!
  • 23.08.2022 09:15

Çin'de konut kredi faizleri indirildi, sektör hareketlenecek!

Analistler, emlak kredileri için referans kabul edilen faiz oranındaki ...

Çinliler fiyatları yüksek bulmasına rağmen ev alıyor!
  • 24.03.2017 09:15

Çinliler fiyatları yüksek bulmasına rağmen ev alıyor!

Çin Merkez Bankası'nın araştırmasına göre Çinli yatırımcılar, konut fiyatlarını ...

Yabancılar için konut yatırımı yasalarını gevşetti!
  • 28.08.2015 10:41

Yabancılar için konut yatırımı yasalarını gevşetti!

Çin’de konut sektörüne daha çok destek sağlayabilmek için yabancıların konut alı ...

Çin'de konut sektörü alarm veriyordu! Ve korkulan oldu...
  • 21.10.2014 11:36

Çin'de konut sektörü alarm veriyordu! Ve korkulan oldu...

Yavaşlayan konut sektörü ve zayıf yerel taleple beraber düşük sanayi üretimi bu ...

Çin’de gayrimenkul yatırım değerleri ve inşaat sektörü büyüdü
  • 20.01.2014 14:41

Çin’de gayrimenkul yatırım değerleri ve inşaat sektörü büyüdü

Çin'de Gayri Safi Millî Hasıla (GSMH)'nın geçen yıl 56 trilyon 884 milyar 5 mily ...

Çin’de konut satışları düşük hızda büyüdü
  • 18.01.2012 17:44

Çin’de konut satışları düşük hızda büyüdü

Emlak balonuna karşı alınan önlemlerinin artırılmasıyla 2011'de Çin'deki konut s ...