maritbet girişmaritbet
Çin'de emlak fiyatları düzenli olarak artıyor

Çin'de emlak fiyatları düzenli olarak artıyor

Çin'in ekonomi hacmi ve kalkınma hızı ile birlikte emlak fiyatları artıyor

Dünyada iş yapma kolaylığı açısından ilk üç ülke Asya-Pasifik bölgesinde yer alıyor. IMF'e göre; bu yıl önde gelen 10 Asya ülkesi içinde yüzde 7,6 ile en fazla Çin büyüyecek. Çin'i, yüzde 5,3 ile Endonezya, yüzde 4,7 ile Malezya takip edecek. Japonya'nın gelecek yıl yüzde 2,9 enflasyon oranıyla yüzde 2'lik hedefini aşması bekleniyor. Çin 2013'te ekonomik kalkınma hızı ve bu alanda giderek artan gücüyle yine bölge ülkelerinin ekonomik aktivitesini domine etti. Bölge ülkeleri, Çin ile ikili ticaretlerinde her ne kadar yüksek cari açık verse de özellikle Çinli devlet şirketlerinin yatırımlarını kendi ülkelerine çekmek için büyük çaba harcıyor. Dünyanın fabrikası konumundaki dev ülkenin, Hong Kong Özel İdari Bölgesi, Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği, Avrupa Birliği, Avustralya, ABD, Rusya ve Japonya'ya yaptığı yatırımlar ise 57 milyar 870 milyon doları buldu. 

Bunun yanında Çin, Japonya ve Güney Kore gibi Asya'nın üç ekonomi devinin bölgedeki kıta sahanlığı, ihtilaflı adalar ve egemenlik tartışmaları 2013 gündemine damgasını vururken, buna karşın bu ülkelerin aralarında ekonomi hacmi her geçen gün büyüyor. Yapılan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmeleriyle daha da genişletilmeye çalışıyor. Şu ana kadar STA görüşmelerinde üç tur yapıldı ve anlaşmanın temel ilkelerinden, yöntemlerine kadar birçok konu istişare edildi. Görüşmelerin dördüncü turunun 2014 Şubat ayında Güney Kore'nin başkenti Seul'de yapılması bekleniyor. 

Çin'in iç tüketimi dünya ve bölge ekonomisine de yarayacak
Çin'de yönetimin Mart ayında el değiştirmesinin ardından yeni liderler ülkedeki gelirler arası dengesizlik, yolsuzluk, bölgeler arası eşitsizlik gibi konularla mücadele edeceğini açık bir dille belirtirken, bugüne kadar süren büyüme hızının bundan sonra da istikrarlı bir şekilde devamını sağlamak için gerekli tedbirleri alma kararı aldı. Bunun yanında yeni yönetim ihracata bağlı büyüme, iç talep ve tüketimi artırarak çeşitlendirip bu unsurları da büyüme dinamosuna katmayı hedefliyor. Ülkede iç tüketimin artmasıyla yapılan ithalatın da aynı oranda yükselmesi bekleniyor. Ayrıca bu durumun bölge ülkelerinden, AB ve ABD ekonomilerine kadar katkısı olacağı öngörülüyor.

Çin'de emlak fiyatları düzenli olarak artıyor
Bunlara ek olarak Çin'de hükümetin emlak piyasalarını soğutmak için çalışmaları sürerken, ülkede emlak fiyatları her ay düzenli olarak artıyor. Gelecek yıl emlak fiyatlarında yüzde 5'lik bir artışın olabileceği belirtiliyor. Çin'de kentlerdeki sabit varlık yatırımları Ocak-Kasım döneminde yüzde 19,9 büyüyerek 39,13 trilyona ulaştı.
 
Ülkede 12 Kasım'da Çin Komünist Partisi'nin 18'inci Ulusal Kongresi'nin üçüncü genel kurulu yapıldı ve gelecek 10 yılı belirleyecek reformlar açıklandı. Bu kapsamda ekonomi açısından en önemli reform, 'piyasanın kaynakların dağılımında belirleyici rol oynayacağı'nın belirtilmesi oldu. Ayrıca ülkede modern bir finans sistemi kurulacağı, bütçe ve vergilendirme sisteminde iyileştirmeler yapılacağı ve harcamaların yetkilerin gerektirdiği ölçüde yeniden düzenleneceği ifade edildi. Ülke bütçenin şeffaflaşması ve vergi sistemi reformunu geliştireceğini ve ilgili mevzuatlarda iyileştirmelere gideceğini açıkladı. 
AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çin’in Shenzhen kentindeki Ping An Uluslararası Finans Merkezi havadan görüntülendi
  • 02.09.2022 11:23

Çin’in Shenzhen kentindeki Ping An Uluslararası Finans Merkezi havadan görüntülendi

Çin’in Shenzhen kentinde bulunan 115 katlı Ping An Uluslararası Finans Merkezi 5 ...

Çin'de duran konut projelerine 29 milyar dolarlık destek!
  • 31.08.2022 09:34

Çin'de duran konut projelerine 29 milyar dolarlık destek!

Çin'in, gayrimenkul sektöründeki borç problemleri nedeniyle yapımı duran ko ...

Çin'de inşaata dayalı büyüme modeli düşüşte!
  • 30.08.2022 15:18

Çin'de inşaata dayalı büyüme modeli düşüşte!

Financial Times’da dün kaleme alınan bir analizde Çin’in küresel ekonomiye ...

Çin'de konut kredi faizleri indirildi, sektör hareketlenecek!
  • 23.08.2022 09:15

Çin'de konut kredi faizleri indirildi, sektör hareketlenecek!

Analistler, emlak kredileri için referans kabul edilen faiz oranındaki ...

Çin'de 100 bin kişilik stadyum inşaatından görüntüler!
  • 19.03.2022 15:45

Çin'de 100 bin kişilik stadyum inşaatından görüntüler!

İnşası devam eden Guangzhou Evergrande'nin dünyanın en büyük stadyumu olması pla ...