maritbet girişmaritbet
Çevre sorunları ve küresel ısınmaya karşı çatı yalıtımı şart!

Çevre sorunları ve küresel ısınmaya karşı çatı yalıtımı şart!

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Avrupa Birliği’nin 2020 yılında kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı hedeflediğini belirtti.

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, “Bunu gerçekleştirmemiz için binalarımızdaki enerji tüketimimizi azaltmamız gerekiyor. Çatı yalıtımı ile enerji tüketimini ortalama yüzde 30 azaltarak hem bütçemize, hem de doğaya katkı sağlarız” dedi. Yavuz, son yıllarda yaygınlaşmaya başlayan bitkilendirilmiş çatı uygulamalarının ise küresel ısınmanın etkilerini azalttığını söyledi.

çatıder

Çevre Haftası nedeniyle açıklama yapan ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, enerji kaynaklarının dengesiz şekilde tüketilmesinin aile ve ülke bütçesinin yanı sıra doğaya da geri dönüşü imkânsız zararlar verdiğini belirterek, bu konuda herkese sorumluluk düştüğünü vurguladı. Kaçak, ve denetimsiz uygulamalar sonucunda ortaya çıkan kalitesiz yapıların enerji tüketiminde önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Yavuz, şunları söyledi:

“Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salınımını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye olarak bizim de binalarımızdaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmemiz gerekiyor. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile sağlanabilir.”

Doğru yalıtım, klima faturasını da azaltır

Yavuz, doğru yalıtımın kış ayları kadar yaz aylarında da tüketici bütçesine fayda sağladığını dile getirerek, “Binalardaki enerji tüketiminin yüzde 82'si ısıtma için kullanılıyor. Yaz aylarında ise klimalar nedeniyle önemli ölçüde elektrik tüketiyoruz. Yalıtımı olmayan çatılar, binaların kat adetlerine bağlı olarak ortalama yüzde 30 oranında enerji israfına neden oluyor. Doğru ve modern çatı uygulamaları ile enerji tüketimini azaltarak, bütçemize katkı sağlayabiliriz. Yapılan harcama, sağlanan enerji tasarrufu sayesinde coğrafi konum ve yerleşim durumuna göre ortalama 2 ile 3 yıl içinde amorti edilir“ dedi.

Doğa dostu yeşil çatılar geliyor

Yavuz, dünyada ve Türkiye'de sayıları artmaya başlayan ‘bitkilendirilmiş çatı' uygulamalarının doğa ile şehir hayatını buluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Dünya nüfusu her geçen gün artıyor, şehirlerde yağmur suyunu emen toprak ve yeşil bitki örtüsü azalıyor. Şehir içinde yağmur suyunu emen ve bünyesinde tutan toprak ve yeşil bitki örtüsü azalmakta, bunun yerine üzerine gelen suyu hemen giderlere aktaran ve oradan da kanalizasyon veya yağmur tahliye sistemine aktaran yüzeyler artıyor. Şehir üstüne düşen tüm yağmur suyunun aynı anda tahliyesi esnasında zaman zaman sel felaketleri yaşanıyor. Bitkilendirilmiş çatılarda kullanılabilecek olan drenaj sistemleri ile çatı yüzeyine düşen yağmur suyunun tahliye sistemine ulaşımı bir saat kadar geciktirebiliyor. Bu da sel oluşum riskini azaltmada önemli bir faktör. Küresel ısınma ise şehirlerde ısı adalarına yol açıyor. Kentlerdeki ısı adaları sayesinde oluşan mikro iklimler, alanlar arasında büyük sıcaklık farklılıklarına, bozulmuş toprak; hava koşulları değişimi, su kaynaklarının ziyan olması gibi olumsuzluklara yol açar. Bitkilendirilmiş çatılar ile gün içinde toplanan enerjinin büyük bir bölümü toprak ve bitki içinde tutularak, gün batımı saatlerinde dışa yansımaları önlenebilir. Böylece kırsal kesime nazaran ısı adaları içinde oluşan fark azaltılabilir. Bitkilendirilmiş çatılar, oksijen üretiminden, ısı adalarının azalması ve enerji verimliliğine kadar birçok sorunun çözümüne katkı sağlıyor. ‘Bitkilendirilmiş Çatı' uygulamalarının artmasıyla, doğal ortam koşullarına sahip kentler oluşacak. Yağmur suyu zayiatının, kentsel ısı adası etkisinin ve enerji kayıplarının azalması sayesinde kent ölçeğinde ekolojik, estetik, psikolojik ve ekonomik birçok yararlar elde edilecek. Avrupa'da birçok şehirde yeni ve renovasyon yapılan yapılarda bitkilendirilmiş çatı yapımı teşvik ediliyor. Türkiye'de de örnekleri bulunan yeşil çatı uygulamalarını hızla artırmalıyız.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...