maritbet girişmaritbet
ÇATIDER, AR-GE çalışmalarında aktif olarak rol alıyor

ÇATIDER, AR-GE çalışmalarında aktif olarak rol alıyor

ÇATIDER, uluslararası AR-GE çalışması ile akıllı malzeme ve uygulamaları yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Çatı konusunda toplumsal bilincin artmasını ve çatı sektörünün gelişmesini misyon edinen ÇATIDER, AR-GE çalışmalarında da aktif olarak rol alıyor. 

Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında, yeni yaratıcı kaplama ürünlerinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla 2010 yılında başlatılan Nuroof Araştırma Geliştirme Projesi'ne katılan ÇATIDER, 2013 yılından bu yana da Multıtexco projesinde ortak olarak yer aldı. 2016 yılında başarıyla sonuçlandırılan Proje; yapısal tekstil ürünlerinin, binaların rehabilitasyonu (yeniden kazanım) çalışmaları kapsamında güçlendirme, sürekli gözlemleme (monitoring), zemin güçlendirmesi, kıyı şeritlerinin yıkıcı etkilere karşı korunması, yüksek performanslı tekstil ürünler ile stadyum gibi büyük açıklıkların kapatılması ve gelişmiş çatı sistemleri gibi alanlarda kullanılmasını sağlıyor.

Sektör AR-GE ile yarını yakalayacak

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de inşaat sektörünün çok geliştiğini bilim ve teknoloji ışığında yol aldığını belirten ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, AR-GE çalışmalarına önem verdiklerini kaydederek şunları söyledi, “Tüm avantaj ve kazanımlara rağmen bugün birçok inşaat yapımcısı yeni teknoloji ve geliştirilmiş malzemelerin faydalı özelliklerinden habersiz. Malzeme ve kullanım özellikleri hakkındaki bilgi eksikliği, tasarımdan yapım aşamasına kadar sürede bu malzemeler ile varılabilecek yüksek standartları kısıtlıyor. Mevcut tasarım/hesap yönetmelik ve standartlar, henüz bu gelişmiş malzemeler ile uyumlu veya uygulanabilir değil. Bu malzemelerin tasarım, uygulama ve test amaçlarını karşılayabilecek yeni standart, yönetmelik ve talimatlara ihtiyaç var. Katıldığımız AR-GE çalışmaları ile bu doğrultuda önemli adımlar atılmasına katkı sağlıyoruz.”

Avrupa standartlarını yakaladık

Türkiye'de çatı kaplama malzemelerinin özellik, kalite ve çeşit açısından çok gelişerek Avrupa standartlarını yakaladığını belirterek, şunları söyledi, “Beton ve kil kiremitlerde çatı sistem çözümleri çok iyi bir noktaya geldik. Seramik, arduaz çatı kaplama malzemeleri piyasada yer alıyor. Metal esaslı çatı - cephe kaplamalarıyla sanayi, ticaret yapıları ve sosyal yapılar yeni yüzlere kavuştu. Bitüm ve sentetik esaslı membran çatı kaplama çeşitleri, kalite, özellik ve yangın güvenliği açısından geliştirilerek konutlarda ve sanayide artarak kullanılmaya devam ediyor. Daha yeşil ve sağlıklı bir çevre yaratılmasına katkıda bulunabilecek yeşil çatı adı verilen bitkilendirilmiş çatı sistemleri, çatı altlarının kullanılmasına olanak sağlayacak çatı pencereleri, ısı ve su yalıtım sistemleri, çatılardan enerji üretimini sağlayacak fotovoltaik sistemler, çatılardan yağmur suyu toplayan sistemler artık ülkemizde de kullanılıyor.”

ÇATIDER, sektörle bilim dünyasını buluşturuyor

ÇATIDER, iki yılda bir düzenlediği ‘Ulusal Çatı ve Cephe Sempozyum' 
organizasyonları ile çatı ve cephe sistemlerinin, tasarım, yapım, kullanım, bakım, onarım ve dönüştürme süreçlerinde yer alan konsept, malzeme ve teknoloji alanlarında bugüne kadar yapılmış bilimsel ve teknik araştırma, geliştirme ve uygulama çalışmalarının sonuçlarını ilgili kesimlere aktarmayı amaçlıyor. Ayrıca üniversitelerde eğitimler düzenliyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!
  • 04.06.2022 10:28

ÇATIDER’den Dünya Çevre Günü açıklaması: Çatılar çevre bilincine uygun inşa edilmeli!

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Şena ...

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi
  • 22.02.2022 11:38

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığına 2. kez Yaşar Şenal seçildi

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) 10. Olağan Genel Kurulu'nda yeni ...

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?
  • 02.12.2020 11:41

Emlak balonu 2021’de patlar mı yoksa uçar mı?

Emlak balonu söylemleri ne kadar gerçeği yansıtıyor ve Türkiye'de emlak krizi ol ...

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı
  • 24.11.2020 11:33

Yataş’ın "Efsane Uyku Günleri" başladı

Türkiye’nin uyku ürünlerinde kalite, konfor ve yeni teknoloji denince ilk akla g ...

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti
  • 09.11.2020 10:54

Burak Özçivit ve Fahriye Evcen'in aile saadeti

Ünlü oyuncu Fahriye Evcen ile Burak Özçivit, geçtiğimiz gün bir AVM'de objektifl ...