maritbet girişmaritbet
Cansel Turgut Yazıcı’dan konut balonu açıklaması!

Cansel Turgut Yazıcı’dan konut balonu açıklaması!

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, bugün gerçekleşen GYODER Zirvesi'nde ‘konut balonu’ konusunda açıklamada bulundu

Balon ortamlarında konut fiyatlarının, fiyatların artacağı beklentisi ile sürekli yukarı doğru ivmelendiğini dile getiren Cansel Turgut Yazıcı, bu durumda maliyetlerin aynı orada artmadığını veya sabit kaldığını söyledi.

Bugün gerçekleşen GYODER Zirvesi'nde ‘konut balonu' konusuna şu sözlerle değindi.

 “Ülkemizde ise fiyatlar yukarı çıkarken maliyetler hem inşaat hem de arsa açısından  hızla yukarı çıkmaktadır. 2011 Ocak ayında bu yana konut piyasasındaki maliyet ve satış fiyatları değişimini incelediğimizde Konutta fiyatların farklı endekslere göre %53-%60 arasında arttığını görüyoruz. Konutun fiyatının içindeki en önemli iki maliyet faktörü inşaat maliyeti ve arsa maliyeti : İnşaat maliyetleri bahsi geçen aynı dönemde   %38-45 arasında artarken arsa maliyetleri ise yeri , bölgesi ve diğer özelliklerine göre %30-%60 artmış durumda, hatta yer yer daha yüksek artış da görüyoruz. Sonuçta fiyatları maliyetler kadar arttıramayan sektörün kar marjları düşmüştür. Konutta bir balondan söz etmek  mümkün değildir aynı fiyat kategorisinde üretim yapma zorunluluğunun bir sonucu belli kategorilerde ve belli bölgelerde bir arz fazlalığından söz edilebilir.”

Sektörü bekleyen tehlikeler

“Rasyonel olmayan arsa fiyatı sektörümüzdeki en önemli problemdir. Sektör yatırımcılarının kar marjları %10-%15 seviyelerine inmiş durumdadır ve mevcut göstergeler daha da düşebileceğini gösteriyor.” diyen Yazıcı “Sektörde son 3 yılda birçok mevzuat değişikliği olmuş bu değişiklikler maliyetlere ilave yükler getirdi. Katma Değer Vergisi ile ilgili değişiklikler, emlak vergileri ile ilgili düzenlemeler, Tip İmar Yönetmeliği, Tüketici Kanunundaki değişikler çoğu gerekli, ama ilave maliyet unsurlarıdır. Aslında bu değişikliklerin birçoğu halihazırda son kullanıcının alım fiyatına tam olarak etki etmedi.  Ancak zaman geçtikçe yansıyacaktır, bu fiyatların maliyet kaynaklı daha artmasına neden olacak.
İnşaat sektörünün her geçen gün kar marjı daralmakta, riskleri artmaktadır.  Fiyat ise maliyet ve enflasyona göre o kadar da artmadığı ortaya çıkıyor. Bu gerçeğin doğal sonucu olarak sektörün 4 yıl öncesine  kıyasla bugün kendi maliyet yükünü daha fazla taşıdığı ortaya çıkıyor.

Maliyetlerdeki ve özellikle arsa maliyetleri bu şekilde artarken “erişilebilir fiyatlı orta ve alt kesime konut üretmek” neredeyse imkansızdır.  Sektör ancak orta üst ve üst gelir gurubunun erişebileceği fiyatta konut üretilebilir durumdadır.

Devlet imar ve planlama çalışmalarını kolaylaştırarak arsa üretimine katkıda bulunmalı, yeni imar alanlarını planlı bir şekilde  yapılaşmaya açmalı ve konut üretimine uygun arsayı “kıt kaynak” olmaktan çıkarmalıdır.” 

Zirve'de tapu satışlarına da ele alan Cansel Turgut Yazıcı:

“Yılın ilk 10  ayında konut satışları  geçen senenin aynı dönemine kıyasla   sadece %1,3 gerilemiş durumda. Aslında bu fark temmuz sonunda %10 gibi iki haneli bir rakamken; ağustos, eylül ve ekim  aylarında sektörün canlanmasıyla %1,3 gibi tek haneli bir rakama geriledi. ipotekli satışların geçen sene aynı dönemdeki ipotekli satışlara oranını kıyasladığımızda %20 gerilediğini görüyoruz. İpotekli satışlar 2013 senesinde toplam satışların  %41 gibi büyük bir rakamı oluştururken ; 2014 senesinde ipotekli satışlar toplam satışların sadece  %33 ünü oluşturabildi.

Yabancıların alan bazında Türkiye'ye  yaptıkları yatırımları incelediğimizde 2014 senesinde 2013 e göre  %78 daha fazla alana yatırım yaptıklarını görüyoruz. Yatırım yapan kişi sayısı da %66 artmış. Yabancı satışları içinde Körfez ülkeleri payının nasıl değiştiğini incelediğimizde 2014 senesinde 2013 e göre %167 daha fazla yatırım yaptıklarını  yatırım yapan kişi sayısı bir önceki yıla göre  %200 ün üzerinde arttığını görüyoruz.  Bir önceki yıla göre yabancı yatırımcılar içindeki  Körfez ülkelerinin payı %25 den %38 ‘e çıkmış durumda.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"
  • 28.02.2023 13:31

"Türkiye genelinde kiralık konut stoku yüzde 30 eridi"

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde k ...

İstanbul'daki yabancı gayrimenkul yatırımlarında birinciliği İran aldı!
  • 26.01.2023 11:34

İstanbul'daki yabancı gayrimenkul yatırımlarında birinciliği İran aldı!

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Metro hatları Pendik'te konut fiyatlarını %170 oranında artırdı
  • 28.12.2022 09:24

Metro hatları Pendik'te konut fiyatlarını %170 oranında artırdı

Pendik - Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı hizmete açıldı. Tavşantepe durağın ...

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı
  • 20.12.2022 15:48

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve belediyelerce farklı uygulamalar gören Tin ...

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı
  • 15.11.2022 16:49

Türkiye genelinde yabancılara toplam 35 bin 383 adet konut satıldı

EVA Gayrimenkul Değerleme, son iki yılda yabancı yatırımcıların Türkiye’de gerçe ...

Kemerburgaz-Göktürk'te metrekare fiyatları 70 bin TL'den başlıyor!
  • 26.10.2022 15:51

Kemerburgaz-Göktürk'te metrekare fiyatları 70 bin TL'den başlıyor!

EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre Kemerburgaz-Göktürk Bölgesi’nde konutların ort ...