maritbet girişmaritbet
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşeron işçilerin hizmet sözleşmesini 5 yıla çıkarıyor!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşeron işçilerin hizmet sözleşmesini 5 yıla çıkarıyor!

Yaklaşık 700 bin taşeron işçiyi ilgilendiren yasa tasarısı taslağı tamamlandı. Yasa tasarısına göre alt işverenler tarafından üstlenilen hizmet sözleşmesi 1 yıldan 5 yıla çıkacak

Yaklaşık 700 bin taşeron işçiyi ilgilendiren yasa tasarısı taslağı tamamlandı. Yasa tasarısına göre alt işverenler tarafından üstlenilen hizmet sözleşmesi 1 yıldan 5 yıla çıkacak. Taşeron işçiler, ek mesai uygulamasından da yararlanabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaklaşık 700 bin taşeron işçisinin merakla beklediği yeni yasa tasarı taslağını büyük ölçüde tamamladı. Yeni taslakta, alt işverenler tarafından üstlenilen hizmet alım süresi 1 yıldan 5 yıla kadar çıkarılacak. Bu yöntemle, firmalar 5 yıla varan ihaleleri kazanma şansı elde edecekler. Aynı taslakta, taşeron işçiler, maaşlarını düzenli olarak alacak, ek mesai uygulamasından yararlanacak ve kadrolu işçilerin yararlandığı tüm haklara sahip olacaklar. Çalıma ve Sosyal  Güvenlik Bakanı Faruk Çelik,  kamuoyunda taşeron işçi olarak bilinen alt işverenlerle ilgili yapılacak düzenlemenin ayrıntılarını STAR'a anlattı. Halen üzerinde çalışılan düzenleme ile, yaklaşık 700 bin taşeron iççinin kadrolu işçilerle aynı haklara sahip olacaklarını ifade eden Çelik, taşeron sisteminde maaşların düzenli ödenmesi, yıllık izin ve çalışma saatleri konusunda bazı sıkıntılar olduğunu söyledi. Çelik “İşçiler 8 saat çalışması gerekirken 12-14 saat çalıştırılıyor. Yeni dönemde 8 saatin üzerindeki çalışmalar için ek mesai verilmesi zorunlu olacak. Yine, mevcut sistemde taşeron işçileri bir yılı  dolmadan işten çıkartıldığı veya başka şirket üzerinden çalıştırılmaya başlandığı için kıdem tazminatı ile yıllık izin haklarını kullanmıyor. Yapılacak düzenleme ile, taşeron işçilerin de yıllık 15 gün izin hakkı olacak. Kıdem tazminatları ise fon aracılığı ile çözülecek” dedi. Çelik, taşeronluk sistemine disiplin getirmek için ihalelerin süresinin de uzatılmasını planladıklarını ifade ederek, örneğin halen 1 yıl olarak uygulanan hizmet alım süresinin 3 veya 5 yıla çıkarılmasının gündemde olduğunu kaydetti. Çelik, bu yöntemle işverenlerin ve işçilerin daha uzun dönemli plan yapmalarına imkan verileceğini vurguladı. Bu yöntemle, taşeron işçilere de daha uzun vadeli çalışma ortamı oluşturulacak. Firmaların işçilerle yaptığı sözleşmeler de en az 3 veya 5 yıllık olacak.

Yunan patronlar işçileri için Türkiye'den iş istemiş

Bakan Çelik, Star'da salı günü yayınlanan bazı Yunanistanlı patronların Türkiye'de iş aradığına yönelik habere açıklık getirdi. Çelik, Avrupa'da işsizliğin büyük boyutlara ulaştığını belirterek, işsizliğin en fazla hissedildiği ülkelerin başında Yunanistan'ın geldiğini söyledi. Yunanistan'da ‘1 kişinin bile istihdam edilmesi için' her yolun denendiğini belirten Çelik, bazı Yunanistanlı iş adamlarının, işsizlerin Türk şirketlerinde veya kamu kurumlarında işe alınması için isteklerde bulunduklarını kaydetti.

Hüseyin Özay/Star

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Taşeron işçilere kadro
  • 13.01.2014 12:24

Taşeron işçilere kadro

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kamuda asgari ücretin olmaması ge ...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşeron işçilerin hizmet sözleşmesini 5 yıla çıkarıyor!
  • 09.08.2012 15:03

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı taşeron işçilerin hizmet sözleşmesini 5 yıla çıkarıyor!

Yaklaşık 700 bin taşeron işçiyi ilgilendiren yasa tasarısı taslağı tamamlandı. Y ...